Kuumaakin kuumempi ensi viikko?

Julkaistu

Heinäkuisia hellepäiviä on toistaiseksi ollut vain yksi, mutta tilanteeseen on tulossa muutos ja hellepäiviä ropiseekin viikonlopusta alkaen lisää. Kuluneen kesän korkein lämpötila mitattiin jo 7. kesäkuuta Oulussa, jolloin lämpötila kohosi 32,3 asteeseen. Jos tämän hetkinen ennuste toteutuu, voi Suomikin saada osansa ensi viikon helleaallosta, joka tuo ainakin Etelä- ja Keski-Eurooppaan 30-40 asteen superhelteet.

Ensi viikolla sää muuttuu Euroopassa hyvin kuumaksi. Kuumaa ilmaa saattaa korkeapaineen länsipuolitse pullahtaa Suomeenkin saakka.

Elämme vuoden lämpimimpiä hetkiä

Tällä hetkellä elämme tilastollisesti vuoden lämpimintä aikaa. Heinäkuun puoliväli on sisämaassa lämpimintä aikaa ja rannikkoja kaikista lämpimin hetki seuraa viikon tai parin viiveellä. Yleensä tähän aikaan vuodesta päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20-23 ja pohjoisessakin 17-20 astetta. Jo elokuun ensimmäisen viikon jälkeen lämpötila tilastojen valossa laskee nopeasti.

Omega-korkeapaine tuo ensi viikon helleaallon

Korkeapaine alkaa vahvistua Länsi-Euroopan ylle alkuviikon aikana ja sen painopiste näyttää hilautuvan vähitellen kohti Keski-Eurooppaa. Korkeapaineesta näyttäisi muodostuvan nk. sulkukorkeapaine, jonka virtauskenttä muistuttaa kreikkalaista Oomega-kirjainta. Nimensä mukaisesti korkeapaine sulkee ympäristöstään matalapaineet.

Lämpötila kohoaa ensi viikon puoliväliin mennessä Keski-Euroopassa laajalti yli 30 asteen. Kovin porotus näyttää osuvan Iberian niemimaalle ja Ranskaan, missä lämpötila kohoaa paikallisesti jopa 40 asteeseen. Tässä on vähän samoja elementtejä kuin kesäkuun lopun ”afrohelteessä”, mutta tällä kertaa ei ehkä lämpöennätyksiä rikota.

On vielä epävarmaa, kuinka kuumana Euroopan helletuulahdus yltää Suomeen vai jäämmekö sittenkin epävakaisemmalle ja sateisemmalle puolelle. Uusin Euroopan keskuksen malliajo tuo kuitenkin ensi viikon puolivälin jälkeen jopa yli 30 asteen lämpötiloja Suomeen eli onkohan kuluvan kesän kuumin päivä siis vasta edessä päin?

Seuraamme Forecalla tiiviisti helleaallon kehittymistä ja saapumista.

Kuva: Markus Mäntykannas

3 vastausta artikkeliin “Kuumaakin kuumempi ensi viikko?”

  1. GFS laskee että Suomi olisi siinä ainakin hetken aikaa Euroopan kuumin paikka Ranskan ohella. Tuskinpa ihan sellaisenaan toteutuu, mutta lämmintä varmaan on joka tapauksessa. Itse asiassa tässä on huhtikuulta asti ollut vuoroin hyvin kylmää ja hyvin lämmintä, eli sään vuoristorataa.

  2. Toivoisin, että ennusteissa painotettaisiin kunnolla siitä, että omega korkeapaine on täysin luonnollinen normaali ilmiö. Siitä ei saisi tehdä hirveää mörköä niin kuin moni on ymmärtänyt!

    1. Talvella on pysyvä korkeapaine Välimerellä ja pysyvä matalapaine Islannissa. Kesällä on pysyvä korkeapaine koko Euroopan alueella. Tätä on Uusi Ilmasto.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.