Ensin aukeaa taivas ja sitten alkaa helleputki

Julkaistu

Lämmön nälkäisten lomalaisten odotus palkitaan tällä viikolla, kun kylmä ilmamassa väistyy viimein takavasemmalle ja päästää Suomeen Manner-Euroopan kesäisemmät tuulahdukset. Kahden globaalin säämallin perusteella hellejakso on alkamassa Suomessa perjantaina – helleraja näyttää ylittyvän jossain päin maata niin pitkään kuin ennustetta riittää.

Perjantaista lähtien hellelukemia voidaan mitata jossain päin maata. Kuva: MTV Sää

Lähipäivinä rankkoja sade- ja ukkoskuuroja

Heinäkuulle tyypilliseen tapaan lähipäivinä saadaan voimakkaita kuurosateita, joihin liittyy myös ukkosia. Heinäkuussa Suomessa salamoi tilastojenkin valossa eniten, elokuun alun jälkeen ukkospotentiaali vähenee nopeasti. Tiistaina sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan etelä- ja länsiosaan, keskiviikkona Pohjanmaan maakuntiin ja Salpausselän eteläpuolelle. Loppuviikkoa kohden kuurosateet muuttuvat paikallisimmaksi ja vähenevät, kunnes mahdollisesti heräävät henkiin taas ensi viikolla entistäkin terhakkaampina.

Ukkoskuuroja on lähipäivinä liikkeellä varsinkin maan etelä- ja länsiosassa. Kuva: @srdmnt (Instagram)

Perjantai voi aloittaa pitkän hellejakson

Heinäkuussa hellettä mitataan keskimäärin 16 päivänä jossain päin Suomea. Tänä vuonna heinäkuisia hellepäiviä on kertynyt vasta yksi ja se olikin heti heinäkuun ensimmäinen päivä. Tämän vuoden heinäkuu on jäämässä väistämättä tavanomaista vähähelteisemmäksi, vaikka tuleva perjantai tai lauantai aloittaisikin koko loppukuun mittaisen helleputken.

Perjantai tai viimeistään lauantai näyttääkin starttaavan lämpöä haikailevien lomalaisten odottaman hellejakson. Hellettä saadaan kuitenkin maltilla: alkuun se näyttäisi painottuvan maan lounaisosaan ja vähitellen 25 asteen lämpötilat yleistyvät muuallakin maassa viikonlopun aikana. Viikonloppuna alkava heinähelle ei näytä tukalalta: lämpötilat pysyvät pääosin reilusti alle 30 asteessa ja iltapäivisin taivaalle nousee kumpupilviä, jotka vaimentavat auringon porotusta. Kuurosateet näyttäisivät taas aktivoituvan ensi viikolla, joten ajoittaista viilennystäkin tulee.

Katso uusi elokuulle yltävä kuukausiennuste Forecan etusivulta.

Lämpö palaa takaisin pian! Kuva: Matti Hietala

2 vastausta artikkeliin “Ensin aukeaa taivas ja sitten alkaa helleputki”

  1. Kyllä vaan. Viilennyskupoli siirtyy vasemmalle, eli Grönlantiin pitämään huolta jäätiköistä. Iso liike ilmakehältä ja sitä kautta pitkä lämmin jakso voi tulla ihan hyvin. Voihan se sitten katketa kuin kanan lento, mutta nyt ei pienintäkään merkkiä näy sellaisesta.

  2. Juu, heinäkuu jää tavanomaista vähähelteisemmäksi, päivät loppuu kuukaudesta, vaikka olisi kuukauden loppuun asti joka päivä hellettä. Mutta koska heinäkuussa on tavanomainen hellepäivien määrä 16, niin se tarkoittaa sitä, että helteiden osalta heinäkuussa onkin ainoana kuukautena oikeastaan enemmän ”hävittävää” kuin ”voitettavaa”. Kaikkina muina kuukausina sitä ”voitettavaa” on huomattavasti enemmän. Esimerkiksi syyskuussa ”voitolle” pääsee jo yhdellä hellepäivälläkin.

    Mutta jos saataisiin tältä heinäkuulta 10 hellepäivää kokoon, se tarkoittaisi sitä, että heinäkuun loppuun mennessä hellepäivien määrässä koko kuluneen kesän osalta oltaisiin täysin keskiarvossa. Eli silloin tavanomaisella, 9 hellepäivän elokuulla kesäkin olisi hellepäivien osalta tavanomainen.

    Mutta kun aikaisemmin puhuin siitä, että 2010-luvusta voisi tulla 1960-luvulta alkaen kaikkein helteisin vuosikymmen, niin se vaatisi elo-syyskuun osalta nyt joka tapauksessa vähintäänkin melko paljon, vieläkin enemmän, jos nämä mahdolliset tulevat hellepäivät jäävät heinäkuussa vähiin. Vähintään 43 hellepäivää siis koko tältä kesältä tarvittaisiin tuohon ennätykseen. Tällä hetkellä tämän kesän hellepäiväsaldo on 18. Tosin elokuussa 2006 oli 27 hellepäivää, joten ainakin tilastojen mukaan siihen joka tapauksessa vielä mahdollisuuksia on.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.