Kylmä sää väistyy, mutta sateet jatkuvat

Julkaistu

Heinäkuun alkupuolen viileä sää on viimein väistymässä tavallisen suomalaisen kesäsään tieltä. Viime viikolla olikin paikoin harvinaisen kylmää – 12.7. itärajan tuntumassa Kuhmon ja Tohmajärven välisellä alueella lämpötila jäi 10…13 asteeseen ja Joensuun lentoasemallakin päivän ylimmäksi lämpötilaksi mitattiin vain 12,0 astetta. Tavallinen lämpötila heinäkuun puolivaiheilla on Joensuun seudulla noin kymmenen astetta korkeampi!

Kuva: Matti Hietala

Hallaa puolestaan mitattiin viime viikolla niinkin etelässä kuin Parikkalassa asti, mutta ankaraa hallaa ei ollut missään päin Suomea, eli maanpintalämpötila ei laskenut alle -4 asteeseen. Kylmin ilma on jo siirtynyt pohjoisemmaksi ja vetäytyy tällä viikolla Lapista takaisin Jäämerelle, joten lämpötila hivuttautuu vähitellen kohti ajankohdan tavanomaisia lukemia. Keskimäärin tämä viikko on kuitenkin edelleen hieman normaalia viileämpi.

Vaikka päivälämpötila vaihtelee viikon puolivaiheilla etenkin maan etelä- ja keskiosassa kahdenkymmenen asteen molemmin puolin, epävakainen sää jatkuu edelleen. Täysin poutaisia päiviä ei ole tällä viikolla odotettavissa. Paikallisia kuurosateita tulee suuressa osassa maata, eri päivinä hieman eri alueilla, mutta tiistain ja keskiviikon yhtenäisemmät sateet painottuvat enemmän länteen ja niiden seassa on paikoin myös ukkoskuuroja.

Kuva: Maarit Siitonen

Euroopassa lämpenee

Laaja matalapaineen alue, jonka vuoksi sää on ollut viime aikoina niin kolea, on vaikuttanut säähän myös muualla itäisessä Euroopassa. Sää on ollut epävakainen ja paikoin ukkoset ovat olleet voimakkaita, mutta vaikka lämpötila onkin jäänyt Itä-Euroopassa keskimääräistä viileämmäksi, Suomeen verrattuna sää on ollut kuitenkin lämpimän kesäinen. Viime päivinä lämpimintä on ollut Välimeren ympäristössä, jossa mitattiin yleisesti yli 30 asteen lämpötiloja, mutta eilen 14.7. Euroopan alueella ainoastaan Espanjassa ja Portugalissa ylittyi 35 astetta.

Fennoskandian pohjoisosan yllä on vielä kylmää ilmaa, joka väistyy lähipäivinä Jäämerelle.

Lähipäivinä matalapaineen alue kuitenkin väistyy itään ja lämmintä ilmaa virtaa vähitellen pohjoisemmaksi. Ennuste tarkentuu vielä, mutta loppuviikkoa kohti lämpötila voi nousta jo 30 asteen vaiheille Keski-Euroopassa ja helteinen ilma lähestyy Suomeakin. On mahdollista, että viikonloppuna jossakin päin Suomea lämpötila kohoaa paikallisesti jopa 25 asteen yläpuolelle!

Lämmin ilma virtaa eteläisestä Euroopasta pohjoisemmaksi.

3 vastausta artikkeliin “Kylmä sää väistyy, mutta sateet jatkuvat”

  1. Kuinka todennäköistä on että helteet ryöpsähtävät päällemme vielä elokuun loppupuolella tai jopa syyskuussa? Jos sitä siis pystyy vielä arvioimaan. Kyselen tätä viileän sään ja etenkin pitkän syksyn ystävänä!

    1. Vielä tämän vuoden elokuun loppupuolen tai syyskuun alun säästä ei voi sanoa mitään varmaa, Suomen sää on sen verran vaihteleva! Syyskuun helteet eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä eikä niitä mitata läheskään joka vuosi. Elokuun lopussa helteet ovat jo todennäköisempiä ja esimerkiksi viimeisen viidentoista vuoden aikana hellettä on mitattu elokuun puolivälin jälkeen kahdeksana vuonna, mutta suurin osa niistäkin on ollut vain lyhyitä jaksoja.

  2. Keski-Suomen lämpötila kahdenkymmenen asteen _molemmin_ puolin? Uskon kun näen. Ymmärrän kyllä että jotain niin kaoottista kuin säätä on vaikea ennustaa, mutta voisivatko pitemmän ajan ennusteet pliis olla vähemmän toivoa herättäviä, kun juhannuksen jälkeen paremmat lämpöennusteet on jouduttu aina näiltä tienoilta perumaan?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.