Toukokuussa helteitä ja myrskytuulia

Julkaistu

Toukokuu jäi taakse viileän myrskyisissä merkeissä. Kuukauden viimeisellä viikolla sää oli hyvin sateista matalapaineen osakeskusten pyöriessä jatkuvasti ympäri Fennoskandiaa. Yksi näistä osakeskuksista syveni oikein kunnolla kuukauden viimeisenä päivänä. Perämerellä myrskylukemia mitattiin kaikilla rannikkoasemilla, korkeimmat lukemat ilmoitti Hailuoto: 27 m/s keskituulta ja 33,6 m/s puuskissa.

Kuva: Maarit Siitonen

Mutta mahtui toukokuuhun myös lämpöä. Vain reilua viikkoa aikaisemmin, 18. päivä alkaen, helli Suomea 5 päivän mittainen helleaalto. Korkeimmat lukemat mitattiin Varsinais-Suomessa, Satakunnassa sekä Pirkanmaalla, siellä lämpötila kohosi päivittäin 27 asteeseen. Toukokuun korkein lämpötila, 27,8 astetta, mitattiin kahdesti, ensin Kokemäellä 20. päivä ja sitten Turussa 21. päivä. Kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätyksistä näillä asemilla jäätiin parisen astetta.

Toukokuun kylmimmät lukemat mitattiin tuttuun tapaan kuukauden alkupuolella Pohjois-Lapissa. Reilun kymmenen pakkasasteen lukemia esiintyi 2.-5. päivä toukokuuta laajoilla alueilla Sodankylästä pohjoiseen. Kylmin lukema oli Saanatunturin -11,9 astetta.

Kuva: Erkki Heikkilä

Keskilämpötilojen osalta normaalia kylmemmät ja lämpimämmät jaksot tasoittivat keskilämpötilaa. Lyhyttä hellejaksoa kompensoi loppukuun koleus joten kuukauden keskilämpötila oli hyvin lähellä pitkäaikaista keskiarvoa. Turussa oli vajaan asteen normaalia lämpimämpää, pääosin keskilämpötila jäi muutaman kymmenyksen päähän pitkän ajan keskiarvosta.

Toukokuun sademäärät vaihtelevat tavanomaiseen tapaan huomattavasti. Esimerkiksi Turun ja Rovaniemen n. 30 mm sademäärä on 10-15 mm tavanomaista vähemmän, toisaalta Oulun ja Jyväskylän 73 ja 85 mm lähes kaksinkertaisia normaaliin nähden. Tällainen vaihtelu on varsin normaalia, meidän vaihtelevassa säässä yksi kunnon matala- tai korkeapaine voi kaksinkertaistaa tai puolittaa kuukauden sademäärän.

Yksi ajatus artikkelista “Toukokuussa helteitä ja myrskytuulia”

  1. Oli siellä Räyskälässäkin torstaina tosi kova tuuli vielä sopivasti sivusta. Eikä se perjantaina paljoa hiljennyt, mutta kääntyi 26:n suuntaan enemmän. Ja lauantainakin oli kylmä viima edelleen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.