Ensi viikon ennuste: Lumisade vs. megahelle – kumpi voittaa?

Julkaistu

Huima hellejakso lähenee loppuaan. Loppu tapahtuukin dramaattisesti: kuten Markus viime blogitekstissä kirjoitti, viikonloppuna iskevät rajut ukkoset.

Niistä kohta muutama sana lisää, lisäksi tässä blogitekstissä ensi viikon säästä, erityisesti ensi viikonlopusta: ennusteen epävarmuus on suurin, jonka muistan nähneeni – realistisia vaihtoehtoa ovat sekä kalseus, jopa lumisade, että tämänhetkisiäkin kuumemmat helteet!

Viikonloppuna jyrisee ukkonen

Ukkoset tarvitsevat syntyäkseen kolmea asiaa: lämpöä, kosteutta ja jonkin ilmakehän nousuliikkeet käynnistävän tekijän. Kaikkia näitä on nyt tarjolla runsain mitoin: ilmamassa on meikäläisittäin hyvinkin lämmintä, kosteutta riittää ja sopivat olosuhteet nousuliikkeillekin ovat olemassa. Siksi lauantaista ja sunnuntaista odotetaankin melkoisia ukkospäiviä.

Ukkosia on ennustettu pääasiassa kuvien alueelle:

Sääennuste lauantaille 8.6. (Kuva: Foreca)
Sääennuste sunnuntaille 9.6. (Kuva: Foreca)

Launtaina ukkoset painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan, sunnuntaina maan itä- ja pohjoisosaan. Etelärannikon myrskybongarit jäävät vähimmälle. Etelärannikolla lauantaina voi lähinnä sisämaassa tulla jokunen kuuro, sunnuntaiaamuna ja ehkä vielä aamupäivällä niiden riski on suurin, mutta sen jälkeen sää poutaantuu.

Ensi viikko alkaa viilenemisellä

Ensi viikon alkupuolella sää on melko vaihteleva ja viileämpi kuin hellejakson aikana. Viileneminen näkyy parhaiten kuvissa (kuvat sivulta foreca.fi):

Tampereen paikallisennuste 7.-12.6. (Kuva: Foreca)
Oulun paikallisennuste 7.-12.6. (Kuva: Foreca)
Rovaniemen paikallisennuste 7.-12.6. (Kuva: Foreca)

Tampereella lämpötila putoaa 15 asteella, Oulussa ja Rovaniemellä lähes 20 asteella seuraavien päivien aikana!

Pilvisyyden ja sateiden puolesta sää tulee olemaan vaihtelevaa. Muuten voisin luonnehtia sitä jopa melko poutaiseksi, mutta tiistain-keskiviikon tienoilla maan eteläosaa kärkkyy etelästä sadealue, jonka reitin tarkentuminen tulevien päivien ennusteissa vasta kertoo, meneekö sadealue etelän puolelta ohi vai tuleeko sadetta runsaamminkin.

Ensi viikon jälkipuoli: lumisadetta vai huimaa hellettä?

Ensi viikon lopulla Suomen sääherruudesta kamppailee kaksi ilmamassa-aluetta, tietokone-ennusteet eivät vielä tiedä kumpi näistä pääsee meille. Toisen mukaan meille tulisi kalseaa kesäsäätä ja Lapissa jopa lumisadetta, toisen mukaan tämänhetkisiäkin kuumemmat helteet. Viimeisen vuorokauden aikana tietokoneet ovat tarjonneet näistä vaihtoehdoista molempia ja lisäksi niiden välimuotoa.

Kylmä vai kuuma? (Kuva: Foreca)

En muista meteorologin urani aikana montaa kertaa nähneeni näin suurta vastakkainasettelua: joko erittäin viileää, jopa kylmää, tai erittäin kuumaa. Vielä ei ole mitään keinoa kertoa, kumpi näistä toteutuu, vai toteutuuko kumpikaan. Tässä kuvassa kylmä ilmamassa on voitolla, mutta kuuma (tai välimuoto) on aivan yhtä mahdollinen.

Palataan asiaan ensi viikolla, viikonlopun aikana ennusteiden näkemys toivottavasti muuttuu selkeämmäksi!

3 vastausta artikkeliin “Ensi viikon ennuste: Lumisade vs. megahelle – kumpi voittaa?”

  1. Oijoi kun toivon, että kuumuus ja sateettomuus ei jatkuisi. Liian kuuma on uuvuttavaa ja pohjavedetkin ovat paikoin hyvin matalalla. Eipä se hurjan viileä sääkään toiveissa ole, joten kun saa toivoa toivon, sadetta & aurinkoa sopivissa määrin.

  2. Kuinka paljon suihkuvirtaukset ohjailevat säätä maan pinnalla? Ja kuinka luotettavia ovat verkosta löytyvät suihkuvirtausennusteet, joiden avulla voisi itse yrittä peilaille tulevien päivien säätä?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.