Juhannussää 2019: Lämpö levinnee Suomeen

Julkaistu

Viime viikolla blogissa ihmeteltiin sitä, että sääennustemallit eivät osaa päättää, tuleeko meille ensi viikonlopuksi lämmintä vai kylmää ilmamassaa. Nyt mallien näkemys on alkanut vihdoin tiivistyä. Tässä blogitekstissä kerron sekä sään etenemisestä tällä viikolla että juhannussäästä – eli ehkäpä puhututtavimmasta säätapahtumasta heti joulun sään jälkeen!

Kuva: Maarit Siitonen

Tänä aamuna Pohjois-Lapissa herättiin talviseen näkymään: maassa oli lunta, enimmillään jopa kolmisen senttiä. Erityisen yllättäväksi lumikerroksen teki se, että hellelämpötiloista samalla alueella ei ollut montaakaan päivää.

Kuva: Foreca

Kuvassa näkyy ilmamassan lämpötila eli lämpötila n. 1,5 km korkeudessa. Ilmamassan lämpötila näyttää hyvin sen, miten kylmän ja lämpimän sään alueet liikkuvat toisiinsa nähden. Kuten ylläoleva kuva osoittaa, juuri nyt ilmamassa Suomen päällä on kylmää. Sininen eli pakkasella oleva ilmamassa kertoo, että yöllä halla on hyvinkin mahdollista. Hallaan kannattaakin varautua tiistain ja keskiviikon välisenä yönä maan keski- ja pohjoisosassa.

Loppuviikko: lämpöaalto puhaltaa lounaasta

Kuva: Foreca

Viikonloppua kohden tilanne muuttuu: kylmä ilmamassa alkaa vetäytyä Suomesta idemmäksi ja lämmin ilmamassa hivuttautuu kohti meitä. Lämpötilat nousevat koko maassa, etelässä jonkin verran vuodenajan keskiarvojen yläpuolelle.

Ensi viikon alkupuoli: kylmän ilman paluu

Kuva: Foreca

Ensi viikon alkupuoliskolla palataan jonkin verran viileämpään säähän eli etelässä lämpötilat laskevat parinkympin tienoille, pohjoisessa alemmas. Halla on jälleen mahdollista kuvan sinisillä alueilla. Sateita on ainakin jonkin verran liikkeellä, mutta sademäärät eivät näytä olevan jättimäisiä.

Juhannus: lämpö virtaa takaisin

Sitten juhannuksen säähän. Sääennusteet ulottuvat tällä hetkellä juhannusta edeltävän torstain ja perjantain väliselle yölle asti. Tuon yön viimeinen ennustekartta näyttää tältä:

Kuva: Foreca

Lämmin ilmamassa on jälleen nousemassa etelälounaan puolelta kohti Suomea. Ennuste ei vielä näytä, mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta mikäli tämännäköinen tilanne toteutuu, todennäköisyys lämpimälle juhannukselle olisi korkea.

Tänään tiistaina ilmestyneessä kuukausiennusteessa juhannusviikko näyttää keskimääräistä lämpimämmältä erityisesti maan eteläpuoliskolla:

Kuva: Foreca

Sateet puolestaan jäävät ennusteen mukaan ajankohdan keskiarvojen alapuolelle:

Kuva: Foreca

Eli tämän hetken tiedon mukaan on hyvä mahdollisuus, että juhannuksesta tulee keskimääräistä juhannusta lämpimämpi ja vähäsateisempi. Kahden viikon päähän asti ulottuvat ennusteet ovat toki vielä epävarmoja, mutta ennusteiden suunta näyttää ainakin suosivan ulkoilua. Olisiko tällainen juhannus sinun mieleesi?

5 vastausta artikkeliin “Juhannussää 2019: Lämpö levinnee Suomeen”

  1. Juhannuksen sään ennakointi on ihan nopanheittoa tässä vaiheessa. Kohtuu varmaa on vain se, että mitään pitkäkestoisia sateita ei liene tulossa, koska isompia matalapaineita ei ole näkynyt ainakaan GFS -puolella. Lämpöä voi olla tai sitten ei, todennäköisimmin sitä on etelässä kun taas pohjoisessa voi lumisateet jatkua.

  2. Joskus tulee mieleen, että onkohan ilmastonmuutos nyt jonkinlaista polarisoitumista, eli kylmä ja lämmin ilma jakaantuvat entistä jyrkemmin pohjoisille vs. eteläisemmille leveysasteille, ja rajapinta lainehtii kaoottisesti. Tällainen polarisaatiohan ei sulje pois sitä, että ilmakehän keskilämpötila olisi nousemassa. Keskilämpötilastot eri leveysasteilta tietenkin antaisivat viitteitä, onko tällaisessa spekulaatiossa perää.

  3. Hyvä veto Joannalta tässä kohdin ottaa vertailuun molemmat,sekä juhannuksen että joulun säätapahtumat.Toisena toivotaan että tulisi rekikelit ja toisena… että niitä ei tulisi D

  4. No eipä olisi, jos kokkojaan ei voisi polttaa. Ilmaston kannalta toki parempi, jos niitä ei poltettaisi, mutta sitten luontoparka, kun on niin kuivaa.

    1. Kyllähän kokko täytyy polttaa, iso sellainen, viimeiseen suomalaiseen asti. Itse tosin pysyn pois juhannusruuhkista.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.