Viikonloppuna hivotaan hellerajaa

Julkaistu

Viime lauantai avasi tämän vuoden hellekauden, kun Ilomantsissa mitattiin 25,2 astetta. Tulevan viikonlopun aikana lämpötila kohonnee kesäisiin lukemiin, eikä hellekään ole täysin pois suljettu.

Sääasetelma vaihtuu

Suomen itäpuolella on ollut usean päivän ajan erittäin lämmintä ja helteistä ilmaa, mutta Skandinavian ylle vahvistuva korkeapaine kääntää asetelman pian päinvastaiseksi: korkeapaineen itäpuoli kylmenee ja länsipuoli lämpenee. Korkeapaine lämmittää ilmaa myös Suomen yllä tämän viikon aikana ja viimeistään perjantaina 20 asteen lämpötila voi jälleen ylittyä etelässä.

Korkeapaineen lopullinen sijainti ratkaisee, kuinka lämpimäksi sää pääsee viikonlopun aikana muotoutumaan. Hieman läntisempi sijainti pullauttaisi Pohjois-Venäjän kylmän ilman myös Suomeen, ja maan itä- ja pohjoispuoliskolla tälle onkin suurin riski. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että ainakin maan etelä- ja länsiosa pääsevät lämpöisen ilman syleilyyn.

Viikonvaihteessa lisää hellepäiviä?

Toukokuussa hellepäiviä on Oulun korkeudelle saakka keskimäärin yksi, joinakin vuosina hellettä on pohjoisempanakin. Lähelle hellerajaa mennään tulevanakin viikonloppuna. Tähän vaikuttaa ennen kaikkea korkeapaineen sijainti. Todennäköisimmin helleraja ylittyy sunnuntaina ja mahdollisesti viikonvaihteen jälkeenkin maan lounaisosassa, minne lämpimin ilmaa kasaantuu.

Historiamme helteisimmät toukokuut on koettu vuosina 2018 (hellepäiviä 14 kpl) ja 1984 (12 kpl).

Euroopan keskuksen (säämalli) näkemys sunnuntain tilanteesta. Etelä-Suomessa ollaan paikoin lähellä hellelukemia ja Suomen itäpuolella lymyää kylmää ilmaa. Kuva: MTV Sää

2 vastausta artikkeliin “Viikonloppuna hivotaan hellerajaa”

  1. Joopa joo. Täällä läntisessä Suomessa näyttää nyt siltä, että neljänä toukokuun päivänä päästään keskimääräiseen ylimpään tai hieman yli. 27 päivänä taas jäädään alle.

    Eli turha sitä lämpöä on hehkuttaa mikä on jossain itärajan takana. Ihmisen lämmittämät ilmakehän molekyylit eivät Skandinaviaan millään osu, valitettavasti.

    1. Kyllä se lämmin ilma taisi osua Suomeen, jopa enemmän kuin Skandinaaviaan.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.