Alkuviikon kostea helleilma voi tuoda voimakkaat ukkoset ja suuret rakeet

Julkaistu

Keski-Euroopasta kohti Etelä-Skandinaviaa liikkuva matalapaine on tuomassa Suomeen ensi viikon alkupuolella helteistä ja samalla myös kosteaa ilmamassaa. Vastaavassa sääasetelmassa Suomessa salamoi mm. vuoden 2014 toukokuussa moninkertaisesti normaaliin nähden ja suuriakin rakeita putosi taivaalta. Sama voidaan kokea ensi viikolla.

Toukokuussa keskimäärin 8400 salamaa – ensi viikolla rytisee kunnolla

Toukokuun rajuilmat Suomessa ovat melko harvinaisia. Kylmät merialueet rajoittavat mm. Baltian puolella syntyvien ukkossateiden pääsyä Suomeen ja toisaalta ilmassa ei vielä yleensä ole tarpeeksi kosteutta voimakkaille ukkosille. Sitä vastoin etelämpänä Euroopassa, mm. Bulgarian ja Romanian suunnalla, touko-kesäkuu on aktiivisinta ukkoskautta, ja tällä hetkellä keskimääräinen salamatiheys siellä päin on paikoin jopa yli 20-kertainen Suomeen nähden.

Tänä vuonna toukokuun keskimääräisestä salamamäärästä, 8400 kpl, on kasassa noin neljännes, mutta todennäköisesti ensi viikon alkupuolella salamasaldoon kilisee useita tuhansia uusia salamaniskuja. Alkuviikon sääasetelma vastaa kuta kuinkin toukokuun 2014 kosteita helteitä, jolloin Suomen lounaispuolella olevan matalapaineen etureunalla kaakosta virtasi kosteanlämmintä ilmaa. Tällöin törmäsin automatkallani Kanta-Hämeessä todennäköisesti supersolu-ukkoseen, jonka yhteydessä oli satanut halkaisijaltaan 4-5 -senttisiä rakeita ja ukkospuuskat olivat katkoneet puita teille. Kertomuksen myrskybongausmatkasta voit käydä lukemassa täältä.

Mikäli alkuviikon helteinen ja kostea ennuste toteutuu, voi ukkosia päästä syntymään maan länsiosassa jo maanantaista lähtien. Tällä hetkellä Euroopan keskukseen (ECMWF) pohjautuvassa mallissa voimakkaimmat ukkoset osuisivat maan etelä- ja länsiosaan tiistain ja keskiviikon aikana. Ennusteessa on vielä jonkin verran epävarmuuksia: kuinka kosteaa ilmaa Suomeen loppujen lopuksi pääsee virtaamaan ja tyssääkö ukkoskehitys runsaaseen pilvisyyteen. ”Parhaassa” tapauksessa ukkospilvillä on kuitenkin runsaasti energiaa käytettävissään, mikä voi johtaa paikallisesti suuriin sadekertymiin, ukkospuuskiin ja jopa suurehkoihin rakeisiin.

Suuria rakeita supersolu-ukkosen yhteydessä toukokuussa 2014 Kanta-Hämeessä.

Helle huipentuu tiistaina: 27-28 astetta?

Tätä tekstiä kirjoittaessani lauantai-iltapäivänä lämpötila on kohonnut Turussa jo liki hellerajaan. Vaikuttaa todennäköiseltä, että helleraja menee tänään rikki, jolloin kyseessä olisi tämän toukokuun toinen hellepäivä. Hellepäiviä voi kertyä vielä useita lisää ensi viikon puoliväliin saakka ja nyt näyttää siltä, että hellehuippu saavutetaan tiistaina, jolloin maan lounaisosassa Turun alueella, lämpötila voi kivuta 28 asteeseen saakka. Keskiviikkona ilmamassa näyttää pysyvän hyvin lämpimänä, mutta runsaampi pilvisyys ja kuurosateet laskevat vähän lämpötiloja.