Kesän lämpimin viikko

Julkaistu

Kesäloman ajankohta taitaa meistä useimmilla olla jo lukossa, mutta mikä onkaan Suomessa yleensä se kesän lämpimin ajankohta? Tätä udellaan usein keväisin meiltä meteorologeilta loma-ajankohtia pohdittaessa. Tarkastelin 1900-luvun loppupuolen tilastoja, joista kesän lämpimin hetki selvisi.

Kesä kypsyy hitaasti: elokuu on usein kesäkuuta lämpimämpi

Vaikka aurinko onkin meillä korkeimmillaan juhannuksen aikoihin, ajoittuu kesän lämpimin hetki vasta heinäkuun loppuun. Kesäkuun sää on vielä usein vaihteleva ja varsinkin kuun alkupuolella voi joskus olla viileääkin. Matalapaineiden ja pohjoisen suihkuvirtauksen reitti siirtyy kesän edetessä vähitellen kohti pohjoista, jolloin myös matalapaineiden voimakkuus meillä hiipuu ja yhtenäiset sateet vähenevät. Alkukesästä ilmakehä on vielä verrattain kuiva ja kylmä, lisäksi viileät vesistöt hillitsevät lämpötiloja kohoamasta erityisesti rannikoilla.

Kesäkuu on monella paikkakunnalla elokuuta viileämpi kuukausi ja ero on huomattava varsinkin rannikolla: Helsingin Kaisaniemessä kesäkuun keskilämpötila vertailukaudella 1981-2010 oli 14,6 ja elokuun 16,3 astetta. Vastaavasti sisämaassa Jyväskylässä kesä- ja elokuun välinen ero on paljon pienempi: 13,7 ja 14,1 astetta.

Kuva: Matti Hietala

Viikko 31 on kesän lämpimin

1900-luvun loppupuolen tilastoissa kesän lämpimin viikko oli vasta 31. kalenteriviikko, joka osuu useimmiten heinä-elokuun vaihteeseen (tänä vuonna viikko 31 alkaa 29. heinäkuuta). Tarkastelussa otin huomioon päivän ylimmät lämpötilat. Myös yön alimmat lämpötilat ovat yleensä korkeimmillaan aivan heinäkuun loppupuolella, kun vesistöt luovuttavat ilmaan lämpöä ja kosteutta. Elokuun alkupuolen pimenevissä ja kosteanlämpimissä öissä onkin tunnelmaa varsinkin meren rannalla.

Kesän lämpimimmän viikon aikana päivän ylin lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa 22 asteeseen, Oulun korkeudella noin 20:een ja Lapissakin vajaaseen 20 asteeseen. Tämän jälkeen päivälämpötiloissa näkyy jo selvä notkahdus, sillä viikolla 32 päivän ylin keskimääräinen lämpötila laski useilla paikkakunnilla kahdella asteella ja elokuun loppuun mennessä lämpötila on laskenut jo noin viidellä asteella.

Videon aiheesta voit käydä katsomassa täältä.

3 vastausta artikkeliin “Kesän lämpimin viikko”

  1. Nyt 24.7. klo 8.30 Espoossa 5 astetta lämmintä ja sataa. Tätä voisi sanoa melkein kylmäksi. Mutta tämähän se on mistä suomalaiset tykkkää (tai pitäisi kai nykyisin tykätä). – No, vanhan sanonnan mukaan touko-kesäkuun vaihteessa on ”rautayöt”, niin näkyy olevan nytkin.

    1. Anteeksi painovirhe edellisessä, piti olla tietysti 24.5. . !

  2. Hmm, ei ole tainnut tulla lämpöennätyksiä vähään aikaan .. Kasvit ovat kyllä saaneet tarvitsemaansa vettä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.