Myrskyisä alku päättäjäisviikonlopulle tuulituhoineen – ensi viikolla helleaalto?

Julkaistu

Onnittelut jo etukäteen kaikille viikonloppuna opintonsa päättäville ja valmistuville! Päättäjäislauantain sää ei tänä vuonna ole ainakaan pahin mahdollinen, vaikka kuurosateita onkin liikkeellä. Kesälaitumille suuntaaville minulla on hyviä uutisia: ensi viikolla Suomeen näyttää virtaavan jopa helteisen lämmintä ilmaa.

Ensin myrskyää: varaudu sähkökatkoihin!

Torstain ja perjantain aikana Suomen yllä kulkee yläilmakehässä voimakas suihkuvirtaus, jonka pohjoishaarassa syntyvä matalapaine saattaa voimistua myrskyksi saakka. Jo torstain aikana länsituuli on Lapissa voimakasta, mutta kovimmat tuulet näyttävät osuvan perjantaille, jolloin erityisesti Perämerellä voi myrskytä ja maa-alueillakin myrskypuuskat ovat todennäköisiä Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Koillismaan ja Etelä-Lapin alueella. Roudattomina vuodenaikoina näin voimakkaat puuskatuulet aiheuttavat tuulivahinkoa maa-alueilla: sähkökatkoihin kannattaa perjantain aikana varautua maan keski- ja pohjoisosassa.

Perjantaina tuulituhoihin kannattaa varautua maan keski- ja pohjoisosassa. Voimakkaan suihkuvirtauksen pohjoisreunaan näyttää kehittyvän pieni mutta ärhäkkä matalapaine.

Päättäjäisviikonloppu epävakainen

Päättäjäislauantain sää näyttää tällä hetkellä siedettävän epävakaiselta: lähinnä kyse on ohimenevistä sadekuuroista, joiden todennäköisyys on suurin maan pohjoisosassa, kun taas maan eteläosassa selvitään ehkä kuivin nahoin. Lauantai-iltapäivän ennusteessa näkyy kuitenkin Ruotsin puolella oleva sadealue, jonka reittiä on syytä vielä tarkentaa lähipäivinä. Se saattaa tuoda sateita päättäjäispäivän illaksi maan lounaisosaan ja Ahvenanmaalle. Kuurosateiden sijasta huomioisin ennemminkin tuulisuuden: perjantain ärhäkän matalapaineen jälkipuolella tuuli voi olla vielä melko puuskaista varsinkin Pohjois-Suomessa. Päättäjäislauantain lämpötila vaihtelee tämänhetkisessä ennusteessa etelän reilun 15 ja Pohjois-Lapin viiden asteen välillä.

Alkaako kesäkuu helteillä?

Saattaapa hyvinkin alkaa, kun katsoo, mihin suuntaan suursäätila on Euroopassa kehittymässä. Venäjälle näyttää viikonvaihteessa muotoutuvan korkeapaine, jonka länsipuolitse Suomeen virtaa lämmintä, jopa helteistä ilmaa. Sekä eurooppalainen että amerikkalainen säämalli ovat tällä hetkellä yksimielisiä korkeapaineen syntymisestä. Myös uusin Euroopan keskuksen kuukausiennuste liputtaa hyvin lämpimän kesäkuun alun puolesta, katso ennuste Forecan etusivulta.

Onnittelut teille, ketkä aloitatte lomanne jo nyt!

Kesäkuu saattaa tänä vuonna alkaa helteisenä. Tässä Euroopan keskukseen pohjautuva ennuste ensi viikon tiistaille.

6 vastausta artikkeliin “Myrskyisä alku päättäjäisviikonlopulle tuulituhoineen – ensi viikolla helleaalto?”

 1. Erittäin hyvä kevät ja alkukesä ainakin täällä 50 km:n säteellä Jyväskylästä. Olemme saaneet taivaalta vettä kuiville pohjavesialueille vanhanajan rengaskaivoille. Varhaisperuna on hyvässä vaudissa ja ”Jussina” päästään ihan varmaan syömään uusia perunoita. On säästynyt paljon vaivaa ja euroja, kun ei ole tarvinnut kasteluita suorittaa ja siinä sivussa on sitä ”ilmastonmuutostakin torjuttu” huomaamatta. :)
  Ei ole ollut hallaöitä ja toivottavasti ei tulekaan kuten joskus on ollut vielä aivan jopa juhannusviikolla. Pidetään peukkua, että tulevasta kesäkaudesta tulisi entinen normaali suomalainen kesä sopivasti sataenkin silloin tällöin ja kunnolla. Helteistä ei niin väliä ole. Ne, jotka kaipaavat niitä, voivat matkustaa vaikka Kanariansaarille. Siellä alkaa hellekesä aivan varmasti heinäkuun alussa ja kestää lokakuulle yli 30 C:een lämpötiloin. Kaliman sattuessa jopa 40-50 C, joskus Saharan hiekkamyrskyjen säestämänä. Nim. kokemusta on Playa del Inglesistä Maspalomasista 2010-2014.

 2. ”Onnittelut teille, ketkä aloitatte lomanne jo nyt! ”

  Ja kissan viikset!, mikä siinä on porukalla kun ei tajuta että kaikki ei nauti helteistä???

  Viimekesänä meni kesälomat täysin pilalle kun oli niin tukalat helteet että ei kertakaikkiaan jaksanut tehdä mitään.
  Ja sitten tulee kaikenmaailman meteorologit ja toimittajat hehkuttamaan kuinka saamme NAUTTIA helteistä ”#¤%&/(!”

  PS en tosin nauti pakkasistakaan.

  1. Kyllä tämä kesä on alkanut harvinaisen syksyisen oloisena. Taitaa tulla toissakesän kaltainen viileä kesä.

 3. Onneksi pääsen kohta (taas) pitkälle työmatkalle Kaakkois-Aasiaan. Eipähän tarvitse arvailla lämpötiloja. Katsotaan sitten reissulta palatessa, millainen juhannussää Suomessa on. Ja sittenhän alkaa päivä taas lyhetä….

 4. Miksi helteitä sanotaan aina hyväksi uutiseksi? Eivät kaikki niistä pidä ja tekevät monelle tukalan olon. Itse nautin eniten 5-13 asteen ulkolämpötiloista, ja kaikki muutkin Suomen sääilmiöt miellyttää huomattavasti enemmän kuin helteet.

 5. mmm…loppujen lopuksi meidän on tyytyminen siihen, mitä ”ylhäältä” annetaan…mutta toivon lämmintä ja sopivasti sateista kesää.
  Täällä on nyt satanut viikon jokaisena päivänä, enemmän tai vähemmän, synkkä ilma masentaa…

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.