Nyt lämpenee!

Julkaistu

Äitienpäiväviikonloppuna koettiin varsin dramaattisia sääkäänteitä! Tässä blogitekstissä aluksi niistä lisää, sitten alkavan viikon korkeapaineesta ja lämpenemisestä.

Pääskysestä ei päivääkään – lorun mukaan nyt on kesä! Matti Hietala kuvasi tämän haarapääskyn ja silkkiuikun äitienpäivänä 12.5.2019. (Kuva: Matti Hietala)

Markus kirjoitti jokunen blogiteksti sitten kaakosta tulevien matalapaineiden epävarmuudesta. Tämä matalapaine oli juuri niin ennalta-arvaamaton kuin ennalta odotettiinkin.

Itse ennustin viikonlopun säätä torstaina ja silloin näytti siltä, että maan itä- ja pohjoisosaan leviävät kunnon sateet ja muualla Suomessa on poutaa ja jopa aurinkoista.

Matalapaine otti erilaisen reitin kuin tietokoneet olettivat ja runsaat sateet levisivät äitienpäiväviikonlopuksi koko maahan. Missä ei satanut, oli sumuisen harmaata ja koleaa. Poikkeuksena pieni alue idässä ja etenkin Ilomantsi, jonka yli kulki sen lämpimän ilmamassan alueen reuna, jota valtavat sadealueet reunustivat. Ilomantsissa mitattiin siksi lauantaina 11. toukokuuta vuoden 2019 ensimmäinen hellelukema.

Hassuna sattumana myös viime vuonna alkoi helleputki 11. toukokuuta. Silloin helteet kestivät viikon ajan, nyt hellepäivä jäi yksittäistapaukseksi. Tällä kertaa lähes kaikki helteet jäivät Venäjän puolelle, mutta Ilomantsiin ne juuri jaksoivat kurkottaa. Venäjän puolella helteet kulkivat Vienanmeren rannalle asti – esim. Arkangelissa mitattiin lauantaina 27,6 °C lämpötila!

Ilomantsissa poikennut ilmamassa oli helteistä, mutta kuten jo kirjoitin, sateet reunustivat lämmintä ilmamassaa. Hyvin lämmin ilmamassa antoi energiaa ukkosille, ja perjantai olikin vuoden ensimmäinen kunnon ukkospäivä. Maasalamoita laskettiin perjantaina maan itäosassa lähes 2000 kappaletta. Ukkoset jatkuvat pienemmin salamamäärin myös lauantaina ja sunnuntaina.

Sää alkaa jälleen lämmetä

Tämä myräkkä on vähitellen väistymässä, mutta mitä seuraavaksi? Kuvasarjassa ilmamassan lämpötila Euroopan yllä tulevalla viikolla:

Ilmamassan lämpötilan kehittyminen viikolla 20 (kuva: Foreca).

Kylmä sininen ilmamassa peittää aluksi suuren osan Eurooppaa, mutta sen voittokulku päättyy vähitellen ja ilmamassa kääntyy sekä Suomessa että Keski-Euroopassa selvästi lämpimämmäksi. Tosin tarkkaavainen lukija saattaa huomata, että sunnuntain kohdalla videolla uusi kylmä ilmamassa tekee poikkeaman läntiseen Keski-Eurooppaan. Sunnuntai on vielä sen verran kaukana, että ennuste on niin pitkälle vielä epävarma. Pysyvien kesälämpötilojen puolesta ei kannata silti vielä lotota.

Sanovat, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tässä tilanteen hyvin esittävä kuvakaappaus foreca.fi-sivulta:

Kuva: Foreca

Eli: sateet lakkaavat koko maasta, aurinko paistaa monin paikoin ja päivälämpötilat kohoavat jopa yli 10 asteella. Miltä vaikuttaa?

2 vastausta artikkeliin “Nyt lämpenee!”

  1. Tylsä rivi 10-15 päivää samaa säätä ja saattaa kestää ties kuinka kauan taasen. Sateita saisi tulla väliin, että ei taas tulisi liian kuivaa ja metsäpalovaroituksia yms. Sateiden jälkeen aurinko tuntuu parhaalta luonto kiittää.

  2. ”Voip olla niinnii, tai sitten ei”, sanoo savolainen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.