Ukkoskausi starttaa illalla

Julkaistu

Loppuviikon ennuste alkaa vähitellen tarkentua: runsaimmat sateet osuvat maan itä- ja pohjoisosaan ja lämpimin ilma jää maamme itäpuolelle. Ukkoskausi saattaa kuitenkin startata jo lauantaiyön aikana ja vähitellen lämpötila kohoaa äitienpäiväksi kesäisiin lukemiin osassa maata.

Suomen itäpuolella harvinaisen lämmintä

Suomen itäpuolella koetaan paikoin viikonlopun aikana yli 15 asteen lämpötilapoikkeamia, jotka ovat vähintäänkin harvinaisen suuria. Helteinen ilma raivaa tiensä Jäämerelle saakka aina Kazakstanista saakka ja voi nostaa lämpötilan hellelukemille napapiirillä Venäjän puolella. Venäjän helteisen ja Suomen hieman viileämmän ilman rajamaastossa mutkittelee sadealueita, ja erityisesti lauantai-illan ja sunnuntain sademäärä näyttää suurelta maan itä- ja pohjoisosassa. Meilläkin viikonlopun aikana ilma on paikoin kesäisen lämmintä: auringonpaisteessa päästään 15 ja 20 asteen välille, joskin lauantai vaikuttaa melko pilviseltä. Vuosi sitten toukokuinen helleputki alkoi Suomessa jo 11. päivä ja kuun aikana mitattiinkin ennätykselliset 14 hellepäivää.

Ukkoskausi starttaa illalla ja yöllä

Tulevan illan ja ensi yön aikana ilmakehän olosuhteet ja kosteusprofiili näyttävät suotuisilta ukkosten syntymiselle Suomenkin puolella. Todennäköisesti käy niin, että varsinaiset ukkossateet syntyvät jo Baltian ja Venäjän puolella ja ajautuvat perjantai-illan aikana maan kaakkois- ja itäosaan. Ukkosenergia hiipuu yötä kohden, mutta paikoin maan keski- ja pohjoisosassa voi ukkostaa tästä huolimatta. Yleensä toukokuu aloittaa Suomessa ukkoskauden, joskin vilkkain kausi ajoittuu juhannuksen ja elokuun väliin.

Suomessa salamoi keskimäärin eniten heinäkuussa.

Vuoden ensimmäinen helleaalto koettelee Iberian niemimaata

Hellelukemia ei viikonloppuna Pohjois-Venäjän lisäksi juuri muualla Euroopan puolella mitata. Ainoana poikkeuksena on Iberian niemimaa, jonne on kiertymässä Afrikasta kuivaa ja kuumaa ilmaa, mikä mahdollistaa jopa 30-35 asteen lämpötilat. Sisämaassa, Sevillan ja Portugalin alueella, ylin lämpötila saattaa käväistä jopa 35 asteessa. Rannikot ja valtaosa turistikohteista ovat kuitenkin raikkaampia viileän meren vaikutuksesta.