Loppuviikon ennuste aiheuttaa harmaita hiuksia meteorologille

Julkaistu

Sään ennustaminen muuttuu hankalaksi siinä vaiheessa, kun matalapaineet saapuvat meille eksoottisemmasta suunnasta. Viikonlopun ennusteissa meille on nousemassa matalapaineen keskus kaakosta ja sieltä suunnalta saapuvat sääsysteemit ovat hyvin alttiita muutoksille. Tällä hetkellä lähes kaikki vaihtoehdot vajaan 10 asteen kaatosateesta yli 20 asteen auringonpaisteeseen ovat vielä auki – matalapaineen lopullinen reitti sanelee viikonlopun säämme.

Venäjän kesäinen ilmamassa lähestyy Suomea viikonloppuna kaakosta nousevan matalapaineen etupuolella.

Alkuun viileää: osaan maata lisää lunta ja räntää

Vaikka ankein takatalvivaihe onkin jo mennyttä elämää, on talvea vielä lähipäivinä ilmassa maan itä- ja pohjoisosassa. Tiistaiksi itäisen Suomen yli kulkeva sadealue liikkuu kylmässä ilmamassassa ja runsaimman sateen alueella osa sateesta voi muuttua rännäksi tai märäksi lumeksi. Sen sijaan takatalvi tekee vielä yhden revanssin Lappiin: keskiviikon vastaisena yönä lunta voi tupruttaa useita senttejä ja maisema muuttuu monin paikoin keskiviikkoaamuun mennessä valkeaksi. Tiistain ja keskiviikon lämpötilat jäänevät valtaosassa maata 10 asteen vaiheille tai sen alapuolelle.

Kokkolassa on jäidenlähtöaika. Kuva: Juuso Willman.

Ennustettavuus heikkenee torstain jälkeen

Torstai näyttää olevan pääosin poutainen ja osin aurinkoinenkin päivä, kun Venäjän korkeapaineen vaikutus yltää meille. Samalla lämpenee jo 10 ja 15 asteen välille maan etelä- ja keskiosassa. Mutta jatko onkin mielenkiintoinen: miten perjantaina kaakosta saapuva matalapaine vaikuttaa Suomen säähän? Sen lopullinen reitti kaiketi määrittelee sen, jääkö Suomi lämpimän ilmamassan ulkopuolelle kaatosateiden alle, vai ulottuuko lämpimämpi kieleke viikonloppuna ainakin maan kaakkois- ja itäosaan. Tällöin lämpötila voisi kohota 20 asteeseen, kun taas kaatosadevaihtoehdossa jäätäisiin paikoin 10 asteen alapuolelle. Mikäli lämpimän ja kostean ilman kieleke yltää maan itäpuoliskolle, saattaa ukkoskautemme avautua näyttävästi Venäjällä syntyvien ukkossateiden myötä. Matalapaineen reitistä huolimatta ilma kuitenkin meillä viikonloppua kohden lämpenee ja lämpötila on pitkässä juoksussa palautumassa keväisempiin lukemiin, ehkä vähitellen jo lähemmäs 20 astetta.

Helle kärkkyy naapurissamme?

Kuluvan viikon jälkeenkin Suomi näyttää olevan kylmän ja lämpimän ilman rajamailla, enkä pidä täysin mahdottomana sitä, että Venäjältä aika ajoin yltäisi kesäisiä pulsseja Suomenkin puolelle. Helsingin leveysasteilla Pietarista itään päin Venäjällä todennäköisesti mitataan hellelukemia jo tulevan viikonvaihteen tai ensi viikon aikana. Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta varsinkin Suomen ja Baltian osalta.

Kevät etenee kuluvalla viikolla hitaasti mutta varmasti. Kuva: Maarit Siitonen

3 vastausta artikkeliin “Loppuviikon ennuste aiheuttaa harmaita hiuksia meteorologille”

  1. Aiheuttaneeko harmaita hiuksia ennusteen epävarmuus vai se, että ainakin Länsi-Suomessa joillakin asemilla tästä voi ihan hyvin tulla kylmin toukokuu vuodesta 1961 lähtien…

    1. Luulisin, että meteorologille on ihan yhdentekevää millaista säätä joutuu ennustamaan. Vai mitä nyt oikein meinasit?

  2. Ainakin Seinäjoella toteutuneen ja Forecan ennusteen nojalla kuun 20. päivä ollaan aika hyvin ennätysjahdissa kiinni.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.