Wappusää 2019

Julkaistu

Saimme Tampereen ylioppilaskunnalta ja Tampereen Teekkareilta jo perinteiseksi muodostuneen Hyvän sään anomuksen Wapulle 2019. Teemana heillä on MysteeriWappu. Tässä blogitekstissä Forecan vastaus ulotettuna koskemaan koko Suomea, toki tamperelaiset erityisesti huomioiden.

Tampereen ylioppilaskunnan ja Teekkarien Hyvän sään anomus MysteeriWapulle 2019

Tampereen ylioppilaskunta, Tampereen Teekkarit,

kiitämme teitä Hyvän sään anomuksestanne. Olemme tutustuneet siihen asian vaatimalla vakavuudella ja suunnitelleet Wapuksi 2019 sääkokonaisuuden, jonka toivomme kruunaavan arvokkaan juhlan ja auttavan nostamaan juhlijoiden Wapputunnelman korkeuksiin.

MysteeriWapun hengessä myös tämän Wapun sää oli meille pitkään mysteeri: tietokonesäämallit tarjosivat vaihtoehdoiksi vuoroin lämpöä, vuoroin kylmyyttä ja kaatosadetta. Pohjois-Suomea lukuun ottamatta päädyimme tämän vuoden ratkaisuksi koko maassa lähes sateettomaan Wappuun, jotta juhlakansa saa itse päättää oman Wappunsa kosteusasteen.

Jotta MysteeriWapun henki ei täysin katoaisi, jätimme Wappuaaton iltapäivälle Tampereen seudulle pienen raikastavan sadekuuron mahdollisuuden. Kuurot kuitenkin kuivuvat iltaan eli lakkien juhlalliseen päälle asettamiseen mennessä.

Pilvisyydeksi valitsimme niin ikään MysteeriWapun hengessä vaihtelevan pilvisyyden: aurinkoista säätä on juhlakansan iloksi tarjolla siellä täällä, mutta paikoin pilvet peittävät taivaan. Suosittelemme leikkimieliseksi Wappuillan peliksi pilvisyysbingoa, jossa tehtävänä on löytää pilvinen, enimmäkseen pilvinen, puolipilvinen, melko selkeä ja ehkä jopa selkeä taivas. Voittaja saa juhlaseurueen sopivaksi kokeman palkinnon.

Lakit asetetaan päähän miellyttävässä lämpötilassa: Oulun eteläpuolisessa Suomessa lämpötila on 11–15 °C. Juomat pysyvät riittävän viileinä, mutta toppa-asut eivät ole tarpeen haalarien alla.

Eteläisessä Lapissa pilvisyysbingoa voidaan vielä lakkien noston aikaan harrastaa, mutta Keski- ja Pohjois-Lapissa kannattaa valita pilvinen bingoruutu palkintoruuduksi; aurinko pysyttelee pilviverhon takana. Myös lämpötilat ovat eteläistä Suomea alhaisempia: Tornionjokilaaksossa lämpötila nousee hieman yli 10 asteen, mutta Keski-Lapissa asteita on 4–8 ja Pohjois-Lapissa vain pari. Juomilleen viileämpää lämpötilaa kaipaavien kannattaakin suunnata maamme pohjoisosaan optimoidakseen virvokkeiden nauttimislämpötilan.

Wappuillan edetessä ja Wappukansan lämmetessä päätimme laskea lämpötiloja, ettei liika kuumuus pääse yllättämään. Wappuyön lämpötilaa lasketaan koko maassa lähelle nollaa, voipa sisämaassa ja pohjoisessa lämpötila käväistä pakkasen puolellakin, jotta juomien raikastukseksi saisi tehtyä helposti jääkuutioita. Lämpimät vaatteet ovat erittäin suositeltavia erityisesti yönsä ulkona viettävälle Wappukansalle.

Wappuyönä voi valita Suomen sisältä itselleen mieluisimman pilvisyysmuodon: eteläisen Suomen sekä Tampereen seudun juhlijoille päätimme tarjota mahdollisuuden ihailla tähtitaivasta. Tähdet loistavat kilpaa juhlijoiden kirkkaiden silmien kanssa ja tuovat myös MysteeriWapulle lisää mystistä tunnelmaa.

Maan keskivaiheilla pilvisyyttä on jonkin verran enemmän, jottei lämpötila pääsisi laskemaan liian alas. Lappiin sekä Kainuuseen päätimme asettaa täyspilvisen taivaan, Keski- ja Pohjois-Lappiin jopa sadetta eri olomuodoissa. Pohjoisimmilla Wappuyön viettäjillä sade tulee kauniina lumena, Keski-Lappiin on tarjolla sekä puhdistavaa vettä että raikastavaa räntää.

Wappuaamun piknikeihin mennessä siirrämme pilvisyysalueen Suomen yllä jo etelämmäksi. Ullanlinnanmäelle päätimme silti jättää selkeän taivaan kaistaleen, jotta pöydät saataisiin kattaa kauniiseen auringonpaisteeseen. Tampereen MysteeriWapussa puolestaan MysteeriPilvisyys jatkuu: sää on etelärannikkoa pilvisempi, mutta esiintyykö pilvisyys tasaisena pilvimattona vai ohuena pilviharsona? Jätämme tämän vielä Mysteeriksi. Sama pätee maan keskiosaan laajemminkin. Pohjoisessa on pilvistä ja kaikkia olomuotoja tarjoava sadealue ulottuu jo Kainuun ja Lapin ylle.

Wappuaamun juhlakansa tarvitsee lämpöä enemmän kuin öinen, siksi päätimme nostaa Wappuaamun lämpötiloja piknikille sopivalle tasolle. Ullanlinnanmäen ja koko etelä- ja lounaisrannikon juhlijat saavat jopa 10 celsiusasteen lämpötilan, Tampereen seudun sekä maan keskiosan MysteeriPilven alueen juhlijat saavat nauttia 6–8 asteen lämpötilasta ja siitä pohjoista kohti lämpötila laskee tasaisesti niin, että Utsjoen seudulla Wappuaamun piknik tarjoillaan raikkaassa noin yhden pakkasasteen lämpötilassa.

Wapunpäivänä MysteeriWapun jälkiä pitää jo iltapäivällä alkaa pestä, siksi järjestimme iltapäiväksi maan keskiosaan, myös Tampereen seudulle, sadekuurojen mahdollisuuden. Kuurot pysyvät sisämaassa, eli rannikkoseudun juhlijat voivat jatkaa juhlintaa kuivina. Etelän väsyneimmät, jo juhlissa kunnostautuneet Wapunviettäjät saavat virkistyksekseen auringonpaistetta, mutta muualla maassa pilvisyys alkaa muistuttaa siitä, että ahkeran juhlinnan jälkeen myös lepotauko kannattaa. Pohjoinen sadealue liikkuu puhdistamaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun haalareita.

Wapunpäivän lämpötila nousee Oulun eteläpuolisessa Suomessa juhlalliseen 12-16 asteeseen, maan pohjoisosassa pysytään 10 asteen alapuolella, Pohjoisimmassa Lapissa nollan tienoilla. Voimistuva tuuli raikastaa maan etelä- ja keskiosan juhlijoiden lämpötilaa ja mieltä, ja Wappuilmapallot saavat pontta mieleenpainuviin liikekuvioihin. Palloista kannattaa pitää huolellisesti kiinni.

Kuva: Pasi Pitkänen / Flickr

Hyvä Tampereen ylioppilaskunta, Tampereen Teekkarit sekä Suomen juhlakansa, toivomme, että tämänvuotinen Wappusäämme saa juhlanne loistamaan mitä kirkkaimmin! Kiiltäköön Wappupallonne kauniina, kahiskoon Wappuviuhkanne pörheinä ja olkoon juhlamielenne avoin ja raikas.

Joanna Rinne

FM, MuM, FKSM ja ISS (Forecan Kunnioitettava SääMestari ja Ilmojen Sopivaksi Säätäjä)

3 vastausta artikkeliin “Wappusää 2019”

  1. Kiitos ilmojen haltijattarelle hauskasta vappuennusteesta. – Mutta asiasta toiseen, palaan yhteen aikaisempaan jonkun meteorologin kommenttiin, jossa sanottiin, että he käyttävät algoritmia, joka poistaa systemaattisen virheen. Tämä tuntuu mystiseltä ja jäi vaivaamaan: Sää on mielestäni kaoottinen ilmiö ja havainnot ovat havaintoja. Jos halutaan piirtää objektiivisesti keskiarvokäyrä, mielestäni epälineaarinen regressio on siihen paras, jolloin trendit eri pituisilla ajanjaksoilla näkyvät samalta käyrältä. Säähavaintoihin näyttää kumman usein käytettävän lineaarista regressiota, joka paremminkin sopii korrelaatioiden analysointiin.

      1. Kiitokset – täytyypä lueskella. Epäilemättä sää on systeemi, jossa monipuoliselle tilastolliselle osaamiselle on käyttöä, ja vamasti sitä teiltä löytyy.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.