Kuiva kausi päättyy vappuun

Julkaistu

Ensin on kesäistä, sitten viilenee ja vapun jälkeen taivas aukeaa. Viikon sisään mahtuu monta muutosta. Katsotaan ensin kuitenkin, miltä vapun sää näyttää tilastoissa.

Vapputilastot

Vapun aurinko lankeaa meille jo samasta kulmasta kuin elokuun puolivälin lämmin aurinko, mutta ilmakehässä käy vielä talven jäljiltä säästöliekeillä ja kylmät ilmat vaanivat Suomea pohjoisessa. Vappujen päivälämpötilan keskiarvo vertailukaudella 1981-2010 on Ilmatieteen laitoksen tilastotietojen mukaan maan eteläosassa jo kuitenkin 12-14, maan keskivaiheilla n. 10 ja pohjoisempana vajaat 10 astetta. Talven jälkiä on vielä ilmassa, sillä keskimääräisenä vappuna yöllä painutaan pakkaselle Joensuu–Kokkola-linjan pohjoispuolella ja valtaosassa maata on vielä lunta. Vappuna kaikki on kuitenkin mahdollista – laitanpa tähän muistutuksena Helsingin vappusään vuodelta 2017:

Meteorologi nauttii vuoden 2017 eksoottisesta vappusäästä.

Lauantaina vielä 20 astetta, mutta viimeisen kerran vähään aikaan

Auringon ja lämmön ystävien kannattaa vielä tulevana lauantaina suunnata ulos nauttimaan kesäisestä säästä, sillä 20 asteen lukemat näyttävät jäävän tämän jälkeen unholaan ainakin joksikin aikaa. Jo sunnuntaina meille lurahtaa korkeapaineen eteläpuolitse idästä annos mantereisempaa ja viileämpää ilmaa. Erityisesti etelässä lämpötilan pudotus voi tuntua aika dramaattiselta: lauantain lukemista leikataan kokonaiset 10 astetta. Lapissa tämä pudotus tapahtuu jo lauantain kuluessa.

Vappu käynnistää kostean kauden

Blogikommenttien perusteella moni on jo odottanut sateita pitkän kuivan kauden jälkeen. Ilmatieteen laitos varoittaa metsä- ja ruohikkopaloista maan etelä- ja länsiosassa, maasto on siis monin paikoin hyvin kuivaa.

Uusimmissa ennusteissa näyttää kuivalta ja poutaiselta aina vappupäivään saakka. Vappuaaton sääkin näyttää tällä hetkellä miellyttävältä: poutaista, osin aurinkoista ja pääosin 10-15 astetta, paikoin enemmänkin. Vappupäivän pikniksää näyttää olevan vielä kuiva ja melko lämmin Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta pohjoisessa on tässä vaiheessa jo sateen mahdollisuus. Samalla Lappi viilenee niin, että osa sateista voi tulla lumena ja päivälämpötila jää lähemmäs nollaa, paikoin jopa pakkaselle.

Kuten tekstin otsikossa jo todetaan, kuiva kausi näyttää päättyvän vappuun. Tämän jälkeen taivas aukeaa koko maassa tuoden mukanaan pitkään odotettuja sateita. Sateiden olomuoto onkin sitten arvoitus, ja tämä riippuu Suomen lähettyville saapuvan matalapaineen reitistä. Maan pohjoisosaan vapun jälkeiset päivät saattavat tuoda mukanaan lumipyryn, etelämpänä olomuoto pysynee vetenä. Vapun jälkeinen matalapaine saattaa tuoda mukanaan myös kevään ensimmäiset ukkoskuurot, joiden mukana rakeetkin ovat mahdollisia. Suomen ylle parkkeeraa näillä näkymin vapun jälkeen ylemmässä ilmakehässä hyvin kylmää ilmaa, ja tämä asetelma suosii hajanaisten ukkospilvien kehitystä.

Vapun ajan paikkakuntakohtaiset ennusteet voit tarkistaa Forecan etusivulta!

Vappuna Suomi on lämpimän ja kylmän rajamailla. Suomea lähestyy lännestä matalapaine, pohjoisen Suomen ylle on kehittymässä sadealue.

3 vastausta artikkeliin “Kuiva kausi päättyy vappuun”

  1. ”Ole sellainen vain, jonka nähdä mä sain”. – No sään suhteen tämä näyttää toteutuvan vuosi vuodelta.

  2. Tänä vappuna tanssitaan sadetansseja, huh helpotus, jos ja kun sade tulisi!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.