Takatalvi iskee – viikon lumikertymä paikoin yli 30 cm

Julkaistu

Viikonlopun ulkoilusää on ollut mitä parhain, kiitos sinnikkäälle korkeapaineelle, joka on pitänyt matalapaineet loitolla. Mikään ei kuitenkaan kestä ikuisesti: sunnuntain aikana Etelä-Suomen ylle parkkeerava matalapaine kääntää säätyypin päälaelleen. Lupaavasti alkanut kevät vaihtuu takatalveen, joka kurittaa pahiten maan keskiosaa, missä lumikertymä voi viikon aikana olla jopa yli 30 cm.

Kevään ensimmäinen 15 asteen ylitys

Lauantai oli kuluneen kevään lämpimin päivä, jolloin Porissa ylittyi ensimmäistä kertaa 15 asteen raja. Tässä listaus lauantain korkeimmista lukemista:

 1. Pori, Rautatieasema: +15,1
 2. Rauma, Pyynpää: +14,7
 3. Turku, Artukainen: +14,3
 4. Kokemäki, Tulkkila: +14,3
 5. Salo, Kärkkä: +14,1

Takatalvi saapuu matalapaineen jälkipuolella

Sunnuntain ja maanantain aikana Etelä-Suomen yllä syvenevä ja hitaasti liikkuva matalapaineen keskus imaisee alkuviikon aikana talvisen ilman Jäämereltä ja muuttaa sateet kauttaaltaan lumeksi etelässäkin viikon puoliväliin mennessä. Maan keskivaiheilla lumi- ja räntäsade voi jatkua maanantaiyöstä keskiviikkoiltaan saakka, jolloin joillakin alueilla lumikertymä voi kolmen vuorokauden aikana kasvaa yli 30 senttiin. En pidä täysin mahdottomana, että jossain kohtaa lunta kertyisi paikoin liki puolen metrin verran. Kertymään vaikuttaa sateen olomuoto, sillä ainakin alkuvaiheessa sade näyttää olevan märkää, raskasta ja tiivistä lunta maan keskivaiheilla. Etelässä tulee alkuviikolla aluksi myös räntää ja vettä.

HUOM! Otamme mielellämme kuvia jaettavaksi sosiaaliseen mediaamme Keski-Suomen lumitilanteesta osoitteeseen kuvat@foreca.fi tai Instagramin kautta #forecasuomi.

Maan keskivaiheilla lunta kertyy yleisesti yli 20 cm alkuviikon aikana. Suurimmat kertymät voivat olla joillain alueilla lähes puoli metriä.

Tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoja

Sadealue näyttää pysyvän paikoillaan Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella hyvin kauan, joten lumitöitä on luvassa. Tilanne näyttää huolestuttavalta sähkönjakeluverkkojen kannalta, sillä puiden oksiin kasaantuva märkä ja raskas tykkylumi voi painaa oksia sähköverkkojen päälle ja aiheuttaa sähkökatkoja. Eteläiseen Suomeen sadealueen ”häntä” voi tuoda lunta tiistain ja keskiviikon aikana, mutta kertymät jäävät keskistä Suomea paljon pienemmiksi.

Loppuviikolla kunnon yöpakkasia

Matalapaine näyttäisi väistyvän Suomesta lopullisesti torstain aikana, jolloin erityisesti yöt kylmenevät. Loppuviikon öinä pakkasta on enimmillään maan etelä- ja keskiosassa 10-15 ja pohjoisessa 20 astetta. Päivisin lämpötila sentään kipuaa plussan puolelle. Lohdullista tilanteessa kuitenkin on se, että takatalvivaihe on todennäköisesti jäämässä vain viikon mittaiseksi ja sen jälkeen kevät taas etenee vauhdilla.

Alkuviikon ja keskiviikon aikana lunta voi sataa etelässäkin. Kuva: Markus Mäntykannas

9 vastausta artikkeliin “Takatalvi iskee – viikon lumikertymä paikoin yli 30 cm”

 1. No vielähän se talvi on täällä ja vanha viisaus sanoo että kevät ratsastaa seitsemällä hevosella.

 2. Eikös Caruna jo kaivanut kilometreittäin kaapelia maahan, jottei lumi haittaa. Jaa, vaan taisivat kaivaa vain noita peltoalueita. Pitänee nostaa siirtohiontaa, jos puidenkin läheltä pitäi piuha piilottaa….:-(

 3. Meilläkin on parin päivän takatalvi porrugalin Algarvessa. Lämpötila oli noin 15 eli sama kuin Porissa samana päivänä vettä sataa reilusti ja saa sataakin jotta kasvit kasvaa kunnolla. Sadevedessä on aika lailla saasteita. Mutta sää muuttuu jälleen lämpimäksi Talvi ja kevät on ollut meillä hyvin tasainen ja aurinkoinen.

 4. Pitäisipä nyt maanantain-keskiviikon sademäärät (20-30 mm) paikkaansa täällä Jyväskylässä niin saataisiin vähän takaperoisesti kiinni normaalia pohjavesitilannetta. Päättyneen talven sademäärät eivät riitä korjaamaan viime vuoden kuivuutta edes järvien vedenkorkeuksia normaaliin varsinkin kun suurelta osin sulamisen yhteydessä on tapahtunut tänä keväänä haihtumista.
  Vieläkin ihmettelen niitä ensimmäisiä arvioita ilmastonmuutoksen etemisen merkeistä. Povattiin sateita, pilvisyyttä ja korkeapaineiden muodostumisten heikkenemistä? Nythän on tapahtunut täysin päinvastoin ja ilmaston lämpenemistä ei ainakaan vielä ole edes huomannut, koska jokainen talvikausi vaatii vieläkin yhtä paljon asuntojen lämmittämistä yhä kallistuvalla energialla. Olisi toivottavaa hiipuvien eläkkeiden vuoksi, että edes lämmityskuluista säästyisi ja samalla ei tarvitsisi tupruttaa piipuista hiilidioksidia ja pienhiukkasia ilmastoon. :) :) :)

 5. Viikon mittainen takatalvi on aika pitkä kuitenkin, josta kuukausiennuste ei tiennyt mitään. Sen jälkeen näyttää paremmalta ainakin tällä hetkellä, mutta GFS on aika epävakaa, eli näkymä voi keikahtaa taas päälaelleen.

  1. Forecan kuukausiennuste viikko sitten:
   ”Uusimman kuukausiennusteen mukaan koko huhtikuu vietetään enemmän tai vähemmän korkeapainesäässä. Kunkin viikon keskilämpötilat pysyttelevät lähellä vuodenajan keskiarvoa tai jonkin verran sen yläpuolella ja sateita tulee vähemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.”

   ”Huhtikuun toisella viikolla Euroopan lähes kokonaan kattava korkeapaine valtaa alaa. Itäisimmässä, läntisimmässä ja eteläisimmässä Euroopassa näkyy vielä pieniä kylmän ilmamassan viitteitä, mutta suurimmassa osassa Eurooppaa, myös Suomessa, lämpötilan on ennustettu pysyvän vuodenajan keskiarvossa tai jonkin verran sen yläpuolella. Sateet noudattavat samaa kaavaa: viileillä alueilla on sateista, muualla sadetta tulee selvästi vähemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Korkeapaine pitää sadealueet poissa.”

   Tehköön sitten jokainen oman johtopäätöksen siitä kuinka oikein osui.

   1. Markuksen takatalven ennuste piti ainakin erittäin hyvin paikkansa täällä Jyväskylän liepeillä. Eilen ja tänään on vettä, räntää ja lunta tullut jo 35 mm ja pieni hitustelu jatkuu edelleen. Luntakin jo noin 28 cm eli lumettomimpia talviakin on ollut kuten 2014-2015 oli. Suotta lopettivat jo liian varhain latujen kunnostuksetkin hätäpäissään.
    Oli erittäin tervetullut sademäärä tänne ”Bermudan kolmioon” eli Keuruu-Äänekoski-Muurame ja Jyväskylän ympäristöön, joissa sademäärät ovat keväästä 2018 asti olleet erittäin vähäisiä jostain ihmeen syystä? Korkeat mäetkö ovat syynä vai onko maaperässä sitten malmeja, jotka ohjailevat sähköisiä sadepilviä hylkivästi pois Keski-Suomesta? :)

 6. Ei välttämättä jää viimeiseksi takatalveksi, vapuksi on optio toisesta.

  Milloinkahan viimeinkin saamme sen meille luvatun Saksan ilmaston? Ei tämä 2000 -luvun kehitys siltä näytä.

 7. Hmm joo entinen käytäntö ilmojen haltijalla näyttää jatkuvan, eli takatalvi aina huhtikuun puolivälin tienoilla.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.