Forecan uusi hallaennuste

Julkaistu

Kevät saapuu vauhdilla ja lumipeite hupenee silmissä. Seuraavaksi odotellaan varsinaisen kasvukauden alkamista, ja puutarhaharrastajia syyhyttää päästä kevättöihin. Koska pihamaalla kannattaa ryhtyä istutuspuuhiin? Kuten tiedämme, kylmiä öitä ja hallaa voi esiintyä vielä pitkälle alkukesään asti.

Halla voi puraista vielä alkukesällä. (Kuva: michaeljoakes/Flickr)

Meteorologiassa lämpötilaa havainnoidaan ja ennustetaan perinteisesti kahden metrin korkeudelta maanpinnasta. Tuolla kahden metrin matkalla maan pinnasta ehtii tapahtua paljon. Kesäpäivän kuumassa auringonpaisteessa kuiva asfalttipinta lämpenee helposti parikymmentä astetta lämpimämmäksi kuin kahden metrin korkeudella oleva ilma. Vastaavasti selkeänä ja heikkotuulisena talviyönä maanpinnasta avaruuteen karkaava lämpösäteily jäähdyttää maanpinnan helposti 5-6 astetta kylmemmäksi kuin kahden metrin korkeudella olevan ilman.

Halla-termillä tarkoitetaan kasvukauden aikaan esiintyvää pakkasta maanpinnassa. Jos pakkasta esiintyy myös kahden metrin korkeudella, puhutaan yöpakkasesta. Hallaa esiintyy kuivalla maalla käytännössä aina kun on yöpakkasta, toisaalta halla on mahdollista silloinkin kun ilman lämpötila pysyttelee plussalla. 

Maanpinnan lämpötilaa voidaan laskea ennustemalleilla kuten ylempienkin ilmakerrosten lämpötilaa. Valitettavasti se on selvästi monimutkaisempaa. Hallalle arimpia alueita ovat yleensä ympäristöään alavammat seudut sillä kylmä ilma valuu alamäkeen, ja pienikin korkeusero riittää tekemään paikasta hallalle aran. Maaperä saattaa olla märkää savipeltoa tai kuivaa soraharjua, syvemmistä maakerroksista voi siis johtua lämpöä maanpintaan eri lailla. Kaikkea tätä mallinnetaan ennustemalleissa, mutta kovin yksityiskohtaista kuvaa ei tilanteesta synny.

Meiltä on usein kysytty hallaennustetta, ja nyt päätimme sellaisen tehdä. Avuksi olemme ottaneet hallan todennäköisyyden. Sen sijaan, että yrittäisimme ennustaa pintalämpötilaa desimaalin tarkkuudella oikein, kerromme hallan todennäköisyyden eri alueilla. Uudessa hallakartassamme voit nähdä suoraan sen, kuinka todennäköistä on hallan esiintyminen seuraavina öinä. Kartan neljä väriä kuvaavat alle 25 %, 25-50 %, 50-75 % ja yli 75 % hallan todennäköisyyttä. Kartalta voi myös tarkastella edellisen yön maanpinnanlämpötilojen havaintoja, nuo havainnot päivittyvät kartalle aamupäivisin.

Hallaennusteessa hallan todennäköisyyttä kuvataan väreillä (Kuva: Foreca)

Mitä sitten tarkoittaa, jos ennustamme hallaa vaikkapa 75 % todennäköisyydellä? Jos teemme tuon samaisen ennusteen neljälle eri yölle, tilastollisesti kolmena yönä esiintyy hallaa ja yhtenä taas maanpinnan lämpötila pysyttelee nollan yläpuolella. Jos asut erityisen hallanaralla alueella, kannattaa siis seurata myös pienempiä todennäköisyyksiä, sillä juuri sinulla on paras paikallistietämys oman pihasi pienilmastosta.

Forecan uuden hallaennusteen löydät osoitteesta: https://www.foreca.fi/halla

6 vastausta artikkeliin “Forecan uusi hallaennuste”

 1. Ahh, tulisipa lämmin, aurinkoinen kesä !

 2. Olisi hyvä jos täällä olisi graafi jossa näkyisi ennustettu ja toteutunut max/min lämpötla jokaiselta päivältä ja yöltä (joltakin pitkähköltä ajanjaksolta). Tässä keväällä ainakin yölämpötilat ovat olleet mielestäni aika systemaattisesti alemmat kuin on ennustettu (mittarimme on vajaa 2m maanpinnasta).

  1. Hei, käytössämme oleva lämpötilaennusteiden jälkiprosessointi poistaa systemaattisen virheen käytännössä kokonaan. Prosessointi huomioi ainoastaan virallisten säähavaintoasemien havainnot ja kalibroi ennustetta niiden suhteen. Havaintoasemat on valittu siten, että havainto edustaisi mahdollisimman kattavasti ympäristön säätilaa. Jos oma pihamaa on poikkeuksellisen kylmällä tai lämpimällä paikalla, voi systemaattista virhettä luonnollisesti esiintyä.

   1. Lahden poistuva havaintoasema Laune näytti viime yönä kolme astetta viileämpiä lukemia kuin uusi Sopenkorven asema, välimatkaa puolisen kilometriä. Nytkin eroa asteen verran Launeen eduksi. Miten nuo käytöstä poistuvat ja korvaavat asemat otetaan huomioon lämpötilojen tilastoinnissa?

 3. Kiitos …. :)
  Erittäin hyvä lisä mainioon sivustoonne. Täsmäsää ja sadetutka ovatkin jo päivittäisessä käytössäni ja toimiviksi todettu. Ehkä tämä uusi lisäys hiukkasen helpottaa jokakeväistä ruukutettujen kesäkukkien sisään ja ulos raijaamista….

  Toisaalta tämä maininta oman pihan mikroilmaston tuntemiseen on hyvä huomata. Itsellä oli hieno ja lämmin oma piha vuosien ajan. Päärakennus suojasi eteläreunalla ja isot vanhat kuuset pohjoisreunaa……kunnes naapuri halusi lisää valoa tontilleen ja kaatoi kuuset. Ne olivat hänen puolellaan ja siis hänen tonttinsa eteläreunalla. Nyt esim herukkapensaat ja omenapuut kukkivat kaksi viikkoa myöhemmin ja lämpimiä tuulettomia pihapäiviä on selvästi vähemmän. Myös mehiläiset katosivat kokonaan omasta pihastani. Tässä siis esimerkki, kuinka mikroilmastokäsite on enemmän kuin totta.

  Ja mikä oleellisinta, se halla todennäköisesti vierailee pihassani useammin.

  Terveisin Hostamara.

 4. Myös minulta kitokset ”hallanvaara”-havainnollistuksesta ja hyvistä selvennyksistä koskien hallan enuustettavuuden haasteita. Jokaista nyppylää ja alannetta ei luonnollisesti voi laittaa kuvaan, mutta tuosta on paljon apua vaikkapa puutarhureille ja autoilijoillekin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.