Pian takatalvi on enää vain muisto – ensi viikolla jopa 15 astetta

Julkaistu

Vaikka eteläisin Suomi toistaiseksi säästyikin takatalven kuritukselta, on maan keski- ja pohjoisosassa päästy keskelle hyvinkin talvisia olosuhteita. Tutkan mukaan osassa keskistä Suomea viimeisen 12 tunnin sadekertymä on ollut 20-30 mm (cm) ja Lapissa mitattiin yöllä liki 20 asteen pakkasia. Talvista on, mutta ei pitkään. Ensi viikolla palaamme takaisin keväiseen asetelmaan. Uudet ennusteet näyttävät ensi viikolle jopa 15 asteen lämpötiloja ja auringonpaistetta.

Takatalven tuntua ja myrskyä Mustasaaressa tiistaina. Kuva: Matti Hietala

Lähipäivät vielä koleita – pakkanen paukkuu öisin

Lähiöinä ja -aamuina on talven tuntua kautta maan, kun pakkanen paukkuu 10-20 asteessa, ajoittain etelässäkin. Kylmässä ilmamassassa ja heikkotuulisessa säässä yölämpötila suorastaan romahtaa, mutta päivisin viikonlopun lukemat hilautuvat jo lähemmäs 10 astetta. Korkeapaine alkaa vahvistua loppuviikon aikana ja tuo meille ensi viikoksi kevätlämmön takaisin.

Aurinkoa ja 15 astetta ensi viikolla?

Tällä hetkellä ennustemallit tuovat korkeapaineen keskuksen Suomen ylle viikonlopusta alkaen. Ensi viikolla ilmamassa lämpenee korkeapaineen myötä, ja koko viikko näyttää kuivalta. Aiemmin pitkän ajan ennuste povasi meille kuivaa ja lämmintä huhtikuuta, mikä saattaa vielä osittain toteutuakin, vaikka vähän ”takapakkia” tällä viikolla tulikin. Pitkän ajan ennusteiden haaste onkin tunnistaa tämän takatalven kaltaiset äkilliset mutta lyhytkestoiset säätyypin muutokset.

Ensi viikolla takatalvi on enää vain muisto. Yöt pysyvät kylminä, mutta päivisin auringonpaisteessa on jo kovin lämpimiä hetkiä. Maan etelä- ja keskiosassa ylitetään näillä näkymin maanantaista lähtien 10 asteen lämpötila ja viikon puolivälissä saatetaan kivuta aina 15 asteeseen saakka. Heikkotuulisessa säässä ja auringonpaisteessa nämä lämpötilat tuntuvat jo lupaukselta kesästä, sillä aurinko lämmittää ensi viikolla jo samalla teholla kuin elokuun loppupuoliskolla.

Korkeapaine on vahvistumassa viikonlopun aikana Suomen ylle ja tuo lämpöiset kevätsäät takaisin. Kuva: MTV Sää

6 vastausta artikkeliin “Pian takatalvi on enää vain muisto – ensi viikolla jopa 15 astetta”

 1. Mites pohjoisessa ensi viikon sää?

  1. Hei Riitta, kiitos kommentista. Vaihtelevalta näyttää, mutta selvästi lämpöisempään suuntaan menossa sielläkin. Lähellä 10 astetta ollaan useampana päivänä, joten kevät päässee vähitellen alkamaan.

 2. Hyvä, että yöpakkaset pysyvät. Lupailee hienoja hankikelejä ainakin tänne pohjoiseen.
  Ps. Ensimmäinen kuva (Raippaluodon silta) on otettu Mustasaaressa, ei Vaasassa.

  1. Kiitos paljon huomiosta, tämä on nyt muutettu!

 3. Miksi meteorologit käyttävät näitä ”jopa”, ”peräti” -adverbeja?

  1. Ennusteiden yhteydessä esimerkiksi sanoilla jopa, peräti ja paikoin kuvataan sitä, että kaikkialla ei välttämättä ole samanlaista säätä, vaan johonkin esimerkiksi ennustetaan korkeampia lämpötiloja tms. Näin viestitään, että jossain päin maata tuollainen sää on ennusteen mukaan mahdollista, vaikka ei koko maahan osuisikaan.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.