Kollegani Joanna kirjoitti edellisessä blogipostauksessa lämpimästä helmikuusta Suomessa. Ilmatieteen laitos vahvisti, että kulunut helmikuu oli maan etelä- ja keskiosassa jopa kuusi astetta normaalia lämpimämpi, vain Pohjois-Lapissa jäätiin alle keskiarvojen. Föhn puhalsi meille lämpöä harvinaisen useana päivänä. Euroopassa helmikuu päättyi monin paikoin jopa ennätyksellisen lämpimänä: alustavien tietojen mukaan ainakin seitsemässä valtiossa rikottiin helmikuun lämpöennätys.
Helmilämmön takana kaksi syytä
Keväisen helmikuun Euroopassa mahdollistivat pitkäkestoinen korkeapaine ja paikalliset föhnilmiöt. Kuun keskivaiheilla keskiseen Eurooppaan vahvistui pitkäkestoinen korkeapaine, joka sysäsi matalapaineet toisaalle. Korkeapaineen länsipuolitse ilmavirtaus kävi lämpimältä Iberian niemimaalta, josta lämmintä ilmamassaa levisi kohti pohjoista. Ilmavirtaus oli siinä mielessä suotuisasta suunnasta, että paikallisia föhntuulia pääsi syntymään Pyreneiden niemimaan pohjoispuolella Ranskassa, Skotlannissa, Norjassa ja Ruotsissakin. Föhntuulen, lämpimän ilmamassan ja auringon yhteisvaikutuksesta syntyivät helmikuun jopa ennätyskorkeat lämpötilat.
Lämpöennätykset paukkuivat useissa maissa
Matkustin helmikuun puolessa välissä Lontooseen konferenssipäiville ja pistin merkille, että nyt on kyllä epätyypillistä säätä Briteissä: aurinko porotti ja lämpötila huiteli 17 asteessa saaden osan paikallisista hurmioon (ja vähäpukeisiksi). Britteinsaarilla helmikuun lämpöennätys meni useaan otteeseen uusiksi: ensin mitattiin mittaushistorian ensimmäinen talvikuukausien 20 asteen ylitys ja lopulta lämpöennätyksen viimeisteli Lontoo ennätyksellisellä 21,2 asteella.
Helmikuussa lämpöennätykset paukkuivat myös Skotlannissa (18,3 astetta), Walesissa (20,8 astetta), Belgiassa (22,0 astetta), Alankomaissa (20,5 astetta), Itävallassa (24,2 astetta), Unkarissa (23,5 astetta), Tanskassa (15,8 astetta) ja Ruotsissa (16,7 astetta). Lämpimän ilman ja paikallisten föhntilanteiden myötä lämpöennätyksiä pääsi syntymään näinkin laajalla alueella.
Manner-Euroopan korkein lämpötila mitattiin helmikuun viimeisenä päivänä Espanjan Murciassa, jossa lämpötila kipusi 28,3 asteeseen.
Lainaus sivuilta ”U.S. National Forecast”:
”March is kicking off with a major cold outbreak centered in the Plains, Midwest and northern Rockies.
The East won’t be nearly as cold, but it will also be chilly
This cold may last into the second week of March in some areas.
Parts of the northern Plains, northern Rockies and West had one of the coldest Februaries on record.”
– Toivottavasti menee enemmän tasan ensi kesänä.
Kiitos kommentista, Lumiukko. Näinhän se menee: jos jossain on lämmintä, jossain on oltava kylmää. Onkin ollut mielenkiintoista seurata, kuinka eteläisille leveyasteille Kanadan kylmänpurkutilanteet pakkasineen ja lumisateineen ovat yltäneet. Vastaavaa kylmyyttä on hankala kuvitella Etelä-Euroopan tai Pohjois-Afrikan ylle, mutta Yhdysvalloissa kylmä etenee paremmin mannerta pitkin.
Naisten vähäpukeisuus on varma kevään merkki. :)
Föhneistä huolimatta vuosi on alkanut kylmästi. Ensimmäinen neljännes näyttää asettuvan vertailujaksoa kylmemmäksi, pohjoisessa jopa selvästi kylmemmäksi. Mielenkiintoinen vuosi tulossa.