Kevät saa nyt odottaa: Suomeen arktista ilmamassaa

Julkaistu

Helmikuun keväiset säät maksetaan takaisin korkojen kera yleensä maaliskuussa tai viimeistään huhtikuussa. Kevät harvoin pääsee vielä alkamaan näin aikaisin, sillä pohjoisen talviset ilmamassat väijyvät Suomea vielä usean kuukauden ajan. Lähiviikkoina ilma on meillä ajoittain jopa arktisen kylmää.

Mihin kevät hävisi?

Vaikka keväästä kuuli jo puhuttavan useaan otteeseen helmikuun lämpimien föhntuulten aikana, elämme todellisuudessa vielä sitkeästi talviaikaa. Kevät alkaa tilastojen mukaan etelässä maaliskuun lopussa ja muualla maassa huhtikuun aikana lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia. Joskus kuitenkin meteorologiseen eli termiseen kevääseen on siirrytty jo helmikuun aikana; vuonna 2014 kevät alkoi maan etelä- ja lounaisosassa jo helmikuun ensimmäisellä viikolla. Termisten vuodenaikojen alkamisajankohdat määrittää Ilmatieteen laitos.

Keväinen sää väistyy lähiviikkoina etelämmäs, kun kylmä ilmamassa valtaa alaa. Uuden kuukausiennusteen mukaan suurin osa Suomea on maaliskuun kaksi ensimmäistä viikkoa useita asteita tavanomaista kylmempi, mutta aivan eteläisimmässä Suomessa ollaan melko lähellä normaaleja lukemia. Itse asiassa heti Suomen eteläpuolella on huomattavasti lämpimämpää ilmaa tyrkyllä, ja Etelä-Suomi kuuluukin ilmamassojen rajavyöhykkeelle. Tiistaiaamun lumipyry etelärannikolla oli seurausta kylmän ja lämpimän ilman kamppailusta ja niiden rajavyöhykkeelle syntyneestä sadealueesta. Vastaava tilanne koetaan uudestaan perjantain aikana, jolloin maan keskivaiheilla pyryttää lunta, mutta Etelä-Suomi kuuluu tilapäisesti Keski-Euroopaan keväiseen ilmamassaan.

Uusin kuukausiennuste löytyy Forecan etusivulta. Maaliskuun ensimmäinen puolisko näyttää suuressa osassa Suomea hyvin talviselta.

Pakkaset paukkuvat vielä

Tämän tiistain aikana arktisen kylmä ilmamassa valahtaa pohjoisesta kohti etelää ja pakkanen kiristyy nopeasti. Viikon kylmimmät hetket koetaan laajalti keskiviikkoaamuna, jolloin pakkanen paukkuu auringonnousun aikana etelässäkin 20-25 asteessa – olisikohan viimeksi näin kylmää ollut tammikuun puolella, on jo päässyt pääkaupunkiseutulaiselta unohtumaan, miltä kunnon pakkanen tuntuu.

Perjantain aikana lämpötilakontrasti kasvaa hurjaksi etelän ja pohjoisen välillä: 1000 kilometriin voi mahtua jopa 40 asteen lämpötilaero. Etelärannikolla perjantain maksimit kohoavat +5 asteeseen, kun taas pohjoisimmassa Lapissa pakkanen puree 35 asteen voimalla. Ja siinä välissä pyryttää.

Ensi viikko näyttää kunnon talvi- ja pakkasviikolta koko maassa. Yöt ja aamut ovat hyytävän kylmiä, mutta kiittäkäämme maaliskuun aurinkoa jopa yli 20 asteen nousuista. Iltapäivisin mennään siis pikkupakkaselle – mikä hankikanto ja hiihtokelit!

Kylmässä ilmamassassa maaliskuun aamut ovat hyvin kylmiä, mutta päivisin aurinko voi lämmittää jopa yli 20 asteella aamun lukemista. Kuva: Markus Mäntykannas, Eiranranta Helsinki

11 vastausta artikkeliin “Kevät saa nyt odottaa: Suomeen arktista ilmamassaa”

 1. Jutun ensimmäinen kuva lämpötilapoikkeamista on valitettavan tutun näköinen kun muistelee kesiä 2015 ja 2017, joskaan lämpötilaerot eivät silloin ihan noin isoja olleet. No, jos säätä pystyisi toiveiden perusteella säätelemään, ja jokaista säätä pitäisi jossain kohtaa vuotta olla, niin itse ennemmin ottaisin tuollaisen sääkuvion kuitenkin tähän aikaan vuodesta kuin vaikka kesäkuukausille, vaikka kevään suuntaan alkavatkin tässä vaiheessa vuotta jo monien toiveet kääntymään.

 2. Olihan tämä ounasteltavissa, kun tuo helmikuu oli niin keväisen tuntuinen. Hieno huomio Markukselta, että ”elämme todellisuudessa vielä sitkeästi talviaikaa”. Se tahtoo toisinaan unehtua.

  Kevään ystävän kannalta on toki hyvä, jos maaliskuun aikana koetaan viimeiset kovemmat pakkasjaksot ja runsaammat lumisateet. Ja kevät pääsisi sitten huhtikuussa alkamaan kunnolla. Tuli vaan mieleen vuoden 2017 kevät…

 3. Aina vaan kylmemmältä näyttää maaliskuu. Kevätpainajainen tulossa?

  1. Niin tuntuu kylmältä täällä Jyväskylän seudullakin.
   Meteorologi Pekka Pouta sanoi jokin aika sitten MTV3:n klo 19 uutisten sääruudussa väliaikaisen lämpimän kauden aikoihin, että seuraavat kovat pakkaset ovat edessä vasta ensi talvena?
   Aamulla 3.3. oli mittarissa – 16 C ja eilen aamuna – 19 C. Minä onneton työntelin jo lumikasoja rakennuksien seinustoilta pois etteivät sula ja kastele perustuksia. Taitaa jotua kolaamaan takaisin, kun luvassa on vieläkin yli -15 C:een aamuja, ettei routa pääse iskemään? :)

 4. Ihanaa! Saisi olla talvi ympäri vuoden :) Viime kesän loputon helle oli painajainen. Eläköön talvi, lumi ja pakkaset.

  1. Ympärivuotinen talvi ei vain mahdollistaisi elämän edellytyksiä, kuten ruuantuotantoa. Sen vuoksi kukaan ei ehtisi ”nauttimaan” sellaisesta kovinkaan pitkään. Jos Aurinko sammuisi, niin suurin osa maailman sadoista olisi mennyttä jo noin viikon jälkeen.

   https://tieku.fi/maailmankaikkeus/aurinkokunta/aurinko/mita-tapahtuu-jos-aurinko-pimenee

   Mielestäni sekin kertoo jo tarpeeksi, että vaikka nykyään on teknologia ja kulkuyhteydet paremmat kuin koskaan aikaisemmin, niin ympärivuotisen talven alueilla, eli Grönlannin sisäosissa sekä Etelämantereella, ei siltikään ole pysyvää asutusta.

  2. Ei tarvitsisi muutamaa vuotta enempää, kun Suomessa alkaisi jäätiköt muodostua ja koko maasta tulisi elinkelvoton paikka.

 5. Nykyisin aina joulukuut ja maaliskuut ovat tavanomaista selkeästi kylmempiä Suomessa. Ollaan saatu kaksi talvikuukautta lisää yhtäkkiä (joulukuu ja maaliskuu) ja Tampereenkin seudulla on valitettavasti lunta jo puolet vuodesta. Keski-Eurooppa on uskomaton, kun siellä noinkin lähellä Suomea on maaliskuussa Suomen kesäkuuta vastaava ilmasto nykyisin. Samanaikaisesti Suomessa täysi talvi. Kontrasti on käsittämätön ja erittäin ärsyttävä.

  1. Joulukuu on aina luettu talveen kuuluvaksi.Maaliskuu puolestaan kevääseen kuuluvaksi vaikka se on monessakin suhteessa talven kaltainen.Ja näinhän sen pitääkin olla,toivottavasti näin on myös jatkossa.

  2. Tästä en ole samaa mieltä. Suomessa on ollut tavanomaista kylmempi joulukuu viimeksi vuonna 2012. Myös maaliskuista on enemmistö ollut viime vuosina tavanomaista lämpimämpiä.

   https://ilmatieteenlaitos.fi/karttoja-vuodesta-1961

   1. Kyllä tässä vaan jääkautta kohden ollaan menossa. Vuodet ovat Suomessakin olleet viime aikoina kylmenemään päin. Ei vaan näy ilmastonmuutoksesta minkään näköisiä todisteita.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.