Ensin lunta tupaan, ensi viikolla lämpöaallon vuoro

Julkaistu

Tänään perjantaina talvi kolkuttelee toden teolla jo maan pohjoisosassa, sillä osa Lapista on saamassa ensilumen ja paikoin lunta kertyy yli viisi senttimetriä. Ensilumen määritelmähän on se, että lunta täytyy kesäaikana olla aamun mittauksissa klo 9 vähintään senttimetrin verran, talviaikana kelpuutetaan klo 8 mittaustulos. Näin ollen jos jostain kohtaa tänään satava lumi ehtii sulamaan ennen huomisaamua, ei sitä vielä ensilumeksi lasketa. Pysyvää lumipeitettä tästä ei ole kuitenkaan vielä tulossa, sillä ensi viikolla on lokakuisen lämpöaallon vuoro: etelässä lukemat ovat niin korkeita kuin tähän aikaan vuodesta vain voi olla ja Lapista lumet sulavat vauhdilla.

Pöllyävää lunta Kilpisjärven teillä perjantaiaamuna. Iltapäivän kuluessa lunta voi pyryttää Lappiin yli 5 cm. / Kuva: Liikennevirasto, kelikamerat

Kolea viikonloppu

Lapissa viikonloppu on kylmä ja talvinen: päiväsaikaankin lämpötila jää paikoin pakkasen puolelle ja sunnuntain vastaisena yönä saatetaan mitata tämän syksyn pohjalukemat, kun pakkasta voi paikoin olla 10…15 astetta. Etelässä viikonloppua voisi luonnehtia vaihtelevaksi: lauantai on poutaisempi päivä, sunnuntaina tuulee, sataa ja on hyvin koleaa. Maanantaiaamuksi sitten pakastuu ja tienpinnat jäätyvät – ikäviä keliongelmia odotettavissa. Maanantain jälkeen tosin keliongelmista ei kannata hetkeen välittää, sillä lämpöaalto tekee tuloaan.

Viikon puolivälissä niin lämmintä kuin vain voi olla

Viikon puolivälissä maan etelä- ja keskiosaan on leviämässä voimakkaan lounaisvirtauksen mukana jopa harvinaisen lämmintä ilmamassaa vuodenaikaan nähden. 1,5 kilometrin korkeudella ilmamassan lämpötila on jopa yli 10 astetta, mikä aurinkoisena kesäpäivänä nostaisi lämpötilan jopa 30 asteeseen. Tähän aikaan vuodesta auringon teho on kuitenkin jo huomattavasti hiipunut, nyt ollaan suunnilleen samalla tasolla kuin helmi-maaliskuun vaihteessa. Siitä huolimatta ilmakehä ja meret ovat varastoineet kesän jäljiltä lämpöä, ja ensi viikolla saamme henkäyksen Atlantin lämpövarastosta. Sen ansiosta – mikäli pilvipeite sallii ja aurinko paistaa – voimme kokea vielä kerran pienen kesän henkäyksen. Ylimmät lämpötilat voivat etelässä kohota jopa vähän 15 asteen yläpuolelle – ehkäpä lähestytään jopa paikkakuntakohtaisia ennätyksiä. Lapista kaikki viikonlopun aikana satanut lumi tulee sulamaan pois lämpimän henkäyksen myötä.

Lämpöä lokakuuhun vielä ensi viikollekin! Etelässä mahtavat säät vaikkapa ruskaretkille ja -kuvauksille.

Seuraa foreca.fi -sivulta, miltä näyttää tuorein kuukausiennuste! Jatkuuko lämmin syksy vielä pitkään?

9 vastausta artikkeliin “Ensin lunta tupaan, ensi viikolla lämpöaallon vuoro”

 1. – ”Ensilumen määritelmähän on se, että lunta täytyy kesäaikana olla aamun mittauksissa klo 9 vähintään senttimetrin verran, talviaikana kelpuutetaan klo 8 mittaustulos. Näin ollen jos jostain kohtaa tänään satava lumi ehtii sulamaan ennen huomisaamua, ei sitä vielä ensilumeksi lasketa.”

  Taisin kommentoida tästä samasta asiasta myös vuosi sitten eli kyse on tuosta määrätystä kellonajasta ja silloin havaitusta lumikerroksen vahvuudesta. Jos tänään sataisi lunta vaikkapa parikymmentä senttiä, mutta aamuyhdeksään mennessä se olisi sulanut pois, niin kyseessä ei olisi ensilumi. Ei auta vaikka lunta olisi ”metrin verran”, jos se sulaa ennen aamua.

 2. Lokakuun ensimmäisestä puoliskosta on tulossa lämpötilaltaan keskimääräinen tai kylmempi (pohjoisessa). Lokakuu kuuluukin niihin moniin kuukausiin, jotka näyttävät olevan immuuneja AGW -lämpenemisen suhteen. Nimittäin, ainakin vuodesta 1983 lähtien lokakuiden trendi ainakin Länsi-Suomessa on viilenevä. Näin ollen 35 vuoden hienoisen viilenemisen myötä ei ollut lainkaan yllättävää, että laskettelukausi Rukalla pääsi nyt alkamaan ennätysaikaisin!

 3. Edelleen, koska lokakuiden trendi on pitkään ollut viilenevä, niin ainakaan Lapissa talvien kesto ei ole alkupäästään lyhenemässä, vaan päinvastoin. Joskus on ihan hyvä pysähtyä faktojen ääreen miettimään missä mennään.

 4. Kolme kuoli lumipyryn takia. Olisiko Aleksi lumipyryssä pitänyt tiedottaa hieman aikaisemmin, jotta ihmiset olisivat pystyneet varautua vaikka renkaanvaihdon merkeissä? Lumisade on AGW uskolle epämiellyttävä asia, mutta pitäisi tiedottaa silti ajoissa.

 5. Eihän nyt vielä voida sanoa että ”on niin lämmintä kuin mahdollista”, sillä aiheuttamamme ilmaston lämpeneminen vain nostaa lämpötiloja, näin ollen on jopa todennäköistä että parin vuosikymmenen aikana lokakuun loppupuoliskolla mitataan +20 asteen lukemia. Nyttenkin toukokuusta syyskuuhun oli järkyttävän lämmintä, ennätyksiä lyötiin oikein urakalla niin koko jakson kuin yksittäisten kuukausien osalta.

  1. Näin voi hyvinkin käydä, kuten kuvasit. Lausahduksellani hain kuitenkin takaa tilannetta nykyilmastossa, mutta toki vastaisuudessa lämpenevän trendin myötä myös uudet lämpöennätykset käyvät todennäköisemmiksi. Tämän vuoksi ilmasto-oloja tarkastellaankin 30 vuoden sykleissä ja tämä tarkastelujakso päivitetään 10 vuoden välein.

  2. 35 vuoden laskutrendi takana, joten mistä sitä lämpöä yhtäkkiä revitään?

 6. Aika kaikuinen huone sattunut kuvaukseen, mutta muuten on hyvä juttu puhua teksti kameralle + animaatiot taustalla.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.