No onkos jouluna lunta? Joulun sää!

Julkaistu

Vielä yksi joulublogipäivitys – sen jälkeen lupaan vaihtaa aihetta!

Jouluaatto on tätä kirjoittaessani ylihuomenna, nyt voidaan jo aika suurella varmuudella tietää, mitä tuleman pitää.  Tässä tulevien päivien sää ensin tiivistelmänä, sitten tarkemmin. Lopuksi vielä itsensä joulupukin esittämä videosääennuste.

 

Kuva: Maarit Siitonen

Tiivistelmä:

Aatonaatto (lauantai) – myräkkäpäivä

Jouluaatto (sunnuntai) – pakkasta ja joko aurinkoa tai kevyttä lumisadetta

Joulupäivä (maanantai) – Pakkaspäivä, lumisateista vielä epävarmuutta

Tapaninpäivä (tiistai) – Sateita ja lauhaa etelään, muualla pakkaspilvipoutaa

Välipäivät: ajoittain sateita, mutta myös parin kunnon pakkaspäivän mahdollisuus

 

Aatonaatto (lauantai)

Lännestä leviää meille kunnon myräkkä. On ihan siinä ja siinä, voidaanko puhua peräti lumimyrskystä (meteorologina en periaatesyistä suostu kutsumaan säätä myrskyksi ennen havaittuja 21 m/s keskituulilukemia). Sadetta tulee kaikkialla pohjoisinta Lappia lukuunottamatta ja se alkaa joka paikassa lumena, mutta muuttuu etelässä ja lännessä vähitellen vedeksi. Vettä saattaa ainakin paikoin tulla jopa vielä Jyväskylän tienoilla!

Kuten arvata saattaa, hirveä ajokeli vilkkaimpana joulumatkustuspäivänä ei ole hyvä yhdistelmä. Kannattaa siis varata riittävästi aikaa reissuun.

Jotta ei kävisi liian yksinkertaiseksi, etelässä ja lännessä sateet väistyvät jo päivällä, mutta auringon laskettua lämpötila alkaa vähitellen tippua nollan alle; kaikki loska ja tienpinnoille jäänyt kosteus jäätyy. Omat nastarenkaat/ -kengät mukaan.

 

Jouluaatto (sunnuntai)

Edellisistä sateista on jäljellä enää rippeet, maan itä- ja pohjoisosassa on pilvistä ja päivällä satelee vielä paikoin lunta. Illaksi sateet häipyvät Suomen itäpuolelle.

Etelässä ja lännessä sen sijaan on oikein mukava ja aurinkoinen päivä!

Lämpötilat vaihtelevat: aivan rannikolla ollaan nollan tienoilla, muuten etelässä ja lännessä on pakkasta 0…5 astetta, idässä pakkasta on 5…10 astetta ja Lapissa peräti 10…20 astetta. Ei ole mahdotonta, että pilvipeitteen rakoillessa pakkanen kiristyy Lapissa paikoin enemmänkin.

 

Joulupäivä (maanantai)

Maanantaina pilvisyys vaihtelee puolipilvisestä pilviseen ja sää on juuri tämän hetken ennusteessa poutainen, mutta sadetilanne on vaihdellut säämallista toiseen; tähän blogitekstiin liitetyssä joulupukin kertomassa ennusteessa sateita on jonkin verran näkyvissä. Kannattaa siis varautua paikalliseen lumisateeseen, vaikka sitä ei juuri nyt ennusteissa näkyisi.

*Edit uusimman malliajon jälkeen – maan eteläosaan on uusimmassa ennusteessa tulossa maanantai-illaksi sateita. Ennuste on vaihtunut sen verran monta kertaa, että jätän tarkoituksella tuon edellisen version vielä tähän; on mahdollista, että sen näköiseen ennusteeseen vielä palataan.

Lämpötilat pysyttelevät pakkasella koko maassa. Maan eteläosassa pakkasta on 0…5 astetta, maan keskiosassa 5…10 astetta ja Lapissa pääosin 10…20 astetta, paikoin pilvipeitteen rakoillessa taas kireämpääkin pakkasta.

 

Tapaninpäivä (tiistai)

Tiistaina maan eteläosaan leviää sateita. Kuten lauantainakin, sateet tulevat aluksi lumena, mutta muuttuvat sitten vedeksi ainakin Vaasa-Kotka-linjan eteläpuolella.

Maan etelä- ja pohjoisosa ovat erimielisiä lämpötiloista: sateen yhteydessä ja jälkeen lämpötila nousee peräti +5 asteen tienoille (ainakin etelä- ja lounaisrannikolla), kun taas Lapissa pakkasta on lähes tai yli 20 astetta.

 

Välipäivät

Välipäivinä sää jatkuu vaihtelevana eli Suomen yli liikkuu sadealueita toisensa perään ja ainakin etelässä lauhat jaksot ja pakkasjaksot vaihtelevat. Tämän hetken ennusteessa näkyy peräti päivän – parin jakso, jossa lämpötila laskee etelässäkin -10 Celsiusasteen tienoille. Nyt katsellaan kuitenkin niin pitkälle menevää ennustetta, että aivan varmana tuota lyhytaikaista kylmenemistä ei kannata pitää. Uuttavuotta kohden vaihtelevuus joka tapauksessa jatkuu.

 

Kuva: Markus Mäntykannas

Minä siirryn tämän työillan jälkeen joululaitumille ja palaan asiaan ensi viikolla – silloin katsellaankin sekä taakse- että eteenpäin: kuluneen vuoden säätä ja uudenvuoden säätä.

Suurkiitos kaikille lukijoille ja oikein lämmintä, rauhallista ja ihanaa joulua! :)

Alla vielä joulupukin videoennuste tulevien päivien säästä:

 

 

6 vastausta artikkeliin “No onkos jouluna lunta? Joulun sää!”

 1. Myräkkä taitaa jäädäkin povattua vähäisemmäksi ja luntakaan ei tule sitten Jyväskylän seutuville oikeastaan mitään. Saderintama muuttuikin yllättävän kapeaksi, mutta pitkäksi aina pohjoisesta Hankoniemeen asti.

  Lämpötilojen suhteen osassa medioita on tiistaista alkaen plus-asteita aina vuodenvaihteeseen, mutta osa ns. säätieteilijöistä veikkaavat pakkasia. Mihin nyt kannattaa uskoa ensiviikon menoja suunnitellessa???

 2. En käsitä tätä sanontaa mustasta joulusta. Minun pihallani ainakin valkoisen joulun vastakohta on vihreä joulu, Nurmikko viheriöi, samoin kuuset. Kyllähän se nyt aina valkoisen joulun voittaa mennen tullen!

  1. Oletko hereillä vain valoisaan aikaan? Etkö katso ulos pimeällä? Valkoisena jouluna ulos pimeällä kun katsoo, niin maa hohtaa kelmeää valoa. Mustana jouluna tällöin et näe mitään vihreää, etkä vaaleaa vaan mustaa.

   1. Meillä piha näyttää aika vihreältä auringon laskettuakin, kun on hyvät pihavalot.

 3. Nyrkkisääntö on, että lämpimät ennusteet toteutuvat aina, ja kylmät ennusteet lähes aina peruuntuvat. Niin kävi nytkin. Matalapainevyöry jatkuu hellittämättä, kuten on jatkunut jo marraskuun alusta lähtien.

  Joulukuu muuten hipoo sade-ennätystä Kaisaniemessä. 28. päivään mennessä kertymä on 104 mm, mihin tulee ainakin 5 mm lisää vielä tänään. Ennätys on 131 mm vuodelta 1931.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.