Joulun ennuste alkaa kiteytyä!

Julkaistu

Joulun sääennuste alkaa kiteytyä! Mitä se pitää sisällään?

Ensin hyviä uutisia valkean joulun ystäville: näyttäisi siltä, että ainakin lähes koko maassa joulu tulee olemaan valkea. Siitä pitää huolen aatonaaton ja aaton eli lauantain ja sunnuntain aikana Suomen yli liikkuva sadealue.

Käydäänpä ennustetta läpi päivä kerrallaan. Kuvat itse juttelemastani videosta, video löytyy kokonaisuudessaan tekstin alta.

Perjantai

Mikäli olet lähdössä autolla pidemmälle reissuun, se kannattaa aikataulun salliessa ehdottomasti tehdä perjantaina. Perjantaina sää on koko maassa poutainen ja lämpötila mukavasti pienellä pakkasella. Aurinkokin (tai tähdet) pääsee paikoin näyttäytymään, muualla on pilvipoutaista.

Perjantai (kuva: Foreca)

 

Lauantai (aatonaatto)

Lauantaina Suomeen leviää laaja sadealue lännestä. Iltapäivään mennessä sateet ovat ehtineet vasta maan länsiosaan sekä pohjoiseen, mutta iltaa kohden ne liikkuvat idemmäksi. Valtaosa sateista tulee lumena, mutta etelärannikolla ja lounaassa on odotettavissa sadealueen jälkipuolella myös vesisadetta.

Joulun valkoisuus on epävarmin juuri aivan etelä- ja lounaisrannikolla. Se riippuu kokonaan siitä, kuinka pitkään lunta ehtii tulla ennen sateen olomuodon muutosta – sitä saadaankin ihmetellä lauantaille asti! Kovin pieni ero olomuodon muutoksen ajoituksessa vaikuttaa siihen, jääkö lunta maahan vai ei.

Lauantai (Kuva: Foreca)

 

Sunnuntai (jouluaatto)

Jouluaattona heikkoja lumisateita tulee vielä idässä ja pohjoisessa, mutta lännessä ja etelässä on jo poutaista. Lämpötila on koko maassa nollan vaiheilla tai pikkupakkasilla.

Sunnuntai (Kuva: Foreca)

 

Tässä vielä tietokonemallin näkemys jouluaaton lumitilanteesta (käytännössä koko maassa valkoinen!):

20.12. annettu ennuste jouluaaton 2017 lumitilanteesta (Kuva: Foreca)

 

Joulupäivä ja Tapaninpäivä

Tämän hetken ennusteissa joulupäivä on enimmäkseen poutainen päivä, koko maassa on pakkasta ainakin vähän; Lapissa kireämminkin. Tapaninpäivänä Suomea, ainakin maan eteläosaa, lähestyy sadealue, joka saattaa tuoda mukanaan selvästi lauhempaa ilmaa. Sateen olomuoto ja se, kuinka syvälle se Suomeen leviää (vai tuleeko tänne lainkaan), tarkentuvat vielä tulevien päivien ennusteissa.

Mukavaa joulun odotusta kaikille, tässä vielä ennuste videomuodossa!

 

11 vastausta artikkeliin “Joulun ennuste alkaa kiteytyä!”

 1. Tuosta aiemmin kirjoittamastasi tekstistä:

  http://blogi.foreca.fi/2017/12/joulu-2017-sienimetsaan-vai-pulkkamakeen/

  nähdään erittäin hyvin se, miten viilenemiset aina välillä ilmestyvät talven keskipitkiin ennusteisiin, mutta ajankohdan tullessa lähemmäksi ne lähes aina peruuntuvat, kuten nytkin kävi. Atlantin matalapaine on vain yksinkertaisesti liian vahva.

  Kun koko talvikausi on joka tapauksessa yhtä matalapainevyöryä ja sadetta josta (vuosi vuodelta yhä pienempi) osa saattaa tulla lumiräntänä, on sinänsä aivan samantekevää sattuuko juuri jouluaattona olemaan se lumisempi jakso – jos onkin, se sulaa pian pois, kun lännestä tulee aina uusi matalapaine vesisateineen.

 2. 23.12 lämpötilat heittää taas häränpyllyä. -1 luvattiin, mutta onkin +2… jopa +4 astetta, eli vetenä tuleekin…

  1. Hei! Totta, uusimmmissa ennustemalleissa lämpötila on muuttunut taas hieman lauhempaan suuntaan rannikon lähellä. Seuraamme tilanteen kehittymistä jännityksellä.

 3. Moikka,

  Minkä alueen määrittelette lounaisosaksi ja aivan etelärannikoksi, kun säätiedote näyttää la-su yöksi vesisadetta koko Uudellemaalle?

  1. Moikka! Ennuste on jo hieman ehtinyt muuttua tuosta eilen kirjoitetusta – tämän hetken tiedon mukaan sade tulee sadealueen loppupäässä vetenä noin Uudenmaan levyisellä kaistaleella etelässä sekä lähes koko länsirannikolla (Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulla on lumisempaa).
   Yleisesti sanoja tulee käytettyä hieman summittaisesti, sääilmiöt kun eivät suostu kulkemaan ihmisten aluejakojen mukaan.

 4. Nyt ei tarvi miettiä joulua niin paljoa kun tässä on kattava kirjoitus siitä. Täällä Treellä päin lumisin joulu ja joulukuu sitten 2012 vaikka erityisen kylmää ei ole ollut.

 5. Hyvää Joulua Joannalle!

  Tänne Jyväskylän seutuville tulee takuuvarma valkoinen joulu vaikka viime yö vesisateineen pudotti lumikerrosta 25 cm:iiin. Ja lauantainahan tulee taas 5 cm lisää.
  Latupohjat ovat mahtavissa kunnoissa ja suksi luistaa. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä joulunpyhinä.;)

  Kiitokset hyvistä monista blogeista ja tsemppiä myös vuodelle 2018!

 6. ja nyt se luvattu 5-10 cm lunta on vaihtunut 1-2 cm:ksi, todennäköisesti ei tule lainkaan vaan tulee vetenä ja ohut lumikerros on taas uhattuna.

 7. Sellainen meininki suursäätilassa, että kaikki yli viiden vuorokauden ennusteet nopanheittoa. Jos tuuli pyöräyttää mereltä lämmintä ilmaa, on nollakeliä, muuten pakkasta enemmän tai vähemmän riippuen pilvisyydestä. Tuo matalapainehässäkkä muuttaa niin nopeasti muotoaan ettei laskenta kauaa pysy perässä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.