Lumipyry saapuu torstaiksi

Julkaistu

 

Syksyn ensimmäinen lumipyry uhkaa maan etelä- ja länsiosaa keskiviikkoillasta perjantaiyöhön yltävällä ajanjaksolla. Lunta voi enimmillään kertyä sisämaahan yli 15 cm, mikäli tämänhetkinen ennuste toteutuu. Ennusteeseen liittyy vielä kuitenkin epävarmuuksia, tarkastellaan niitä tässä.

Lähipäivien synoptinen tilanne

Atlantilla olevasta laajasta matalapaineen alueesta on erkanemassa keskiviikkona matalapaineen osakeskus, joka liikkuu Etelä-Ruotsin yli kohti Baltiaa. Varsinaisen osakeskuksen etupuolella Suomea lähestyy keskiviikkona Ruotsista vanha rintamarakenne, jonka matalapaineen osakeskuksen yhteyteen syntyvä uusi sadealue ja rintama ajavat kiinni. Suomeen saapuva sadealue voimistuu keskiviikkoillan ja torstaiyön kuluessa ja samalla etelänpuoleinen tuuli voimistuu selvästi, kun matalapaineen osakeskus puskee kohti Venäjän korkeapainetta ja kylmempää ilmamassaa. Pohjoisella Itämerellä tuuli voi yltyä myrskylukemiin. Osakeskus heikkenee nopeasti torstain aikana Baltian yllä ja siihen liittyvän okluusiorintaman sateet jäävät pyörimään maan etelä- ja keskiosan ylle koko torstain ajaksi, joten lumikertymä voi paikoin kasvaa suureksi.

Sadealue saapuu keskiviikkoillaksi

Sadealue on levittäytymässä lounais- ja länsirannikolle myöhään keskiviikkoiltapäivästä, jolloin myös tuulet ovat voimakkaammillaan. Lounaisrannikkoa lukuun ottamatta sateiden olomuoto näyttää olevan yksinomaan lunta, joten lumipyry alkaa kovan tuulen saattelemana lännessä jo aikaisin keskiviikkoiltana. Pääkaupunkiseudulle ja esimerkiksi Tampereelle lumisade näyttäisi yltävän myöhään keskiviikkoiltana. Torstain aikana sateet heikkenevät vähitellen ja siirtyvät kohti Baltiaa. Sadealueen jälkipuolella sää pakastuu ja tienpinnat jäätyvät, joten ajokeli on laajalti huono valtaosassa Etelä- ja Keski-Suomea torstain ja perjantain ajan.

Epävarmuustekijät: sadealueen lopullinen reitti, ilman lämpötila ja lumikertymän suuruus

Aikaisemmat malliajot ovat tuoneet lumisateen pääosin vain läntisen Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan ylle, mutta uusimmat mallit ajavat sadealueen huomattavasti idemmäs. Sadealueen edellä on kylmää ja kuivaa ilmamassaa, mikä muuttaa sateen olomuodon Suomen puolella nopeasti lumeksi. On selvää, että tämä skenaario tuo sisämaahan useita senttejä lunta, mutta lounais- ja etelärannikolla lumikertymän suuruus on vielä epävarma. Voi nimittäin olla, että lämpimältä mereltä puhaltava tuuli pitää rannikkokaistaleen reilusti plussan puolella, jolloin valtaosa lumesta sulaa maahan pudotessaan. Osa malleista pitää ilman ja maanpinnan lämpötilan plussan puolella osin myös sisämaassa, mikä pienentäisi maahan jäävän lumen osuutta. Ennustettu lumikertymä ei välttämättä vastaa siis todellisuutta: ennustetusta yli 15 sentin lumikertymästä maahan jää todennäköisesti pienempi osuus, rannikoilla huomattavasti pienempi, mikäli meren lämmittävä vaikutus otetaan huomioon.

Joka tapauksessa keskiviikkoillasta perjantaihin on maan etelä- ja keskiosassa syytä varautua paikoin jopa erittäin huonoon ajokeliin, eikä kesärenkailla ole menemistä liikenteeseen. Mahdollinen lumipeite jää kuitenkin lyhytkestoiseksi, sillä jo lauantain aikana lämpötila kohoaa reilusti plussan puolelle ja odotettavissa on vesisateita.

Ennustettu lumikertymä perjantaiyöhön mennessä ECMWF-mallin perusteella.

25 vastausta artikkeliin “Lumipyry saapuu torstaiksi”

 1. Myös ensi viikolla lunta tullee olan takaa – välillä kenties vettäkin etelään. Matalapaineiden reitti näyttäisi kulkevan luoteesta kaakkoon, eli talvea pusketaan nyt tosissaan Skandinavian ylle. Myös Brittein saarilla saatetaan välillä päästä lumisiin tunnelmiin, kun pohjoisvirtaus suoraan navalta kulkenee jossain vaiheessa yli.

 2. Mitäs Markus sanot noista ens viikon matalapaineista mitkä näkyy pidemmissä malleissa? Näyttääkö lumiselta ku näyttäs olevan aika eteläpainotteisilla reiteillä? Millasiin lumikertymiin maholisuuksia? Ei näytä kuukausiennuste ihan toteutuvan? :)

  1. Hei Joonas ja kiitos viestistäsi! Kyllä tosiaan näyttää tällä hetkellä siltä, että matalapaineet liikkuvat ns. polaari-ilmamassan alla ja lämpeneminen viivästyy. Tämän päivän kaltaisia lumikertymiä tuskin etelään on ensi viikolla luvassa, joskin maan keski- ja pohjoisosassa lumipeite vahvistuu. Ilmamassa on kyllä sen verran kylmää, että sopivasta suunnasta kylmään ilmaan saapuva matalapaine voi sataa etelässäkin lumensekaisena. Tarkkaillaan tilannetta!

  2. Ei kuukausiennustettakaan vielä kannata torpata ainakaan täysin. Pientä signaalia on tällä hetkellä siihen suuntaan, että Atlantin lämmöllä olisi mahdollisuudet päästä Suomeen marraskuun alkupuolella alkavalla ajanjaksolla.

 3. Aika hyvin ja monella taholla on tunnistettu tämä tuleva kylmä jakso. Aurinko, NAO ja arktinen oskilaatio tuo vilakat kelit myös Suomeen ja lämmin vuosikymmen lämpimän 1930-luvun tapaan päättyy talvisodan pakkasiin. Ei mitenkään ihmeellistä siis se, että lumet sataa poikkeuksellisen aikaisin ajankohtana, jolloin ei vielä saisi laitta edes nastarenkaita autojen alle!
  https://www.youtube.com/watch?v=LB4eZw7D1lI
  http://arcturan.com/how-the-arctic-oscillation-influences-wisconsin-weather/

  Saa nähdä sensuroidaanko tämäkin tosiasiaa sisältävä viesti!

 4. Aika hyvin ja monella taholla on tunnistettu jo kauan sitten tämä tulevan kylmä ilmastojakso. Aurinko, NAO ja arktinen oskilaatio tuo vilakat kelit myös Suomeen ja pausilla ollut ilmaston lämpeneminen ottaa takapakkia ja rankasti.Lämmin vuosikymmen päättyy lämpimän 1930-luvun tapaan koviin talvisodan pakkasiin.

  Ei siis mitenkään ihmeellistä se, että lumet satavat poikkeuksellisen aikaisin ajankohtana, jolloin ei vielä saisi laittaa nastarenkaita autoihin.

  https://www.youtube.com/watch?v=LB4eZw7D1lI
  http://arcturan.com/how-the-arctic-oscillation-influences-wisconsin-weather/

 5. Ensilumi 3 viikkoa etuajassa. Eikö Aleksi sinua ikinä ihmetytä, miksei mikään AGW- uskonnon ennusteista toteudu?

 6. Vanha kansa sanoo, että jos ensilumi tulee jäätyneeseen maahan, jää se myös ”pysyväksi” lumeksi. Nyt käy täällä läntisessä Suomessa näin, mikä yhdistettynä GFS:ään voisi viitata siihen, että terminen talvi alkoi täällä jo 22.10. Kevään ja kesän jälkeen tämä olisi taas aika merkillinen juttu.

  1. Siis piti sanomani että nähdyn kaltaisten kevään ja kesän…

   1. Kylmän kesän jälkeen varhainen talvi ei ole mitenkään merkillinen juttu. Vasinkin kun muistetaan se tosiasia, että Suomessa voi sataa lunta vaikka heinäkuussa kun ilmavirtaukset ja muut sään osatekijät sattuvat sopivasti kohdilleen. Nyt näyttää olevan tulossa kylmä ja vähäluminen pakkastalvi. Ensi kevät tulee taas myöhässä ja kesästä ei muuta tiedä kuin, että vähäluminen sekin tulee olemaan.

  2. Vielä en lähtisi Pohjois-Lappia lukuunottamatta puhumaan pysyvistä lumista missään päin Suomea. On tässä viime vuosina nähty, kuinka jopa 30-40 cm lumikerros on sulanut nollaan joulukuussakin. Ensin on näyttänyt hyvinkin talviselta, mutta niin vain on kaikki lähteneet. Nykyiset lumikertymät sulavat päivässä parissa lämpimän jakson sattuessa.

 7. Kolme vuotta suomessa oli lähes 2 astetta! keskimääräistä lämpimämpää, viime lokakuusta lähtien on ollut muutaman kymmenyksen 1981-2010 keskiarvoa lämpimämpää. Eihän nyt yhdessä ja samassa paikassa voi koko ajan olla 2 astetta keskiarvoja lämpimämpää, nyt lämpimimmät alueet löytyi muualta euroopasta kun meillä on kerrankin ollut vähän viileämpää huhtikuusta alkaen, mutta paljon suurempi poikkeama on ollut euroopassa lämpimämpään suuntaan. Edelleen ilmasto lämpenee niin koko maapallolla kuin myös Suomessa, tahti on sellaiset 0,3 astetta/vertailukausi.

  1. Kun siellä Suomessa on huhtikuusta lähtien ollut kylmää ja sateista niin täällä Italiassa on ollut kuivaa ja lähes koko ajan keskiarvoja lämpimämpää. Ja lähes kaikkialla muualla maailmassa. Saattaa siis Suomesta käsin vaikuttaa että mikä lämpiäminen! Täällä Italiassa myös lokakuu oli ennätyskuiva, 10% normaalista, eikä sateita ole näkyvissäkään. Pelkkää sinistä taivasta ja lämpöä. Mutta luonto on kovilla.

 8. Hei Forecan blogin ylläpito! Miksi te annatte parin ilmastodenialistin sotkea jokaikisen blokkauksenne kommenttiosion ”kylmenemis”jutuillaan?

  Pitääkö tästä vetää sellainen johtopäätös, että myös Foreca on tieteenvastaisesti ”ilmastonviilenemis”-kannalla?

  1. Nyt olen kanssasi samaa mieltä. Kaikki merkit entiseen verrattuna viittaavat ilmaston lämpenemiseen.

   Tuleva ”talvikin” mennee sinne sarjaan, ei ”tulipalopakkasia” ja todennäköisempää on, että varsinainen talventulo siirtyy taas tammikuulle lumineen ja pakkasineen jopa täällä Jyväskylän seudulla. Minulla on faktaa 1960-luvulta asti lämpötiloineen, joita edesmennyt isänikin on kirjannut ylös lähes päivittäin ja suunta on kaiken aikaa lämpimämpään keskimäärin.

  2. Miksi pitää tulla ylipäätän tulla jankkaamaan ilmastomuutoksesta puolin ja toisin.
   Sillä saadaan aina pilattua keskustelu.

  3. Hei, ja kiitos kommentistasi! Ylläpito lukee kaikki viestit läpi ja vain asiattomat viestit poistetaan. Asialliset kirjoitukseen liittyvät kommentit – olivatpa ne tieteellisiä tai eivät – kuuluvat keskusteluun ja näin ollen julkaistaan.

  4. Ei kai nyt kukaan Hohhoijaa kiistä etteikö hiilidioksidi lämmittäisi ilmastoa jonkun verran ?
   Mutta vaikuttaa siihen moni muukin asia. Se että joku osaisi täällä kertoa kuinka esim. CO2 vaikuttaisi suihkuvirtauksiin tai muuttaa säitä… auttaisi keskustelua, osaisitko sinä kertoa , kuinka hiilidioksidi vaikutti tähän lumisateeseen mikä nyt tuli.
   Ei kaikkien tarvitse olla samaa mieltä siitä kuinka paljon hiilidioksidi lämmittää ilmastoa, ei siitä ole samaa mieltä ilmastotiedemiehetkään. Keskustella voi silti asioista, vaikka olisikin erilaisia näkemyksiä. Eihän sillon edes synny keskustelua, jos ei ole erilaisia näkökantoja ihmisillä.

 9. Vai olisikohan sinun jo aika vetää sellainen johtopäätös että meillä täällä Suomessa on sananvapaus ja näihin(kin) blogeihin mahtuu monenlaista kommentoijaa laidasta laitaan. Mitään rikollista siinä ei varmaan tapahdu jos kirjoittelee ilmastosta eri näkökulmista, humpuukia tai ei?

 10. Se on mukavaa,että keskustelu sallitaan Forecan taholta! Tätä lämpenemis-/jäähtymiskeskustelua kuitenkin käydään globaalisti,vaikka Suomessa se on aika lailla yksipuolista ilmastohysterian lietsomista.

  http://www.climatedepot.com/2017/10/25/3240755/

  Seuraan molempia vaihtoehtoja suurella mielenkiinnolla! Tai oikestaan kolmen ennustuskäppyrän etenemistä: A) lämpenenminen, B) jäähtyminen auringon aktiivisuuden historian valossa ja C) Jäähtyminen lustojen pohjalta tehdyn luonnollisen ilmastonvaihtelun pohjalta edettäessä.

  Vanhalla kansalla oli hauskoja sanontoja. Moni varmaan osuu kohdalleenkin yhtä hyvin kuin nykyiset sää- ilmastoennutukset!:

  – ”Jos lokakuussa akkunat ovat jäässä, niin tammikuussa vettä sataa”
  – ”Minä päivänä metsä kuurassa lokakuussa, sinä päivänä toukokuussa lehti vihottaa”.
  – Sanonta ”Jos Simo siltoja tekee, niin Antti aisoilla ajaa” kuvaa lumen tuloa: jos Simon päivänä 28.10. lammet tai lätäköt ovat jäässä, niin Antin päivänä 30.11. maassa on lunta niin, että reellä voi ajaa.
  – ”Antti talven tekee”. Tosinmarraskuussa sataneen lumen uskottiin sulavan pois: ”Ei marraslumi maassa pysy”.

 11. Minusta on oikein hyvä, että täällä on otettu kommenttien moderointi käyttöön. Aiemmin keskustelu saattoi mennä jankkamiseksi ja toisten kommentoijien loukkaamiseksi, mitä ei ollut mukava seurata.

  Kuitenkin säästä voi olla montaa mieltä, kuten myös ilmastonmuutoksesta. Siksi on hyvä, ettei keskustelua sensuroida siltä osin. Ilmasto on niin monimutkainen asia ja siinä on niin paljon muuttujia, ettei varmaan kukaan tiedä ihan varmasti, miten lukemattomat (ja varmaan osin vielä tuntemattomatkin) eri tekijät tulevat vaikuttamaan esimerkiksi Suomen säähän. Kaikenlaisia tutkimuksia on laidasta laitaan, lämpenemisen puolesta ja myös sitä vastaan. Ainakin minusta on mielenkiintoista lukea asioihin itseäni paremmin perehtyneiden kommentteja ja perusteluja puolin ja toisin. Ainakin niin kauan, kun keskustelu pysyy asialinjalla.

 12. Ihana Suomen sää!
  Toukokuussa lähti hanget, jonka jälkeen satoi 4 kuukautta vettä! Tämän jälkeen jo lokakuussa alkoi uusi talvi! Hoh hoh, Suomen ilmastoa saa haukkua koko sydämmenssä kyllyydestä. Jopa Siperiassa on inhimillisempi ilmasto, koska siellä edes kesällä paistaa aurinko!

  1. Suomen ilmasto huonoimmillaan on todellakin kärsimystä. Viimeiset puoli vuotta on saatu maistiaisia siitä millaista oli pikkujääkauden aikana: myöhäiset keväät, kylmät ja sateiset kesät sekä aikainen talventulo. 1600 -luvulla oltiin täällä jumissa, mutta nykymaailmassa muutto parempaan ilmastoon käy hyvin helposti. Jotenkin näen, että lähivuosikymmeninä ihmiset kokevat Suomen ilmaston niin epämiellyttäväksi, että muutot lisääntyvät huomattavasti.

   http://www.solen.info/solar/

 13. Lähipäivien pakkaset mitä ilmeisimmin varmistavat sen, että terminen talvi pääsi alkamaan lokakuulla ainakin linjan Oulu-Joensuu pohjoispuolella. Mahdollisesti myös etelämpänäkin.

 14. Kuukausiennuste lupailee marraskuulle lämpöä. Jetin dynamiikka on kuitenkin edelleen samanlainen kuin viimeiset puoli vuotta on ollut. Näin ollen on todennäköisempää että suurin osa marraskuustakin vietetään arktisella puolella, ja marraskuusta tulisi siten hieman keskimääräistä kylmempi. Tuorein GFS näin indikoikin, eli lounaisvirtaus jäisi muutaman päivän mittaiseksi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.