Juhannusviikolla kaikki muuttuu

Julkaistu

 

Viikonloppuna kesäistä lämpöä ja kuurosateita

Perjantaina ja lauantaina maamme yllä on kesäisen lämmintä ilmamassaa, paikoin jopa helteistä. Päivän ylimmät lämpötilat kohoavat aina Rovaniemen korkeudelle saakka 20 ja 24 asteen välille. Lauantaina ilmamassa lämpenee vielä sen verran, että aurinkoisilla alueilla maan etelä- ja keskiosassa hellerajan rikkoutuminen on melko todennäköistä. Aurinkoisia ja lämpimiä hetkiä varjostavat kuitenkin kumpupilvet ja melko runsaatkin kuuroittaiset sateet, joita tulee perjantaina länsi- ja pohjoispainotteisesti, lauantaina ja sunnuntaina laajemmillakin alueilla. Kuurosateissa voi olla mukana myös ukkosia, joskin ilmakehän vähäinen kosteussisältö tällä erää rajoittaa ukkosten kehittymistä voimakkaammiksi.

Sunnuntain mittaan pohjoisesta alkaa virrata matalapaineen jälkipuolella viileämpää ilmaa ja lämpötila tipahtaa Lapissa paikoin vain 10 asteen vaiheille. Sitä vastoin lounaaseen virtaa annos yhä lämpimämpää helleilmamassaa Ruotsin puolelta, mutta runsaampi pilvisyys rajoittaa lämpötiloja kohoamasta. Periaatteessa viikonlopun jokaisena päivänä on kuitenkin mahdollisuus hellerajan rikkoutumiselle jossain päin maata.

Juhannusviikon viileä yhtälö: Länsi-Euroopan korkeapaine, Venäjän matalapaine

Juhannusviikolla sää viilenee tuntuvasti. Totuttuun tapaan Länsi-Euroopan ja Brittein saarten ympäristöön on vahvistumassa laaja korkeapaineen alue ja Suomen itäpuolelle jää pyörimään matalapaine. Tähän aikaan vuodesta matalapaineiden sateet alkavat vähitellen muuttua kuuroluonteisemmiksi, joten ensi viikolla saadaan miltei päivittäin runsaitakin sadekuuroja ja viikon puolivälin kylmänpurkauksessa jopa tilapäiset lumi- ja räntäsateet ovat maan pohjoisosassa paikoin mahdollisia.

Juhannusviikon kannalta sääasetelma Euroopassa ei näytä kovin lupaavalta: voimakas Länsi-Euroopan korkeapaine tarkoittaisi meillä enemmänkin pohjoisen puoleisia ilmavirtauksia, aika ajoin runsasta pilvisyyttä ja ajoittaisia sateita. Vaikka juhannusviikonlopun sää onkin vielä arvoitus, voidaan jo tässä vaiheessa rajata ainakin äärivaihtoehdot pois: juhannuksena ei sada lunta, eikä näyttäisi olevan hellettäkään. Kaikki muu siltä väliltä on mahdollista – todennäköisimmältä skenaariolta vaikuttaa tavanomaista viileämpi ja epävakainen juhannuksen alku, mutta sunnuntaita kohden lämpenevää ja aurinkoista. Tuoreimman ennusteen valossa aurinkoisin ja lämpimin juhannussää saattaakin osua tänä vuonna Lappiin.

Tällä hetkellä juhannusennuste näyttää melko viileältä. Suomi kuuluu todennäköisesti viileän ilmamassan piiriin ja ainakin aluksi sää on epävakaista. Maan pohjoisosassa, erityisesti Länsi-Lapissa juhannuspyhinä on mahdollisuus 20 asteen päivälämpötiloihin, muualla lienee viileämpää. Juhannuksen edetessä sateet näyttäisivät vähenevän.

Tekstiä päivitetty la 17.6.2017.

13 vastausta artikkeliin “Juhannusviikolla kaikki muuttuu”

 1. No johan se olikin aika jo palata ”vanhaan tuttuun” säätyyppiin, olihan tuota kesäistä säätä jo pari viikkoa. Ja ensi viikollahan onkin jo kesäpäivän seisaus…. No asiaan. Muistaakseni v.2014 juhannusviikolla oli koleaa sekä sateita saatiin lumen muodossa ja taidettiin Lapissa mitata myös poikkeuksellisen kylmiä pakkaslukemia vuodenaikaan nähden. Kesän ystävälle v.2014 oli lohdullista, että heinäkuu oli sitten lämmin sekä helteinen. Eli tässä suhteessa esim. kesälomaansa juhannukselta aloittavien ei kannata vaipua epätoivoon. Mutta kuten tiedämme, vuodet eivät ole veljiä keskenään.

 2. Ehkä liiankin pessimististä maalailua. GFS tyrkyttää ihan kelpo juhannussäätä ainakin länteen, 20 asteen nurkilla pyöritään. Tällainen tulkinta muutaman viime ajon perusteella.

 3. GISTEMP julkaisi toukokuun kartan. Sen mukaan Länsi-Suomessa oli ainakin asteen lämpimämpää kuin mitä FMI mittasi. Näin sitä globaalia lämpenemistä tehdään.

  1. Voisitko kertoa lähteet, joiden perusteella olet analyysisi tehnyt? Ettet vain olisis verrannut omenoita ja appelsiineja keskenään.

 4. Olemme 25 vuoden ajan viettäneet elokuun Maspalomaksella Gran Canarialla vakiopaikassa. Aina on ollut takuuvarma korkeapaine. Päivällä 25-45 ja öisin 15-30 riippuen mahdollisesta calimasta eli tuulen käydessä Afrikan suunnasta.

  Loppuvaiheessa lomaa alkaa jo kaipaamaan vaihtelua säähän sateineen sekä luontoa marjoineen ja sienineen hiekka-aavikoiden asemesta. :)
  Kyllä paras kesä suomalaisille kaiken suhteen on sään vaihtelevuus ja sateet. En ymmärrä, miksi hehkutellaan mediassa niin kauheasti vain helteillä ja sateettomuudella???

 5. Kuukauden päivät istut siellä kivisellä kuivalla hiekkasaarella ja ihmettelet miksi täällä hehkutellaan kuivia helteitä?

 6. Nojoo, vaaka näyttää kallistuvan kylmän juhannusaaton puolelle. Villapaitaa voidaan tarvita.

 7. Kyllä on ääripäät Euroopassa, toisaalta kylmänsateinen Suomi ja saunankuuma ja kuiva Italia. Täällä keskisessä Italiassa sato(ainakin osa hedelmistä, rypäleet ja oliivit kyllä kestävät hyvinkin pitkää kuivuutta) uhkaa mennä pilalle kun sademäärä on ajoittain ollut 10% talvella normaalista(Pohjois-Italiassa tilanne paljon parempi) ja nyt tänne on jämähtänyt Afrikasta kuumaa ilmaa puskeva korkeapaine eikä sateista ole tietokaan.
  Henkilökohtaisesti en kaipaa yhtään sateita enkä kylmää, jatkuva +30 (yöllä 20) on täydellinen paratiisi uima-altaalla viettäen mutta kasvien kannalta toivoisin edes yhtä kunnollista runsassateista matalapainetta tänne pyörimään. Ehkä sitten syyskuun lopussa?

 8. Juhannukseksi hiipivä kylmyys jäänee lyhyeksi ja sitten lämmennee kohti helteitä. Lämpeneminen alkaa jo juhannuspäivänä. Forecan ennusteet edelleen liian kylmiä suhteessa GFS. Tänään meni sade-ennustekin jotain 20mm pieleen täällä. Se on paljon se.

  1. Leone Rauhoitupas vielä ettei käy pahasti. Juhannuksen jälkeen jos lämpenee lämpö jää edelleenkin lyhytaikaiseksi. Viimeistään Heinäkuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla Mr. Arctic tinttaa seuraavan yllärin. 3.8 lämpenee lopullisesti ja elokuu on kesän helteisin ja lämpimin kuukausi.

 9. ”Kyllä minä mieleni niin pahoitin” kun aamulla Jyväskylän seutuville oli ennustettu ti-ke-päiville jopa peräti yli 25 mm sadetta klo 8.00 tänä aamuna. Mutta toisin taitaa käydä, kun 12.30 odotetut sateet ovat kuivuneet noin 4 mm:iin???

  Vesipumput pitää käynnistää ja ottaa järvivettä kasteluihin, kun luomuvettä ei taivaalta riitä sisämaahan vaan kaikki konsentroituu etelään ja rannikoille kuten ihmisjoukkiotkin. :)

 10. Se oli sitten kesäkuun viimeinen aurinkoinen päivä 19.6.

  Ja nyt on paluu Grönlannin säähän. Voi luoja näitä kelejä. Ja voiko olla yhtään päivää tuulematta kuin tuulitunnelissa? No ei tietenkään voi.

 11. Mitäs tämä juttu 30 asteen helteistä oikein on? GFS:n mukaan +20 on siinä ja siinä eivätkä Forecab omat parvetkaan anna lähellekkään +30 lukemia edes ääripäässään.

  ???

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.