Juhannussää 2017 – katso, missä lämpimintä ja poutaisinta

Julkaistu

 

Juhannus on muutaman päivän päässä ja sääennusteet alkavat vähitellen tarkentua. Tarkastellaan kuitenkin ensin, minkälaisessa säässä juhannusta keskimäärin vietetään.

Keskikesällä aurinko paistaa eteläisessä Suomessa ylimmillään yli 53 asteen kulmassa, ja valoisan ajan pituus vaihtelee Hangon noin 19 tunnista Lapin ympärivuorokautiseen aurinkoon. Juhannusviikolla vuorokauden ylin keskilämpötila vaihtelee yleensä eteläisen Suomen n. 21-22 ja Pohjois-Lapin 17 asteen välillä. Yön alimmat lukemat puolestaan vaihtelevat etelän n. 10 ja Lapin n. 7-8 asteen välillä. Tänä vuonna juhannuslämpötilat jäävät arviolta viitisen astetta keskiarvoja alemmiksi kautta maan.

Tänä vuonna juhannuksen säätä hallitsee maamme itäpuolelle jäävä matalapaineen alue, joka pyörittää sateita ja sadekuuroja torstaihin saakka. Tämän jälkeen on tiedossa muutama poutaisempi, joskin melko pilvinen päivä, kunnes sunnuntaina sataa jälleen laajemmin.

Kurkkaa juhannusviikon tarkempi sääennuste videolta, tässä päiväkohtainen kooste:

Keskiviikko

– Poutaisinta: länsirannikko, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa
– Lämpimintä: etelä- ja kaakkoisrannikon auringonpaisteessa n. 20 astetta
– Kylmintä: Pohjois-Lapin vesi- ja räntäsateessa vain muutama lämpöaste
– Sateisinta: suurimmat sadekertymät Salpausselän pohjoispuolen sade- ja ukkoskuuroista

Torstai

– Poutaisinta: länsirannikko, Keski-Pohjanmaa
– Lämpimintä: Etelä-Suomen aurinkoisimmilla alueilla n. 16-18 astetta
– Kylmintä: Pohjois-Lapin pilvisillä ja sateisilla alueilla alle viisi astetta
– Sateisinta: Etelä- ja Länsi-Suomen sadekuuroista voi kertyä paikallisesti runsaastikin vettä

Juhannusaatto

– Poutaisinta: valtaosassa maata pääosin poutaista
– Lämpimintä: Varsinais-Suomen aurinkoisimmilla rannikkoalueilla 17-19 astetta
– Kylmintä: Lapin ja Pohjois-Karjalan pilvisillä alueilla alle 10 astetta
– Sateisinta: Pohjois-Karjalassa ja maan keskivaiheilla mahdollisesti heikkoa ajoittaista vesisadetta

Juhannuspäivä

– Poutaisinta: valtaosassa maata pääosin poutaista, Etelä-Lapissa aurinkoisinta
– Lämpimintä: Etelä-Lapissa ja Varsinais-Suomen rannikkoalueella 17-18 astetta
– Kylmintä: Keski- ja Pohjois-Lapin pilvisillä alueilla lämpötila jää 5-10 asteeseen
– Sateisinta: vesisateita maan etelä- ja keskiosassa paikoin

Sunnuntai

– Poutaisinta: maan itäpuoliskolla
– Lämpimintä: ilmamassa lämpenee, joten yli 15 asteen lukemat ovat mahdollisia lähes kautta maan, mahdollisesti 20 astetta Ahvenanmaalla
– Kylmintä: pohjoisimmassa Lapissa alle 10 astetta
– Sateisinta: Etelä- ja Länsi-Suomeen leviää sadealue lounaasta, mahdollisesti myös ukkosia

Juhannuksen sää on pääasiassa pilvinen mutta poutainen. Kuva: Matti Hietala, Vaasa

15 vastausta artikkeliin “Juhannussää 2017 – katso, missä lämpimintä ja poutaisinta”

 1. Onko nyt juhannuksena mahdollista kuulla se keväällä toistunut ihana lause ”Nyt on niin kylmää kuin tähän vuodenaikaan on vain mahdollista olla.”

  1. Ei se ihan niin taida olla.3 vuotta sitten taidettiin kyllä olla tuossa tilanteessa.

 2. Mikä ihmeen kiire tv-lähetykseen tulee, kun meteorologi näyttää parin seuraavan päivän sääanimaation? Kaikkeen jutusteluun on loputtomasti aikaa, mutta sääanimaatio on esitettävä vauhdilla 1,5 sekunttia per vuorokausi. Lopputulos katsojalle on se, että meteorologi kyllä tietää, mitä tuleman pitää, mutta härpiti härpiti näytänpä se niin nopeasti, ettei yksikään katoja ehdi nähdä, millainen sää milloinkin tulevina päivinä on.

 3. Eipä hätää. Juha Föhr ennusti iltalehdessä ensi viikon lopulle 30-35 astetta.

 4. Onko Markuksella tilastoja tuulten suunnista vuositasoilta?

  Minusta on vaikuttanut siltä, että aivan parin viime vuoden aikana ainakin täällä Jyväskylän ympäristössä tuulet ovat olleet pohjoistuulten kantilla enimmäkseen pitkin vuotta. Olisiko tuulten muutoksien syynä ilmaston lämpeneminen, joka fysikaalis-kemiallisten syiden takia aiheuttaisi kylmien ilmamassojen purkautumisen navoilta keskeisemmille osille maapalloa. Jos tämä ilmiö yleistyy, niin tulemme jatkossa kärsimään sekä kuivuudesta ja viilenevistä kesistä sekä mahdollisesti kylmenevistä talvista.

  1. Polaaripyörre ja -rintamahan se yleensä pitää ilmamassat kurissa kesäisin.
   Nyt polaaririntama vain tuntuu olevan kesäisin etelämpänä kuin talvella, minkä takia täällä sitten päästään ”nauttimaan” Atlantin ja arktisen alueen paskasäästä.
   Lämmin ilma kun tulee manterereen suunnalta.
   Nyt vain Suomen itäpuolella on istunut matalapaine pitäen huolen että mantereiset ilmamassat ovat pysyneet kaukana.
   http://models.weatherbell.com/temperature.php

   Eikä tosiaan ole kesää näkyvissä vielä:
   http://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation

   Joutaa nimetä koko ”kesä”kuu uudestaan, niin monena vuonna syksyn sää on ollut parempi.

 5. Jaahas, ensi viikon helteet on sitten yllättäen peruttu. Ei voi kuin ihmetellä iltapäivälehtien hanakkuutta tarttua pienimpäänkin mahdolliseen malliin, joka voi tarjota jonkinlaista lämpenemistä tänne pohjolan perukoille. Noita helteitä en löytänyt yhdenkään sääpalvelun parin viikon ennusteista edes lööpin julkaisuvaiheessa.
  Pientä rajaa toivoisin tuohon iltapäivälehtien uutisointiin sään osalta. Kaikki tietävät, miten vaikeaa ennustetta on saada osumaan kohdilleen edes muutaman päivän päähän.

 6. Kaupungeissa on erikoisen vähän ihmisiä juhannuksena. Jo ennen juhannusta poikkeuksellisen paljon sadekuuroja ja matalalla peltomaalla alkoivat sadekuurot rankkasateena yllättävän nopeasti sään muututtua helteestä. Ehkä sattumaa, mutta mäkisemmässä maisemassa sadekuurot lyhyempiä ja kuitenkin rankkoja. Ehkä erehdyn eikä säässä poikkeuksellista toisen kesän sadekuuroihin verrattuna.

  Kuitenkin tuntuu kuin sadekuurot olisivat kuskin säikäyttäneet. Ajoin tutun kyydissä keskustaan ja sade alkoi. Hän kauhuna ehdotti kaupungin laitamalle takaisin ajoa ja kääntyi ympäri säikähdettyään sateesta. Ensin hän hetken sateen alettua mietti kaukaista kahvilaa saarella sillan takana, joka vesisateessa ulkoalueen kanssa keskustaa enemmän. Tosin sitten vetinen luonto näyttäytyi. Keskustan kahvilat turvassa sateelta ja todennäköisesti sade tekosyy, vaikka jo matka keskustaan taitettu. Onkohan ravintolalakko tai boikotti joltain taholta, kun keskustan kahviloissa juhannukseksikin oudon hiljaista?

  1. Oletteko huomanneet, että mikä tahansa tärkeä juhlapyhä niin se on pilalla Suomessa:

   Joulu 2016 – +10 astetta lämmintä, sataa vettä koko joulun ajan. Pilvistä.
   Uusi Vuosi 2016-2017, +7 astetta lämmintä ja vettä sataa koko ajan. Pilvistä ja tuulista.
   Vappu 2017, +5 astetta lämmintä sataa lunta, räntää ja rakeita. Pilvistä ja tuulista.
   Juhannus 2017, +10 astetta lämmintä sataa vettä ja jatkuvasti pilvistä. Kova tuuli myös haittaa.

   Tuntuu, että nämä kelit vielä oikein tahallaan ajoittuu niihin kohtiin kun suomalaisilla veronmaksajilla on varaa pitää vapaata edes pari päivää.

 7. Stadissa on nykyään aina se +10C juhannuksena, ja matala tihkusatava pilvikatto. Ketään ei kiinnosta mennä ulos.
  Juhannusta voisi juhlia lokakuussa. Säät olisivat samat. Sain reilu viikko sitten elämäni ensimmäisen kesäflunssan.
  Ei pysty ajamaan fillarilla, ei oikein mitään, ihan sängynpohjalla. Aika monella kuulostaa olevan flunssa tänä kesänä. Näillä jatkuvilla +12C keleillä kun urheilet, niin siinä vilustuu.

  1. Eipäs nyt liioitella. Helsinki-Vantaan maksimit olleet tänään jo +18,4, eilenkin oli +17, aattona +15,3
   Helsingin Kumpulassa tänään +17,1, eilen +17,0, aattona +15,1

   Vastaavasti viime vuonna
   Helsinki-Vantaalla juhannusaattona +20,5 , juhannuspäivänä +25,9 , sunnuntaina +26,5
   Helsingin Kumpulassa juhannusaattona +21,9, juhannuspäivänä +24,1 , sunnuntaina +25,4

   Ihme itkua tyhjästä ;)

   1. Viileä juhannus ollut kyllä, mutta kyllähän tässä enimmäkseen ollut sellaista 15 astetta ihan Stadissakin. Lämpimämpää ainakin mitä vuonna 2014 oli. Ja yleensä kesäkuu on se kesän selvästi kylmin kuukausi, eli vielä on toivoa paremmasta.

 8. Juhannusaattona lähdettyäni polkupyörällä 4kmn päähän tuttavalle saunaan alkoi sataa vettä heti kun pääsin asunnosta ulos ja vettä satoi koko matkan.

  Nyt näyttää sille, että suursäätilan muutos poutaisempaan suuntaan tapahtuu vasta Karibian hurrikaanikauden alettua, jolloin Atlantin matalapaineet siirtyvät pohjoisemmalle reitille. Tämä tapahtuisi syyskuun lopulla aikaisintaan.

 9. Sateen jälkeen tulee aina pouta. Pilven takana paistaa aina aurinko. Ja aina jossain paistaa ja jossain sataa. Mitä sillä on merkitystä. Luonto elää omaa rytmiään, eikä tätä hetkeä 19.7.2017 klo 11.20 ole ennen eletty, joten tällaista juuri tällä hetkellä ja illalla … sen näkee sitten. Kesä on kesä joka tapauksessa ja neljä vuodenaikaa on rikkaus. Jos olisi jatkuvasti kuumaa ja kuivaa tai jos joku sellaista kaipaa, muuttakoon päiväntasaajalle. Ehkä sitten ajatus muuttuu ja lopetetaan säästä valittaminen.

  Tämä kesä on tällainen, vuoden päästä? Kukapa tietää, kun ilmavirtaukset maapallon ympärillä ovat yhteisiä ja tuulet muuttavat suuntaa ja kosteus tiivistyy pilviksi ja jossain sataa. Sadehan on kasvun merkki. Rannalla löhöilijät voivat etsiä aurinkonsa, jos kerran sitä kaipaavat. Ei sää valittamalla parane. Hyvä näin. Ihan hymyilyttää, kun saa olla sisällä sateella, mutta mukava on myös olla ulkona sateessa ja kuunnella ropinaa. Teltassa erityisesti. HAA!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.