Kesälomien alkaessa lämpenevää

Julkaistu

 

Valmistujaisviikonloppuna Suomi on jokseenkin kylmin paikka koko Euroopassa. Itäpuolellamme sitkeästi pyörivä matalapaine tuo kylmää ilmaa Jäämereltä ja Kuolasta etenkin Itä- ja Pohjois-Suomeen. Länsi-Suomessa on vielä viikonloppuna melko aurinkoista ja auringon lämmittäessä lämpötila kohoaa päivisin 15 asteen paikkeille. Sen sijaan lauantaina idässä ja pohjoisessa jäädään viiden asteen tuntumaan, Pohjois-Lapissa jopa lähelle nollaa.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla kylmä pohjoistuuli heikkenee ja tällä hetkellä vielä kaukana Keski-Euroopassa majaileva lämmin ilmamassa alkaa vähitellen hivuttautua meille. Vielä maanantaina Lapissa on sateista ja kylmää, Pohjois-Lapissa saattaa sadella jopa räntää. Muualla maassa lämpeneminen näkyy siten, että tiistaista alkaen 20 astetta ylittyy ainakin jossain päin Etelä- ja Keski-Suomea päivittäin.

Erityisen poutainen ensimmäinen kesälomaviikko ei ole, paikallisia sateita on liikkeellä Suomessa lähes päivittäin. Sen sijaan loppuviikolla on toiveita korkeapaineen vahvistumisesta lounaasta käsin. Se yhdistettynä lämpenemiseen voi muuttaa sään hyvinkin kesäiseksi mentäessä kohti toista kesälomaviikkoa!

Toukokuussa monta vuodenaikaa

Toukokuu oli vähäsateinen ja kolea. Hellettä mitattiin yhtenä päivänä, 19. toukokuuta. Korkein lukema oli Hämeenlinnan Lammilla mitattu 27,0 astetta. Kylmintä oli Suomussalmella 16. toukokuuta, -13,1 astetta.

Videolla toukokuu kuvina, kaikkea lumisateista kesäiseen lämpöön! Kuvat Matti Hietala

 

50 vastausta artikkeliin “Kesälomien alkaessa lämpenevää”

 1. Näin on, kesä rysähtänee niskaan viikon päästä! Näyttää kuumalta ja kuivalta niin kauan kunnes jetin kiemura pyyhkäisee yli. Sitten salamoi ja huolella.

 2. Ei toivoakaan kunnon lämpenemisestä, Dalton pitää otteessaan koko kesän.

  1. Kesällä sama kuvio toistuu usein käänteisenä, pääsemme jetin lämpöisen silmukan pohjukkaan, aivan kuten kohta näyttää käyvän. Toki välillä saatetaan palata nykykuvioon, mutta viimeistään elokuulla, mistä seurauksena hallat – näin jos 1867 kässäri pitää edelleen kutinsa.

 3. Milloin uskalletaan julkisesti myöntää, että tämä Suomen kuukaudesta toiseen jatkuva täysin perseestä oleva sää on täysin epänormaalia? Aina selitellään jotain ja piiloudutaan jonkin keskiarvon taakse. Kun mukana on edellinen jääkausi ym. niin saadaan tämäkin kevät ja kesä näyttämään normaaleilta. Toukokuussa oli kuulemma 1-2 astetta normaalia kylmempää, kun jokainen täysillä valoilla liikkuva ihminen huomasi eron olleen todellisuudessa n. 10 astetta. Miksi tätä valehtelua päivänselvistä asioista jatketaan?

  1. Niin, kyllähän toukokuu oli eteläisessä suomessa vain asteen keskimääräistä kylmempi, muualla sitten enemmän ja suurin poikkeama 1981-2010 keskiarvoon oli kainuun ja koillismaan suunnalla, jossa se oli noin 3,5 astetta. Toukokuuhan oli kylmin Lapissa sitten 1968, eli liki 50 vuoteen, joten kyllä kylmää oli.

  2. Niin onhan toukokuussa Etelä-Suomessa keskimäärin 19 astetta lämmintä. Paitsi, että edes heinäkuussa ei näin ole.

   1. No nythän on ollut niin, että sama n. +10 astetta on ollut yötäpäivää. Päivisin on ollut hyvinkin se 10 astetta normaalia kylmempää. Lämpimät yöt ovat siis tasanneet tilannetta ja luovat tämän vääristymän normaalista toukokuusta. Jokainen täysijärkinen on huomannut tuon eron.

    1. Tyhmäkin tosin tietää, että myös yöllä oleva lämpötila lasketaan, eikä vain vuorokauden lämpimän ajankohdan lukemia.

  3. Näinhän se on. Huhtikuun puolestavälistä alkaen (eli käytännössä kevään eteneminen) sää on ollut epänormaalia suhteessa 1900 -lukuun ja 2000 -lukuun. Kyseessä on ollut kesäntulo, jollaiset olivat tyypillisiä pikkujääkaudella. Ongelmalliseksi asiasta puhumisen tekee se, että esim. FMI on valinnut noudatettavaksi ns. AGW -agendaa, ilmeisesti rahoituksen turvaamiseksi. Sen sijaan esim. Metlassa voidaan kertoa karut faktat:

   https://suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/sk/files/pdf-liitteet/MuuttuvaIlmastoSK41-09.pdf

   Asiat alkavat mennä mielenkiintoiseksi. AGW:n vuoksi ihmisiltä on vaadittu aika hemmetinmoisia taloudellisia uhrauksia. Entäs jos tässä kuitenkin nopea kylmeneminen painaa päälle?

   1. http://solarham.net/regions/map.htm

    Hiljaista on…

  4. No siksi koska media määrää minkälainen todellisuus sulla on. Oikeilla havanoilla ei ole merkitystä, ne tulkitaan aina tiettyyn kontekstiin vaikka todellisuus olisi jotain ihan muuta kuin tilastot. Elämme petetyssä todellisuudessa.

 4. Päivä alkaa olla puolessa. Lämpötila Helsingissä +6,3C.
  Milloin saamme kokea toukokuun tai kesäkuun, jolloin lämpötila on monta astetta keskiarvon yläpuolella?
  Nythän ollaan reilusti keskiarvojen alapuolella.
  En muista sellaisia kuita. Heinäkuita ja elokuita on ollut todella lämpimiä kyllä, samoin maaliskuita.

  1. Katellaan tuleeko tänne E-P:lle hellepäiviä kesällä, noin niin kuin vaihteeksi. Oman kirjanpitoni mukaan ne ovat aika täydellisesti olleet kateissa pari kesää.

  2. Viime vuonna koettiin poikkeuksellisen lämmin toukokuu.

 5. Kunhan toukotyöt on tehty, niin ei muutakuin sataa ropsuttelee vaan oikein kunnolla. Peruna jopa tykkää viileästä säästä.
  Jo vuosien ajan olen ihmetellyt miksi ei muodostu kunnon matalapaineita ja sateita, jotka kuuluisivat oikein sateen ropinana katolta. Ihme tissutusta ja tihkua joskus vain muutama pisara tuulen mukana. Ennen satoi oikein kunnolla jopa päiväkausia ja vähimmillään puoli päivää todellista sadetta. Olen kuullut, että Keski-Ruotsissakin ihmetellään sateiden vähyyttä???

  Kunnon lämpimät ovat löytyneet vuodesta toiseen kymmenien vuosien ajan Maspalomaksesta Gran Canarialta heinäkuun ajan tai heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Arska paistaa ja parhaimmillaan 35-40 C. Silloin pitää ehdottomasti olla ilmastoitu hotellihuone, kun yötkin ovat kuumia. Aivan takuuvarma paikka auringon ja lämpimän suhteen eikä tarvitse pelätä terrori-iskuja eikä muitakaan hämäriä tyyppejä.
  Varkaat, taskuvarkaat ja kaikenmoiset kaupittelijat ovat kylläkin silmällä pidettäviä, mutta niitähän riittää Suomessakin jopa kotiovilla.:)

  1. Peruna nimenomaan ei pidä märästä ja koleasta.
   Riittävän määrän kosteutta se tietenkin tarvitsee kasvaakseen, mutta liika märkyys yhdessä viileyden kanssa saa sen vain sairastumaan perunaruttoon ja varret kuolemaan pahimmillaan jo juhannuksen jälkeen ennen kuin kesä on nykyisin edes kunnolla alkanut.
   Ja yleensäkin kasvit kasvavat lämmöllä ja aunringonvalolla, ei keskiarvoilla.

 6. Tämä oli aivan mahtava Hesarissa:
  ”Lämpötila kohoaa aivan dramaattisesti”, Tuovinen sanoo. ”Tuuli heikkenee ja aurinko tulee näkyviin. Helsingissä voi olla 14-15 astetta lämmintä”
  :)

  +14C kesäkuussa on ”aivan dramaattista”

  1. Samassa jutussa joulukuussa kosteuden takia tuntuu +7 astetta viileämmältä. Kosteus on kylläkin noissa yölämpötiloissa sen verran hauska kaveri että se pitää joulukuun +7 astetta todennäköisesti myös läpi yön. Kesäkuussa kuivassa laskee alle tuon varmemmin

 7. Jahas, 15 vuotta vanha vaahtera otti ja kuoli tässä kevään aikana. Uskomatonta!!! Tällaista en ole koskaan nähnyt. Suomen sää oli liikaa vaahterapololle.

  1. Osa koivuista näyttää lykkäävän lehdet valmiiksi oransseina, ilmeisesti meni herne nenään.

 8. Taas tällä hetkellä on Forecan ennusteessa Jyväskylän seudulle merkitty sateita ensi viikon maanantaille ja torstaille peräti yli 10 mm kummallekin päivälle.

  Saas nähdä, kun päivät ovat ajankohtaiset, tuleeko milliäkään? Näin on tapahtunut koko lopputalven ja kevään ja toivottuja sademääriä ei vain kuulu. Juuri paikallislehdestä luin, että Päijänteen pintakin on 15 cm alle keskiarvon ja aiemmin kirjuuttelin jo, että Päijänteen latvajärvien pinta on 30-50 cm normaalia matalampana. Eikö siellä etelämpänä olla jo huolestuneita puhtaan veden suhteen, kun siellä päijänne-vettä juodaan ja käytetään???

  Kiinnittäisin huomionne arvoisat sää-meteorologit siihen, että on tullut muotiin ennusteita esiteltäessä mediassa, että liitätte ennusteenne loppuun aika usein maininnan: ”ennustetta täytyy tarkennella”. Mistä tämä kertoo, jos päivää pidemmälle ei voida olla varmoja? :)

  1. Kannattaisikohan alkaa kasvattamaan kaktuksia siellä palstallasi? Vuosikausien kirjoitteluistasi päätellen siellä kun ei ole satanut koskaan. :D

 9. Ensi viikon lopulla sää lämpenee 20 asteen tienoille, mutta lämmin jakso päättyy kesäkuun puolenvälin tienoilla, sillä Suomeen muodostunut korkeapaineen selänne heikkenee kuun puolessavälissä ja Grönlannin korkea vahvistuu uudelleen. Samalla sää muuttuu Suomessa epävakaiseksi ja koleaksi, kun Jäämereltä alkaa uudelleen virrata kylmää ilmaa. Juhannusta vietetään koleassa säässä. Rannikoilla voi olla 20 astetta, sisämaassa 15 asteen tienoilla. Kolea jakso jatkuu heinäkuun puolelle. Heinäkuun alkupuolella on jälleen mahdollisuus noin viikon kestoiseen lämpimämpään jaksoon.

 10. ”Rannikoilla voi olla 20 astetta, sisämaassa 15 asteen tienoilla.”

  Ranta on aina kylmempi kuin sisämaa, elokuuhun asti jolloin osat kääntyvät hetkeksi.
  Lämpimintä on noin 50-100km pohjoiseen Helsingistä. Lahti-Kouvola.
  Ei tule ensi viikolla Kaisaniemeen 20 astetta tuskin.

  1. Rannikoilla paistaa aurinko alkukesällä lähes pilvettömältä taivaalta, kun sisämaassa on pilveä ja tästä johtuu, että rannikolla voi olla lämpimämpää kuin sisämaassa huolimatta merituulesta.

  2. Ehkä ei Kaisaniemeen, mutta Helsinki Vantaan lentoasemalla voi olla 20 astetta.

 11. Tarkoitin siis, että kesäisin on rannalla kylmempää kuin sisämaassa.
  Ai että. Lauantai, päivä kohta puolessa ja kesäkuu. +10,3C.
  Fillarilla lähtiessä miettii että laittaisko pitkät kalsarit.

 12. GFS näyttää edelleen lämmintä, kun taas Forecan tarjoukset putoavat kuin lehmän häntä – 10 päivää normaalia viileämpää taas näköpiirissä sen mukaan.

 13. Uusimmassa gfs ennusteessa näkyy, että loppuviikon korkeapainesää jää lyhytaikaiseksi Suomessa. Perjantain tienoilla liikkuu Suomen yli itään sadealue korkean selänteen lävitse. Brittein saarten länsipuolella on kehittymässä voimakas matalapaine ensi viikonloppuna. Matala alkaa liikkua koilliseen kohti Pohjois-Eurooppaa ja syvenee edelleen. Matalapaine saapuu Suomeen alkuviikolla ja jää Suomen päälle pyörimään ainakin viikon ajaksi. Ajoittain matalan keskus on Suomen itäpuolella ja tämä mahdollistaa kylmän pohjoisvirtauksen. Myös osakeskuksia liikkuu Suomen yli sään pysyessä viileänä, ajoittain jopa koleana.

 14. Taas tällä hetkellä on Forecan ennusteessa Jyväskylän seudulle merkitty sateita ensi viikon maanantaille ja torstaille peräti yli 10 mm kummallekin päivälle.

  Saas nähdä, kun päivät ovat ajankohtaiset, tuleeko milliäkään? Näin on tapahtunut koko lopputalven ja kevään ja toivottuja sademääriä ei vain kuulu. Juuri paikallislehdestä luin, että Päijänteen pintakin on 15 cm alle keskiarvon ja aiemmin kirjuuttelin jo, että Päijänteen latvajärvien pinta on 30-50 cm normaalia matalampana. Eikö siellä etelämpänä olla jo huolestuneita puhtaan veden suhteen, kun siellä päijänne-vettä juodaan ja käytetään???

  Kiinnittäisin huomionne arvoisat sää-meteorologit siihen, että on tullut muotiin ennusteita esiteltäessä mediassa, että liitätte ennusteenne loppuun aika usein maininnan: ”ennustetta täytyy tarkennella”. Mistä tämä kertoo, jos päivää pidemmälle ei voida olla varmoja? :)

  Ylläoleva tilanne eilen. Nyt jo maanantain sademäärät muuttuneet yli 10 mm:stä noin 4 mm:iin. Ja torstain sateet siirretty perjantain puolelle vähennettynä.

  Ehkä viimeistään huomenna aamulla sademäärät poistetaan kokonaan maanantaina ja perjantaille ennustetut häivytetään pikkuhiljaa??? Mitä tämä tällainen pelleily oikein on?

 15. Juuri nyt olikin vesipatsaat saneerattu maanantaille 4 mm ja torstai-perjantai muutettu torstaille noin 4 mm. On tää ihmeellistä puliveivaamista. :)

  Vaikuttaa taas kymmenen kerran, että tänä vuonna Jyväskylään, siis oikeaan Keski-Suomeen emme sateita saa jostain syystä. Minä ymmärsin, että ilmastonmuutoksen piti ilmetä runsaina lämpiminä sateisina ilmoina nimenomaan Suomessa ja Skandinaviassa???

 16. No nyt on maanantain sademäärä kutistunut Jyväskylään 2 mm:iin ja tulevan torstain sademäärät poistettu kokonaan??

  Ei voine muuta kuin ihmetellä. :)

 17. Nyt on Gfs muuttanut radikaalisti loppuviikon ennustetta. Lämmin sääjakso jää lyhyeksi, sillä torstaina liikkuu kapea saderintama, joka on otettu ennusteissa huomioon. Perjantaina lähestyy lounaasta sadealue, joka saapuu Lounaisille merialueille jo lauantaita vasten yöllä. Jo perjantaina kuurottelee Pohjanmaalla. Voimakas sadealue liikkuu Etelä- ja Keski-Suomen yli koilliseen lauantaina. Yhtenäisen sadealueen jälkeen saapuu matalapaine, joka jää pyörimään Suomen ylle ainakin juhannuksen aatonaattoon saakka tehden sään epävakaiseksi ja koleaksi. Ajoittain em. matalapaine on Suomen itäpuolella, jolloin matalan länsipuolitse virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä.Aivan juhannukseksi on pientä toivoa kesäisen lämpimästä säästä, mikäli Etelä-Skandinaviasta yrittävä korkeapaine pääsee Suomeen saakka, mutta tämä selviää aikaisintaan viikon kuluttua.

 18. Ne runsaat sateet olivat nyt tässä: nippa nappa 3 mm.

  12.4. – 6.6. välillä on Keski-Suomen eräällä mittauspisteellä satanut yhteensä 13 mm. Onko normaalia?

 19. Normaalia ei olekaan. Keskiarvo (normaali) lasketaan erilaisista ”epänormaaleista” tunnusluvuista. Sehän vasta epänormaalia olisi, jos koko ajan mentäisiin keskiarvoisesti.

 20. +18C hellepäivän luoja lahjoitti Kaisaniemeen tänään.
  Kyyyyllä se siitä, heinäkuuhun mennessä +20C paukkuu.

 21. Tänään paukku 23 astetta. Kiitos. Ihana päivä. Tätä lisää

  1. Peräti yhden päivän pituiseksi jäi tuo ”lämpöaalto”. Nyt on taas palattu perussettiin eli lämpötila huitelee tuolla +10 ja 15 asteen välillä. Samaa sontaa luvattu vähintään 10 päiväksi eteenpäin. Kesästä ei tietoakaan.

 22. Kaunis kesäinen poutainen iltapäivä. Harmajalla on +10,1C, kaupungissa +15C.
  Oikeasti tuolla on se +10C, kaupungin mikroilmasto tuo siihen sen viisi astetta lisää.

 23. No nyt on taas Jyväskylään merkitty oikein kaikkien sateiden äiti 11.6-13.6 välille eli peräti noin 40 mm???

  Kunpa nyt toteutuisi vihdoinkin edes kolmas osa ennustetuista, niin saisi vapaata kastelutyöstä!

  Tevetuloa normaali kesä sateineen! Suomessa kesään kuuluvat myös sateetkin.

 24. Tosin huomasinkin 15 vrk:n ennusteesta, että vaihteluväli onkin 0 —- 40 mm. Näin ennustettuna osunee 100 %:sesti!:)

 25. No niin! Nyt olikin kutistunut jo ennuste 14 mm:iin. Kyllä se siitä sateeksi vielä saattaa muuttuakin? :)

 26. Helteet ovat kadonneet Suomesta. Kolmas kesä putkeen Länsi-Suomessa, kun näyttää hiljaiselta sillä rintamalla.

 27. Kyllähän tuolla ulkona ihan hienolta näyttää, vaikka ei hellettä olekaan. Ei sada räntää, lunta eikä rakeita, vaan aurinko paistaa!

  Viikonlopuksi luvattu parikymmentä astetta, mikä kelpaa vallan mainiosti.

 28. +22C pitäis olla. Harmajalla on +12,8C, ja Kaisaniemessä +15C.
  Tämmöinen tämä viimeisin helleaalto.

 29. Parvekkeen mittari näyttää +26,5 astetta. Kyllä tarkenee ainakin Espoossa. Toki tuohon aurinko paistaa suoraan.

 30. Juhannuksen sää on fifty-sixty. Mahdollisesti lähellä hellerajaa tai sitten hyytävä pohjoisviima. Jälkimmäinen sopii jatkumoon, mutta edellinen on GFS:n mukaan jopa todennäköisempi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.