Kesälämpö hipaisee Suomea perjantaina – sitten taas paluu arkeen

Julkaistu

 

Kunnon kevättä on viimein ollut ilmassa tällä viikolla. Helsingin Kumpulassa lämpötila kohosi tiistaina tasan 16 asteeseen, joka on Manner-Suomen korkein tänä vuonna mitattu lukema. Hassua kyllä, Ahvenanmaalla jo yli kuukausi sitten mitattu 17,4 astetta on edelleen kevään korkein lukema, eikä lämpötila kertaakaan huhtikuussa kohonnut yli 15 asteeseen. Tilastojen kanssa enemmän tekemissä oleva Ilmatieteen laitos tviittasi taannoin, että huhtikuussa Suomesta löytyi paikkakuntia, joilla lämpötila ei ollut vielä kertaakaan ylittänyt 10 astetta – viimeksi näin on käynyt vuonna 1993.

Kaiken kaikkiaan huhtikuusta muotoutui 1-2 astetta tavanomaista kylmempi kuukausi, mutta paljon kylmemmältä se tuntui – ainakin näin subjektiivisesti. Olemmeko viime vuosina tottuneet liian lämpimiin huhtikuihin ja unohtaneet luonnollisen vaihtelun? Ei tämä mennyt huhtikuu nimittäin mitenkään poikkeuksellisen kylmä ollut, kylmempääkin kyytiä olisi voinut olla tarjolla.

Terveisiä Islannista: viikon lämpöhuippu perjantaina

Lähipäivinä korkeapaine vaikuttaa Suomen säähän ja lähinnä Lapissa on aika ajoin pilvisempää ja epävakaisempaa. Etelässä ja lännessä lämmintä auringonpaistetta riittää perjantaille saakka ja päivän ylimmät lukemat ovat keskiviikkona ja torstaina lähellä 15 astetta. Perjantaiksi maan etelä- ja länsiosaan kiertyy korkeapaineen pohjoispuolitse jopa kesäisen lämmintä ilmamassaa – sitä samaa, joka voi lähipäivinä nostaa Islannin päivälämpötilat jopa lähelle suomalaista hellerajaa. Harvemmin Islanti lähettää meille tähän aikaan vuodesta lämpimiä terveisiä, mutta tänä vuonna tämäkin asia on toisin. Selkeässä ja heikkotuulisessa tilanteessa edellytyksiä on perjantaina ilmamassan puolesta 20 asteen ylitykselle, mutta jää nähtäväksi, hillitsevätkö pilvisyys ja kohtalainen tuuli lämpötilan kohoamista. Joka tapauksessa, Ahvenanmaan 17,4 astetta ylitettäneen viimein tulevana perjantaina, mutta siihen se sitten jääkin.

Viikonlopuksi kylmää kyytiä

Viikonloppuna ja ensi viikolla koillisvirtauksen myötä koittaa paluu takaisin arkeen: epävakaista, lumi- ja räntäkuuroja ja vuodenaikaan nähden jopa yli 5 astetta tavanomaista kylmempää. Tuttua ja turvallista jatkumoa siis huhtikuulle. Aikaisintaan ensi viikon loppupuolella sää saattaisi jonkin verran lämmetä, mutta tähän liittyy vielä paljon epävarmuustekijöitä. Nautitaan nyt siis lähipäivinä kevään lämmöstä ja luonnon heräämisestä henkiin.

Sinivuokkoja Vaasassa. Kuva: Matti Hietala

53 vastausta artikkeliin “Kesälämpö hipaisee Suomea perjantaina – sitten taas paluu arkeen”

 1. Hyvä arvio tuosta huhtikuusta ja sen kylmyydestä.

  Vielä suurempi muutos on toukokuissa.
  Helsingin Kaisaniemen 1860-luvun 10v keskiarvo toukokuista on vain reilut +6C…
  vuosien 1829-1889 välissä on ollut vain 3kpl toukokuita joiden lämpötila on Kaisaniemessä ylittänyt yli +10C.
  Nykyään melkein on sääntö että toukokuu on yli +10C

  Ehkä olemme tottuneet siihen, että kun lumet sulaa melkein sen jälkeen tulee jo kesäisiä lämpötiloja usein.

 2. Tässä tulee nyt hyvä muistutus siitä, mikä ero oli 1600- luvun ja 1900 -luvun ilmastoilla. Sitäkin kannattaisi viimein ihan tosissaan pohtia mistä 1600-1950 lämpeneminen johtui ja voisiko luonnollinen kehitys kääntyä toiseen suuntaan. Selvää nimittäin on se, että muutaman asteen viileneminen olisi Suomelle paljon tuhoisampaa kuin lämpeneminen.

 3. Oikukasta tuntuu olevan tämän kevään sää, liki kesäisistä lämpötiloista käännös taas koleaan, melkein talviseen säätyyppiin. Jos kevään säät muuttuisivat tämän kaltaiseksi, pohjoisessa ja itäisimmissä osissa maata ns. kevät alkaisi olla aika olemattoman lyhyt. Jäisi vain viikkojen pituinen siirtymäaika talvesta kesään. Saa nyt nähdä, miten sää kehittyy kuun loppua kohten. Voihan se olla, että jossain vaiheessa on taas reilusti keskimääräistä lämpimämpää.

  Luontaista vaihteluahan ilmastossa on aina, mutta itseäni ihmetyttää eräs asia tässä ilmastonmuutos keskustelussa. Ilmasto voi ja on osin lämmennyt globaalisti, mutta tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että näin kävisi meillä Suomessa. Meillä voi siis yhtä hyvin talvet tai keväät kylmetä entisestään kuin lämmetä, jota monet ovat ennustaneet. Tietääksi myös alan ammattilaiset ovat sanoneet, että ilmasto/ilmakehä on niin kaaottinen tila, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten mitään 100% varmaa ei voi sanoa etenkään lyhyellä ajanjaksolla. Mutta jätän tarkemman analysoinnin alan ihmisille.

  1. Niinpä! Ja tästä syystä esimerkiksi tuulivoiman perusteleminen juuri Suomessa on vaarallista valhetta! Meillä pitää edelleen lämmittää vaikka muualla olisikin kuuma ja meillä on edelleen raskaat arktiset olot joka vaatii energiaa ihan erilailla kuin etelän lämmössä kieriskely.

 4. Kyllä tämä heittely muistuttaa kevättä 2006 kovastikin silloinhan juuri vapun jälkeen tuli lyhyt lämpöjakso jonka jälkeen viileni.

 5. Eipä tässä mitään heittelyä ole ollut, vaan tasaisesti kylmenevää. Perjantain lämpöinen tuulahdus vaikuttaa lähinnä säänhaltijan kettuilulta, sillä ensi viikolla näyttää koittavan extreme kelit. Loppuviikosta -10 Etelä-Suomessa auringon noustessa on ihan mahdollisuuksien rajoissa. Norjassa vedetäänkin sitten vielä kovempaa settiä, -10 näyttää tulevan tauluun laajalti. Toivotaan että saadaan edes juhannukseksi lehti puuhun täyteen terään, kuten kävi 1867…

  1. Itse juhannuksena 1867 säät eivät hullummat olleet. Useita hellepäiviä siinä juhannuksen tienoilla. Näin sanoo Ilmatieteenlaitoksen tilastot. Juhannus 1867 kuuluu varmasti mittaushistorian lämpimimpien juhannusten joukkoon.

   http://suja.kapsi.fi/asema-kuukausi.php?aika=1867-06-01&asema=100971

   Jos Helsingin Kaisaniemessä on ollut +29 astetta, eikä Kaisaniemi ole kesäaikaan yleensä edes lämpimin paikka Suomessa, on varmaan jossain sisämaassa menty +30 asteen yläpuolellekkin kirkkaasti.

   Viimeisin kesäkuuta 1867 keskilämpötilaltaan kylmempi kesäkuu löytyy Kaisaniemestä vuodelta 1982.

   1. 1867 jäätävät kelit jatkui kesäkuun puoliväliin asti, jonka jälkeen tuli lyhyt kesä.

 6. Toivottavasti tämä tarkottaisi sitten surkeiden lokakuiden loppumista ja esim lokakuun 1961 & 1967 uusintaa.

 7. Jyrkät ovat rätingit ensi viikolle lehdissä. Että +5C-keleihin taas…Ei ne oikein toukokuun kelejä ole sellaiset, varsinkaan etelässä. Muuttolinnut ihmeissään. Muusta maasta poiketen Helsinkiin yhä luvataan lauantaiksi suht lämmintä. Noin yleisesti mikä täällä etelärannalla ainakin tavallaan saa olemaan kriittisempi viileän kevään suhteen ovat nämä nykytalvet, joina auringonpaiste on todella kortilla. Kun huhtikuu on kylmä, niin sillä ei ole mitään eroa tammukuun kanssa. Puoli vuotta samaa matalaa harmaata parin plusasteen pilvikattoa. Se voisi toukokuussa jo loppua viimeistään. No, ensi viikolla sitten taas pitkät kalsarit ja villasukat käyttöön fillaroidessa.

  1. Suomi on sama asia kuin asuisi ympäri vuoden jääkaapissa.

 8. Huomenna ensimmäinen päivä kun pihahommissa ei tarvitse talvityötakkia, tänään vielä sormet meinas jäätyä terassia värkätessä. Samalla taitaakin jäädä viimeiseksi vähään aikaan.

 9. Pikkuisen on Forecan mallit nyt liian optimistisia lämpenemisen suhteen, kyllä se hakenee tuon 1867 kuvion ensi viikolla ja se istuu paikallaan sitten sitkeästi.

 10. Vuonna 1867 tapahtui seuraavaa:

  ”Vaikka sää pysyttelikin jatkuvasti tavanomaista kylmempänä, esiintyi lämpötiloissa toki vaihteluita. Toukokuun 8. päivän vaiheilla voimakas matalapaine liikkui Etelä-Suomen yli luoteesta kaakkoon, ja tätä matalapainetta seurasi voimakas pohjoisvirtaus, joka piti sään hyvin kylmänä 9-13. toukokuuta. Kylmimpinä päivinä jopa keskipäivällä lämpötila pysytteli pikkuisen pakkasen puolella niinkin etelässä kuin Keski-Ruotsissa ja Pietarissa. Toinen hyvin kylmä jakso sattui 21-24.5., jolloin matalapaineita liikkui Suomen itä- ja kaakkoispuolitse pohjoiseen. Tällöin kylmä ilmavirtaus ulottui ajoittain aina Keski-Euroopan pohjoisosiin asti.”

  Historia toistaa itseään…

 11. Nyt tosin tuo matalapaine liikkuu Suomen pohjoispuolitse, mutta vaikutus on sama.

 12. Leone se on saanut hillumiskohtauksen kun kerrankin on huhti-toukokuussa viileää…kannattais Leone vähän laskea millainen ero on 2000-luvun ja 1980-1999 vuosien huhti ja toukokuilla, ei huhti- ja toukokuutkaan ole automaattisesti keskimääräistä lämpimämpiä vaikka kuinka tupruteltaisiin ja lämpenisi ja johan tässä vuositolkulla mentiin huimasti keskimääräisten yläpuolella, herra Leonekin sitä kuulutti että kylmeneminen alkaa 2014 :))

  1. Ei kylmeneminen ala vielä 2014, koska aurinko on tippunut vasta 1930-luvun aktiivisuustasolle. Nyt tällä hetkellä ollaan 2009-2010 tasoissa reilussa 3nT:ssa.

   Siinä vaiheessa kylmenenimen voi alkaakkin jos on 10v ajan joku 0-2nT aurinko, eikä maksimissakaan magneettinen aktiivisuus nouse. Ei oteta varaslähtöjä :)

   1. Sulla on tuossa joku muu mekanismi kyseessä. Minulla on fokuksessa UV -säteilyn muutokset ja sen vaikutus jettiin. Vaikutus tulee muutaman viikon viiveellä.

    1. Mulla on tietysti Svensmarkin teoria. Joka on laboratorioissakin osoittettu toimivan:
     https://www.youtube.com/watch?v=ANMTPF1blpQ

   2. Eli tuossa ollaan mun mielestä aika hyvin kuvattu mikä on homman nimi:

    http://www.nature.com/news/2010/100414/full/news.2010.184.html

   3. Eli tuossa on tutkittu Englannin dataa, sama asia näkyy selvästi myös Tornionjoen jäänlähtösarjassa. Tämä kevät on jälleen loistava esimerkki kuvatusta ilmiöstä. Miksei asia meinaa mennä laajemmin jakeluun, missä kohtaa jumittaa kiinni?

    1. Minkä tyyppistä hyväksyntää olet nyt hakemassa..:)?

    2. Tämä kylmä kevät voi olla merkki myös siitä, että Pohjois-Atlanti on menossa kohta 2040-luvun kylmintä hetkeään 70v sykli.

     Lämpöhuippu oli jo 2010. https://bobtisdale.files.wordpress.com/2016/12/07-n-atl-ssta.png?w=640

     Olihan toki auringonkin aktiivisuus pientä, mutta ei pienellä aktiivisuudella tee mitään jos Jäämerelle menevä tulovesi on hyvin lämmintä eli pitää hetki odotella että Atlantikin viilenisi.

 13. Eihän kulunut huhtikuu mikään poikkeuksellisen kylmä ollut,olipahan vaan pitkästä aikaa normaalia kylmempi.Kaivakaahan tilastoja vaikkapa vuosilta 1955 ja 1966 niin tilanne valkenee.

 14. No ei, koska alkukuu ei ollut kylmä. Kevään eteneminen kokonaisuutena sen sijaan on poikkeuksellisen hidasta. Nyt Forecan mallitkin ovat pikkuhiljaa siirtyneet siihen suuntaan, että kylmänpurkauksesta lämpeneminen tapahtuu hyvin hitaasti…kunnes kenties tulee seuraava niitti arktiselta puolelta.

 15. ”Lintuja bongattiin ympäri Suomea erilaisissa sääoloissa. Suuressa osassa maata sää oli aurinkoinen mutta paikoin pohjoistuulen sävyttämä. Pohjoisemmassa Suomessa on vielä runsaasti lunta. Tästä kertoi se, että esimerkiksi Kuusamossa tapahtumaa ei ole koskaan käyty yhtä talvisissa tunnelmissa.”
  Yle

 16. Ja taas sataa lunta Länsi-Suomessa!

 17. Ei yhdessäkään GFS -ajossa ollut mitään oireita, että blocking antaisi periksi. Jatkossa Skandinavia vain uhkaa joutua enemmän matalapaineiden reitille.

  1. Miten tuo blokki on päässyt ylipäätään syntymään tuonne Islannin ja Britannian välille?

   1. Ota tuolta

    http://old.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html

    300 hPa Stromlinien Wind, niin näet suihkuvirtausten kulun. Siellä on nyt double blocking päällä, joten lämmön pääsy tänne pohjolaan on mahdotonta. Ilmamassan lämpiäminen on täällä Auringon varassa, mutta vaikeaa sekin on kun ilmavirtaukset tulevat pohjoisnavalta.

 18. Huhtikuu oli tavanomaista kylmempi ja myös toukokuusta tulee kylmä kuukausi. Näyttää taas pikkasen oudolta kun tämä pohjoinen kuulemma lämpenee eniten. Sitä kiihtyvää lämpenemistä on tosin odotettu jo vuosikymmeniä mutta jos se nyt sais vauhtia että saadaan myös tulevina vuosina satoa pelloista.

  1. Hyvät mahdollisuudet, että ainakin paikoin toukokuusta tulee kylmin 60 vuoteen. Huhtikuiden lineaarinen trendi 2000 -luvulla on jyrkästi laskeva ainakin Länsi-Suomessa.

 19. Ei laula enää linnutkaan. Eläimet kuolleet. Kaikki kasvit kuolleet. Kiitos taas.

 20. Hei Tehdään lämmin pitkä kesä, ja pidetään savuja, Pakkasen pitäisi käydä kesän Alussa hyttysten herättyä, niin ne menée pois, ettei tule loisia , Kai jätti Ranskan, ei jaksanut enää, ne hyttyset on niin vaarallisia, mutta kuolevat savuun heti, myös kärpäsissä. Palasin ihan terveenä ja urheilen Marc Fitt nimisen avulla Montréal Québec …Samat säät.

 21. Pohjantuuli pohjoisesta on noin 3 päivää eli vie la 1-3 pvä, sitten tulee lämmîn, ja tää on nyt se ennuste juttu et ta tasaisesti pysyy lämpötila käyrä kohoten eli lämmeten, ja siis 10 vrk ylin olisi n. +5-+13 ja se onkin +27 -+3 , eli keskiarvo 24h ( koska kylmin n.1 tunnin aika on nykyään mukana) 0+0+0 +13. +15+15 +5+5+5+10= 68/10 eli 6,8 keski arvo. joka on sama kuin +5-+8

  toivon olevani aina oikeassa ja siis todellisesti jotain (edes) ja Raha onnea Kaikille, muistakaa pelata kun sydän palpittaa. Toimii, voitan tosi usein eli 99% aina ja keski arvo voitto on n. 300%

 22. Tuulee etelästä. Pieksämäellä lumi suli ja lämpötilat kohosivat, järvi on sulanut 3ssa päivässä. meillä oli äsken vielä -1–3 ja nyt n. +3 ja sulat tiet eli puuskissa n. +4-+7 koska järvi on sula. ja säähän vaikuttaa täyden kuun huippu johon kylmä ja sitten muuttuu lämpimäksi, kuu ja Jupiter vaikuttaa myös titokoneisiin.

 23. Tällä viikolla jopa 10 astetta normaalia kylmempää, Saattaa tulla kylmin toukokuu sitten vuoden 1867.

 24. Meinasin katsoa GISS:istä

  https://data.giss.nasa.gov/gistemp/stdata/

  Helsingin toukokuita pidemmältä ajalta, mutta yllättäen Kaisaniemen data olikin poistettu. Nyt siellä on Suomesta enää Sodankylä, jonka aikasarja on yli 100 vuotta. Muuten datat alkavat lähinnä 1950- ja 1960- luvuilta (jolloin lämpötiloissa oli notkahdus).

  Näin sitä globaalia ”lämpenemistä” rakennetaan, eli otetaan mukaan vain agendaan sopivia asemia sopivilta ajanjaksoilta. Tieteellä ei ole tuon kanssa mitään tekemistä.

 25. Ja veivauksen tuloksena GISTEMP näyttää enemmän lämpenemistä kuin Skandinavian omat mittaukset:

  https://i1.wp.com/oi61.tinypic.com/24v1fyf.jpg

  Ilmatieteenlaitos uskoo ennemmin GISTEMPIä kuin omia mittauksiaan…

 26. Helsingissä sataa taas lunta. Nyt on huhti-toukokuussa ollut ainakin 10 päivää jolloin on satanut lunta. Eilen satoi, tänään sataa. Alkaa pitää toukokuista lumisadetta normaalina.
  Perjantaina on Kuusijärvellä ”kesäkauden avajaiset”. Oikeampi termi olisi kevätkauden avajaiset.

 27. Täällä E-P:llä neljäs päivä putkeen kun sataa lunta. Eilen sitä tuli vaakaan pitkin päivää.

 28. Jatketaan vertailua vuoden 1867 kanssa. Siis

  ”Vaikka sää pysyttelikin jatkuvasti tavanomaista kylmempänä, esiintyi lämpötiloissa toki vaihteluita. Toukokuun 8. päivän vaiheilla voimakas matalapaine liikkui Etelä-Suomen yli luoteesta kaakkoon, ja tätä matalapainetta seurasi voimakas pohjoisvirtaus, joka piti sään hyvin kylmänä 9-13. toukokuuta. Kylmimpinä päivinä jopa keskipäivällä lämpötila pysytteli pikkuisen pakkasen puolella niinkin etelässä kuin Keski-Ruotsissa ja Pietarissa. Toinen hyvin kylmä jakso sattui 21-24.5., jolloin matalapaineita liikkui Suomen itä- ja kaakkoispuolitse pohjoiseen. Tällöin kylmä ilmavirtaus ulottui ajoittain aina Keski-Euroopan pohjoisosiin asti.”

  Tänään Lappeenrannassa pakkasta klo 11 ja Joensuussa klo 12. Ei siis olla kovinkaan kaukana tuosta historiallisesta keväästä! Vieläköhän tulisi yksi kylmänpurkaus? GFS ehkä siihen suuntaan viittaa…

 29. Uusin GFS -päivitys ajoittaa seuraavan kylmänpurkauksen hämmästyttävästi juuri 20. päivän tienoille. Se ei näyttäisi olevan ihan näin voimakas vaan tuollainen normaalimpi pohjoisvirtaus.

  1. Sanoisin että kylmänpurkaukset ovat pian ohitse vähäksi aikaa auringon magneettinen aktiivisuus on nyt nousussa :
   http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/ret_8456.gif?itok=FpN_W7nZ
   http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/ret_8809.gif

   Seuraavan kerran saadaan taas maistella mukavia kelejä kun aktiivisuus laskee kunnolla, ehkä sitten syksyllä :)

   Itse veikkaan että normaalit kelit palaavat pikkuhiljaa jo ensi viikolla takaisin.

   1. Häh? Fluxi uppos tämän mimimin pohjiin ja pilkuton on. UV ei tule nousemaan lähiaikoina eikä jettien olemus muutu mihinkään. Tai voi ne pikkuhiljaa feidata ja sitä kautta blocking heikkenee kuten yleensäkin kalenterikesän lähestyessä.

    1. Jos kylmä jatkuu, niin ei se ainakaan erityisesti auringon tekeleitä ole.
     Pohjoisen pallonpuoliskon lämmötkin ovat GFS-ennusteiden mukaan lähdössä nousuun :
     http://www.karstenhaustein.com/climate.php

     Kaippa fluxi ja pilkutkin vähän vaikuttaa, mutta itse kallistun vähän tuohon auringon magneettiseen aktiivisuuteen ja ap-indeksiin, ennenkun ne eivät laske tietyn tason alitse, ei voida vuosittaisella tasolla ainakaan saada mitään kovin ihmeellistä tänne. Toki tälläisiä 1kk pituisia kylmiä jaksoja voi tulla. Mutta jos puhutaan 6kk-1v tasolla tilanteesta, sellainen ei ole vielä ainakaan tulossa.

     1. Nimenomaa täysin Auringon tekele. Korkeamman aktiivisuuden ja UV:n aikana näin pitkät kylmyysjaksot eivät ole mahdollisia.

     2. Näinhän se on toistaiseksi juu.

      No, kyllä Atlantikin aika paljon vaikuttaa. Kun viimeksi AMO alkoi laskemaan kunnolla alaspäin, esim. vuosi 1958 oli aika vilakka vaikka aurinko oli samaan aikaan aktiivinen.

      Atlantikin voi periaatteessa tehdä yllätyksiä tänne 2020-luvulla, vaikka oltaisiin auringon aktiivisuudessa maksimissakin.

      Toki sitten jos aurinko vielä avittaa tilannetta, niin on vielä kylmemmät olosuhteet.

   2. Tuolta voi katsella säteilytasoja eri aallonpituuksilla:

    http://lasp.colorado.edu/lisird/sorce/sorce_ssi/ts.html

    Näyttäisi että tähän minimiin mentäessä UV (ainakin 121.5 nm) on pudonnut nopeammin kuin viime minimissä ja on jo nyt kutakuinkin viime minimin pohjilla – ja tulee tästä vielä laskemaan. Siinäpä se on syy kylmyydelle, sama tapahtui ilmeisesti 1867 sillä pilkkumäärissä oltiin oltu samankaltaisessa tilassa.

    1. Mukavasti on laskenut pilkut, fluxi ja TSI ja UV alas. Kuitenkin vielä ap-indeksi ja magneettinen aktiivisuus on paljon korkeampaa kuin esim. 2009-2010.

     Tämä vuosi 2017 on ihan hyvä testi sen suhteen kuinka merkittävä on ap-indeksi ja magneettinen aktiivisuus jos muut levelit ovat jo alhaalla, saa nähdä missä keskilämmöt huitelee vuosilämmöissä. Vähän itse veikkaan että alle +4C vuosiin Tampereella ei vielä päästä vuoteen pariin.

 30. Ilmatieteenlaitos ei halua unohtaa viime toukokuuta, suotakoon se heille:

  http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/355220309

 31. Onkos muuten kukaan täälläkään kommentoiva onnistunut saamaan irti jotain ilmatieteenlaitoksen ”julkisesta” datasta. Tilastoja kyllä on mutta harvoilla on ”koodiavaimet” .
  Iltalehdessstä poimittua.
  ”Nyt sitä saa käyttää luvan kanssa, nimittäin sanaa poikkeuksellisen kylmä. Tätä viimepäivät ovat todellakin olleet.

  – Poikkeuksellinen on aivan oikea sana tähän tilanteeseen. Katselimme kollegan kanssa Uudenmaan keskilämpötiloja havaintosarjoista. Huomasimme, että tiistaina ja keskiviikkona olivat 60 vuoteen kylmimmät keskilämpötilat, mitä on mitattu tähän aikaan vuodesta, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Henri Nyman.”

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.