Kohti hidasta lämpenemistä – Lapissa kevät myöhässä jo useita viikkoja

Julkaistu

 

Viime päivien loputtomilta tuntuneet lumi- ja raekuurot sekä poikkeuksellisen koleaksi luokiteltu sää ovat saaneet jo meteorologitkin huvittuneiksi. Eipä tässä manailu tai valitusvirsi auta, kun yläilmakehän suuret ja mahtavat suihkuvirtaukset ovat päättäneet jättää meidät kylmän armoille. Positiivisuuden kautta tätäkin asiaa on syytä yrittää lähestyä, vaikka huumori alkaakin olla vähissä. Kylmä kevät on laittanut ainakin maanviljelijät koville: kevätkylvöt uhkaavat myöhästyä ja yöpakkaset saattavat viivästyttää esimerkiksi varhaisperunamarkkinoita.

Viime päivät poikkeuksellisen koleita – Lapissa terminen kevät myöhässä jo viikkoja

Ilmatieteen laitoksen mukaan viime päivät ovat olleet poikkeuksellisen koleita eli näin kylmää on keskimäärin vain muutaman kerran vuosisadassa tai harvemmin. Viimeksi vuosina 1995 ja 1996 on toukokuussa ollut yhtä kylmää tai kylmempää kuin nyt. Silloin ylimmät päivälämpötilat olivat esimerkiksi Helsingissä +3,7 °C (14.5.1995), Jyväskylässä 0,0 °C (16.5.1996) ja Sodankylässä -1,3 °C (15.5.1995). Suomen päällä majaileva ilmamassa on tällä hetkellä poikkeuksellisen kylmää; anomalia eli poikkeama normaaliin on viime päivinä ollut enimmillään yli 10 astetta. Kuluneen yön aikana Suomen ja Baltian ilmamassa-anomaliat ovat olleet pohjoisen pallonpuoliskon suurimmat. Ilmavirtaus käy meillä nyt suoraan pohjoisnavalta eli päällämme on vuodenaikaan nähden kylmintä mahdollista ilmamassaa.

GFS-malliin perustuva ilmamassan lämpötila-anomalia Euroopan yllä 11.5.2017 (kuva: Pivotal Weather).

Lapissa eletään yhä monin paikoin termistä talvea ja kevät onkin myöhässä jo useita viikkoja, paikoin kohta jopa kuukauden. Tilastojen mukaan terminen kevät on alkanut 21. huhtikuuta mennessä vain Meri-Lapissa, mutta esimerkiksi Koillismaalla, Sodankylän ja Pellon korkeudella terminen kevät on tällä hetkellä jo 3-4 viikkoa myöhässä ja jääkin nähtäväksi, myöhästyykö kevät peräti kokonaisella kuukaudella. Pohjoisimmassakin Lapissa kevään olisi pitänyt alkaa jo huhti-toukokuun vaihteessa.

Alla olevasta kuvasta nähdään viimeisen seitsemän vuorokauden ylimpien lämpötilojen keskiarvo. Poikkeama normaaliin on laajalti yli viisi, paikoin jopa kymmenisen astetta. Lapissa termisen talven jatkumisesta kielivät mm. nollan alapuolella olevat ylimmät keskimääräiset päivälämpötilat, yölämpötiloista puhumattakaan.

Kuva: Vuorokauden ylimpien lämpötilojen keskiarvo viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta (kuva: Foreca)

Sää lämpenee hitaasti – lumisateet eivät ole vielä ohi

Viime öiden tapaan myös perjantaiyönä on koko maassa pakkasta ja lisääntyneen ilmankosteuden vuoksi kuuraa saattaa aamulla muodostua siellä täällä. Ei ole mitenkään mieltä ylentävää huomauttaa vielä toukokuussa kuuraliukkaudesta, mutta huomenna siihenkin kannattaa aamulla varautua. Kaikista kylmin ilmamassa on väistymässä vähitellen perjantain aikana Suomesta, ja päivän ylimmät lämpötilat kohoavat lounaassa 10 asteeseen. Muualla maassa pilvisyys on länsirannikkoa lukuun ottamatta runsasta ja päivä on hyvin kolea, idässä ja pohjoisessa lumikuurot jatkuvat. Lauantain ja sunnuntain aikoihin maan keskivaiheille syntyy oma pieni matalapaine rintamineen, joka nostattaa eteläisimpään Suomeen jo vähän keväisempää ilmaa: ylimmät lämpötilat kohoavat yli 10 asteeseen. Valitettavasti maan keskivaiheille matalapaine tuo lumi- ja räntäsateita eli maa muuttuu jälleen viikonlopun aikana valkeaksi erityisesti Pohjois-Savon ja -Karjalan suunnilla. Valkea äitienpäiväaamu saattaa siis olla edessä paikoin keskisuomalaisilla.

Alkuviikolla korkeapaineen selänne on vahvistumassa Suomen ylle, jolloin sää poutaantuu ja selkenee. Tässä vaiheessa terminen kevät voi päästä alkamaan myös Lapissa, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa selvästi nollan yläpuolelle. Ylimmät päivälämpötilat ovat etelässä jo 10-15 asteen luokkaa. Tämän jälkeen on viitteitä siitä, että suursäätilassa käynnistyy uusi vaihe ja Suomi joutuu laajempien matalapaineiden ja sadealueiden reitille. Ja tässä vaiheessa pitäisi jo yksin omaan sataa vettä lounais- ja länsivirtausten myötä. Mitään pikatietä onneen (kesään) ei siis ole odotettavissa, mutta hidasta lämpenemistä kylläkin. Ehkä ensi viikolla talvitakin uskaltaa jo jättää naulakkoon.

Kuva 3: Helsingin synkkää toukokuuta voimakkaan lumi- ja lumiraekuuron seurauksena 10.5.2017 (kuva: Tiina Asula)

34 vastausta artikkeliin “Kohti hidasta lämpenemistä – Lapissa kevät myöhässä jo useita viikkoja”

 1. Vaikuttaa siltä, että kasvihuoneilmiö on hetkellisesti helpottanut sekä lämpimien että sateiden osalta ainakin Suomessa. :)

  Muuten jos kevät ja vieläpä kesäkin jatkuu kylmänä ja kuivana niin ei tarvitse metsämarjojen ja sienien poimintaan lähteä. Jo nyt oikukkaan ja vähälumisen talven takia ainakin Jyväskylän seutuvilla mustikoiden varret ovat aivan ruskeita ja kuivia.
  Aiemmin on varhaisperunaa tehty Valpurin kahta puolen näillä leveysasteilla, mutta tänä keväänä peltoa ei ole edes pystynyt muokkaamaan, kun kone ei pysty jääpaakkuiseen peltoon.

  1. Ei pidä sekoittaa kasvihuoneilmiötä ja ilmaston muuttumista keskenään.

   Ensimmäinen tarkoittaa ylipäänsä elämän mahdollistavan kaasukehän muodostumista ja sen sisältämien kaasujen sekoitusta ja niiden lämpöä pidättävää vaikutusta, jonka vuoksi pallolla on elinkelpoiset olosuhteet. Aivan kuten kasvihuone pitää talvellakin esimerkiksi vihannesten kasvatukseen sopivat olosuhteet. Jälkimmäinen tarkoittaa taasen tuon kokonaisuuden kehityssuuntaa ja muuttumista.

   1. Itse asiassa ilmasto muuttuu jatkuvasti, ilman muutoksia kaasukehän kemiallisessa rakenteessa:

    http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/arkisto/5dde6d77.html

    Varhaiskeskiajalla esimerkiksi talvet olivat täällä pitkään melko lumettomia.

    http://www.pages-igbp.org/download/docs/newsletter/2011-1/Steinhilber%20and%20Beer_2011-1(5-6).pdf

 2. Tähän kaikkeen on vain yksi syy, aurinko. Kuinka se sattuukaan että liki vuosi on menty samoilla raiteilla kuin 1994-95. Aikaero on 22v ja auringon pilkkujaksot aiheuttaa auringon magneettikentän kääntyily 22 vuoden jaksoissa.

 3. Miksei jouluna voi koskaan olla näin talvista, mitä nyt on ollut :(

   1. Väitätkö, että vuoden 2017 joulu olisi aivan koko maassa valkea sekä etelärannikkollakin elohopea painuisi jopa -25 asteeseen

    1. Arktisella puolella ollaan 80-90%:n todennäköisyydellä. Arska-setä himmaillut sen verran tähän kohtaan.

 4. GFS:n perusteella rohkenen olla hieman eri mieltä. Suihkuvirtausten dynamiikassa ei näyttäisi lähiaikoina tapahtuvan muutoksia, eli ei olisi syntymässä sellaista yhtenäistä itä-länsi -suuntaista siivua, jonka pystyisi kuljettamaan useampia matalapaineita Skandinaviaan. Todennäköisin skenaario on, että lämpeneminen on samanlainen kuvio kuin kuun alussa ja sen jälkeen matalapaine istahtaa taas tuohon itäpuolellemme – kuuluisa kuvio 1867 siis ja edelleen mentäisiin kyseisen vuoden kevään tarkkaa kopiota. Mikäli näin vain jatketaan, niin kesä alkaa juhannuksen alla.

  1. Mihin sinä tarvitset itä-länsi siivua suihkuvirtaukseen? Olennaisempaa on se, että alamme jäädä suihkuvirtauksen lämpimämmälle puolelle. Ja pienenä vinkkinä, ne matalapaineet kehittyvät käytännössä aina suihkuvirtauksen mutkissa.

   1. Mäntykankaan kirjoituksessa mainittu matalapaineiden marssi ei onnistu jos jetin dynamiikka on kuten nyt, siihen vaadittaisiin pitkä itä-länsi -suuntainen siivu. Ei GFS ainakaan näytä että tässä jäätäisiin lämpimälle puolelle, vaan lämpö kävisi vaan näyttäytymässä ja sitten taas kylmenisi.

    1. Kyllä ainakin nyt tällä hetkellä näyttää enemmän kuin todennäköiseltä, että ainakin yksi matalapaine Atlantilta Suomeen tulee. Se ensi viikolle ennustettu siis. Sen jälkeen onkin epävarmempaa, millaista säätä Atlantin korkeapaine päättää järjestää. Sellainenkin mahdollisuus on, että Atlantin korkepaine ohjaisi matalapaineita Keski-Eurooppaan ja Pohjois-Eurooppaan saataisiin itäistä kosketusta toukokuun lopulle. Sää olisi silloin jo ihan kesäistä, mutta ei helteistä ainakaan alkuun, koska helleilmamassa on tällä hetkellä lähes kokonaan Euroopan rajojen ulkopuolella. Keski-Euroopassa olisi tällöin vilakampaa ja märempää ja Pohjois-Euroopassa lämpimämpää ja aurinkoisempaa.

     Tosin jos matalapainemarssi jatkuu, mitä itse pidän tällä hetkellä kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona, niin silloin se märempi ja viileämpi säätila on täällä. Mitään voimakasta kylmänpurkausta pohjoisesta en pidä enää todennäköisenä vaihtoehtona. Voihan sieltäkin toki tuulla, mutta ei kovin kylmästi enää. Pohjoinen hoiti homman niin tyylikkäästi nyt toukokuun alussa, että alkaa olla kylmän ilman osalta tankki tyhjä jo siellä.

     Näyttää vain jokainen GFS-ajo tarjoavan edellisestä ajosta poikkeavaa ratkaisua toukokuun loppupuolelle.

   2. Uunituore GFS antaa viitettä että tuollainen itä-länsi siivu voisi muodostua, mutta menisi Skandinavian eteläpuolitse. Ilmamassa pysyisi kylmänä, joten tuon mukaan luntakin voisi edelleen tulla 20.-25. päivän tienoilla.

    1. Ei tuonne asti kantsi kattoo
     Parvissa tolkuttoman paljon hajontaa

 5. Ei tuo kyllä hyvältä näytä ensi viikon pikku lämpenemisen jälkeen. Jettiruletti pyörii ja eiköhän sieltä napsahda Skandinaviaan vielä yksi kylmänpurkaus, eihän tää käsikirjoitus kai muuksi voi mennä?

 6. Onhan tämä niin perseestä kuin vain voi olla. En muista 50 vuoden ajalta näin kammottavaa ”kevättä”. Ja jos kevät on Lapissa kuukauden myöhässä, niin tairtaa se täällä etelässä olla ihan saman verran. En ainakaan itse muista, että koskaan koulujen päättyessä olisi ollut puut täysin lehdettömiä. Vaikka voihan nuo tuosta vielä vihertyä, kunhan tuo joka viikko luvattu ”ensi viikolla lämpenee” -ennuste toteutuu. Huikeat 10-15 astetta jo luvassa… Täällä Helsingissä oli 2 kuukautta sitten (ja jouluna) lämpimämpää kuin nyt, ja viimeiset 6 viikkoa on ollut yhtä helvettiä.

  1. Kyllä tämä kevät kirkastaa, kuinka onnekkaita olemme olleet kun Suomessa vallitsi lämpimämpi jakso 1900- luvulla ja 2000 -luvun alussa. Tällaiset keväät kun olivat 1600 -luvulla paljon yleisempiä.

 7. Miesmuistihan on tunnetusti todella pitkä ja tarkka mutta ei ihan äkkiä tule mieleen Turun seudulla kolmea peräkkäistä toukokuun päivää kun on maa valkoisena. Virallisiin mittauksiin ei ole lunta saatu kun aamuisin ollut sulaa. Maskussa 10.5 aamullakin n. 5 cm lunta mutta lähellä ei taida olla havaintoasemaa?

  Olisi mielenkiintoista tietää ovatko Ahvenanmaan (Jomala/lentoasema) viimeaikaiset lukemat kaikkien aikojen mittausennätyksiä:
  26.4 lumensyvyys 9 cm
  10.5 2 cm (fmi), 4 cm (foreca)
  10.5 yön alin -5,4
  10.5 keskilämpötila 0,8
  11.5 maanpinnan alin -10,8

  Osaako joku kaivaa nämä tiedot jostain?

  1. FMI varmaan osaisi, mutta ymmärrettävistä syistä siellä pidetään nyt matalaa profiilia.

 8. Ei ole helppoa Portugalin suunnallakaan. Ensi viikon lopulla 10 astetta on siellä paikoin tiukassa. Se lienee jotain 20 astetta vähemmän kuin mihin on totuttu…

 9. Edelleen siis on double blocking päällä. Näin edes Etelä-Eurooppa ei meinaa kunnolla lämmetä. Afrikassa lienee sitten kuumemmat oltavat, koska lämpö pakkautuu sinne?

 10. Viileää on ollut tosiaan täällä eteläisessäkin Euroopassa. Keskisessä Italiassa itse seurailen tilannetta. Huhtikuun jälkimmäinen puoli oli kylmä (alku tosin normaalia lämpimämpi) eikä vieläkään oikein tahdota päästä kunnon kesäisiin lukemiin. Kuivuus on myös riivannut pahasti. Heinäkasvit kellertävät janoansa vaikka ihan viime päivinä on onneksi vähän sadellut.
  Mutta kyllä ero Suomeen on silti ihan käsittämätön, pitkään ollut jo jatkuvasti jopa 20 asteen eroja kun normisti mennään 10 asteen erotuksella. Itse kyllästyin muutama vuosi sitten jatkuvaan kylmyyteen ja pilvisyyteen enkä kyllä ole päivääkään katunut.
  Tänään +23 ja puolipilvistä, huomenna sentään enemmän sinistä taivasta.Sireenit kukkivat jo kuukausi sitten.

  1. Vähän on sellainen käynyt mielessä, että lähivuosina muutto lämpimämpään ilmastoon yleistyy. 1600 -luvulla ei päästy mihinkään, mutta nyt liikenne pelaa.

 11. Oi pojat, kaunis poutapäivä! Aurinko helottaa! +7C Helsingissä!
  Huomenna olis Kuusijärven avajaisjuhlat, meitä kuulemma hellitään yhdeksällä asteella jopa!
  Eilen käytin vielä ihan normaalia talvitakkia ja hanskoja.
  Se on tätä juhannukseen asti. Sen olen maallikkona oppinut että Suomen kesä ei synny auringonpaisteesta, vaan tuulensuunnasta. Kesä on siis tuuli-ilmiö, riippuu mistä tuulee tuleeko se.

 12. Maaliskuun lopulla, kun oli uusikuu, niin tuuli oli pohjoisesta koko Suomessa. Tämä on lähes aina merkinnyt sitä, että koleat säät jatkuvat ainakin 2 seuraavaa kuukautta. Joukkoon voi sattua yksittäisiä lämpimiä kuten viime perjantai. Myös vuonna 2015 maaliskuun uudenkuun päivänä, jolloin oli myös auringonpimennys, tuuli kääntyi pohjoiseen. Tällaisena keväänä, kun kylmimmät säät päättyvät, – tänä vuonna toukokuun lopulla – alkavat lähes jatkuvat sateet. Matalapaineita saapuu vuoroin Atlantilta, ajoittain etelästä ja tilanne voi jatkua syksyyn saakka. Runsaan pilvisyyden takia päivän ylimmät lämpötilat jäävät yleensä 20 asteen alapuolelle. Jet-virtaus kiertää Suomen etelä-ja itäpuolitse suurimman osan kesästä. On toki mahdollista, että jossain vaiheessa kesää saamme noin viikon kestävän lämpimän jakson, jos matalapainetoiminta tilapäisesti heikkenee ja Suomeen muodostuu korkean selänne. Esim. tällainen lämmin jakso saatiin v. 1987 henäkuussa viikolla 30 eli ns. naisten viikolla. Myös viikolla 27 oli lämmintä. Koleana ja sateisena kesänä 1965 oli 3 viikon kestoista lämmintä jaksoa. Ensimmäinen kesäkuun toisella viikolla helluntaista alkaen, toinen viikolla 30 heinäkuussa ja kolmas viikolla 34 elokuussa. Myös juhannuspäivä oli lämmin ainakin etelä- ja keski-Suomessa v. 1965 ja kesäkuun 18. saavutettiin eteläisimmässä Suomessa kesän korkein lämpötila.

 13. Kylmää on ollut Moskovassakin. Tässä paistateltiin vappuna +26 asteessa, mutta sitten viileni rajusti, ja tämä viikko on ollut lähes talvinen. Hanskat kädessä ja lakki päässä. Voitonpäivä (9.5.) oli tietysti sateeton paraatin aikaan (aivan julkisesti kerrotaan pilvien hajottamisesta kemikaalein), mutta niin kovin kylmä.Voimakkaita lumi-ja raekuuroja tulee päivittäin, joten täältä idästä ei nyt tähän hätään sinne koti-Suomeen lämmintä ole luvassa, vaikka ymmärtääkseni keväällä ja kesällä kaakkoistuulet usein tuovat pitkät ja lämpimät poudat. Ihan täysin maallikkona näin olen havainnut.

  1. Niinhän sanotaan että idästä kesä idästä talvi idästä ilmiöt ilmat.

   1. Kiitos,Jurmu, hauskasta sanonnasta. Kyllä kansa on tiennyt sanonnat sorvailla.

 14. Eiköhän se kesä sieltä pikkuhiljaa ala syntymään, kun ilmamassa hiljalleen lämpenee. Kylmänpurkauksen mahdollisuus näyttää pienemmältä. Silti +20 on vaikea rikottava vielä pitkään.

  1. Fluxikin on ollut aika alhainen viime aikoina, nyt on nousussa lähipäivinä :
   http://eng.sepc.ac.cn/F107Forecast.php

   Geomagneettinen aktiivisuus on ollut suht alhaista jo reilut 2vk, mutta on nousussa kohta:
   http://eng.sepc.ac.cn/ApForecast.php

   Jos auringon mukaan menisi kelitn ,niin joskus 10vrk päästä pitäisi tulla muutos geomagneettisuuden perusteella n. 15vrk päästä muutos vilakampaan päin fluxin perusteella.. Mutta vähän epäilen että sieltä voi tulla minkälainen keli vain.. enemmän aurinko vaikuttaa loka-huhtikuun välissä kuin nyt.

 15. Ensimmäinen, reilusti nollan yläpuolella oleva yö Helsingissä. Yöllä +9C.

 16. Niinhän siinä näyttää käyvän, että lämpö vain käväisee kun tuo jetin silmukka liikkuu ylitsemme. Tänne näyttää nyt että ylin lämpötila menisi muutamassa päivässä siksak 10-22-10 astetta. On kyllä erikoista settiä tarjolla, tuo jetin dynamiikka on kuitenkin niin kummallisessa tilassa. Ihan kuin jotain perustavanlaatuista olisi muuttunut.

 17. Varmaan meteorologillekin haastava tilanne laatia ennustetta edes muutaman päivän päähän.

 18. Kaiken vouhotuksen jälkeen on jännä nähdä, kuinka paljon alle keskiarvon (1971-2000) jää koko toukokuun lämpötila. Kaisaniemessä se tulee olemaan tod. näk 1-2 astetta normaalin alapuolella, riippuen siitä millaiset helteet loppukuusta saadaan. Mitään sellaista lukemaa ei tulla saavuttamaan, jossa olisi ollut mitään ihmeellistä vielä 80- tai 90-luvulla.

  Vastaavasti viime vuonna toukokuu oli 4 astetta normaalia lämpimämpi, mutta asia ei herättänyt suurempaa huomiota ainakaan somessa tai iltapäivälehdissä. Ilmasto on muuttunut ja ihmisten odotukset siinä samalla: kevät on Suomessa kaikkein nopeimmin lämmennyt ja lämpenevä vuodenaika, ja nykyään on tapana olla pettynyt jos hellekausi ei ala viimeistään vappuna.

  NAO-indeksi on kuitenkin painunut tukevasti negatiiviseksi, missä se tulee myös pysymään marras-joulukuuhun asti. Se luo edellytykset pitkille lämpöjaksoille kesällä, vaikkei niitä välttämättä vielä takaa, kuten parin edellisvuoden esimerkki osoittaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.