Aurinkoa, aurinkoa!

Julkaistu

Hiihtolomien toinen erä on vaihtumassa kohta kolmanteen ja Lahden MM-kisat lähestyvät loppuhuipennusta! Hyville ulkoilusäille olisi tarve, onneksi sellaisia on myös luvassa.

Pohjois-Lapissa pilvet ovat jo väistymässä, sään selkeneminen hivuttautuu lähipäivien aikana vähitellen kohti etelää. Luvassa on aurinkoisia pakkaspäiviä!

 

Viikonlopusta tiistaihin (3-7.3.)

 

 

Perjantaina etelässä ja idässä on pilvistä ja sateita tulee paikoin kaikenlaisissa olomuodoissa, pohjoisempana aurinko on edennyt jo Pohjois-Pohjanmaalle. Lapissa epämääräinen lauttapilvi voi paikoin piilottaa auringon näkyvistä, voipa alas rapista yksittäisiä lumihiutaleitakin. Etelässä on vielä suojaa, aurinkoisilla alueilla auringosta nautitaan pakkassäässä.

Lauantaina lämpötila on jo lähes koko maassa pakkasella, lauttapilveä esiintyy vielä paikoin ja Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu-Koillismaa-akselilla satelee vähän lunta.

Sunnuntaihin mennessä suurin osa väistyy ja sunnuntain kartta näyttää vähäistä pilvisyyttä lukuunottamatta iloisen keltaiselta. Tämä tilanne jatkuukin sitten muutaman päivän ajan, kuten kartat sunnuntaista tiistaihin näyttävät!

Kuva: Foreca

 

Lumitilanne

Katsotaanpa ensin, miltä lumitilanne näyttää nyt:

Kuva: Foreca

Lumettomia paikkoja ei juuri ole, lähinnä etelä- ja lounaisrannikolla lumen määrä on vähäinen. Yksi metrin ylityskin löytyy Kilpisjärveltä!

Lähipäivinä ei ole luvassa suuria lumisateita; maan eteläosaa ja käsivartta lukuunottamatta vähäisiä lumisateita tulee lähes kaikkialla, mutta reippaammin eli yli 10 cm lunta tulee vain paikoin itärajan tuntumassa Kainuussa ja Koillismaalla. Kuva näyttää sateet sunnuntaihin mennessä, alkuviikolla suuria sademääriä ei olekaan luvassa.

Kuva: Foreca

 

Hyvää aurinkoista viikonloppua! :)

 

Kuva: Matti Hietala

9 vastausta artikkeliin “Aurinkoa, aurinkoa!”

 1. Sais loppua jo pakkaset. Ei naurata yhtään jos niitä tulee. Ei kiinnosta hiihdot yhtään.

 2. Noita lumimittauksia on syytä ihmetellä, kun ne vastaavat todellisuutta yleensä hyvin huonosti.
  Normaalin ihmisen mielestä 19cm lumipeite tarkoittaa ihan jotain muuta kuin mitä esim. Vantaalla juuri tällä hetkellä on, eli enimmäkseen lumetonta, lukuunottamatta varjoisia paikkoja joihin lumi on päässyt pyryjen aikana tuulen takia kinostumaan. Ilmeisesti viralliset mittaukset tehdään juuri tällaisista paikoista.

  1. Totta turiset.

   Totuushan on, että
   1. Lämpötilamittausasemia liikutetaan joka vuosi lähemmäksi kaupunkien keskustoja, jotta saataisiin todisteita ”ilmaston lämpenemisestä”.
   2. Sademitausasemat laitetaan aina sateisiin paikkoihin, jotta maanvielijät pysyisivät tyytyväisinä.
   3. Auringonpaistemittarit sijoitetaan mahdollisimman aurinkoisiin paikkoihin, jotta saataisiin ihmiset pysymään kotimaassa sen sijaan, että he tuhlaisivat rahansa Kanariansaarilla.
   4. Tuulenmittauspisteet valitaan siten, että ne mittaavat mahdollisimman heikkoja tuulia, jotta vakuutusyhtiöt voisivat syyttää tuulivahingoista heikkoa rakentamista/kunnossapitoa ja siten kieltäytyä korvauksista.
   … jne … jne … jne …
   N-1. Lumensyvyysmittausasemat laitetaan niihin paikkoihin, joissa on paljon lunta, jotta … öööh …. niinku totanoin …. vaikkapa saataisiin ihmiset hiihtämään.

   Sitten onkin aika ottaa se foliohattu pois päästä ja vastata rehellisesti siihen, mikä seuraavista on todennäköisintä:
   a. Säätieteen ammattilaiset ovat täysin ammattitaidotonta porukkaa.
   b. Säätieteen ammattilaiset ovat mukana globaalissa salaliitossa.
   c. Säätieteen ammattilaiset tietävät jotain, mitä me maallikot emme.

   1. Kyllä noita lumituloksia olen minäkin ihmetellyt usein, ja niissä tuntuu olevan yleisesti vähän Lapin-lisää. Lumikartta näyttää melkein koko Suomeen lumipeitettä, mutta jokainen voi Liikenneviraston kelikameroista tutkia, miten hyvin ilmoitettujen lumipeitteiden antamat mielikuvat täsmäävät todellisuuden kanssa esim. Lounais-Suomessa ja etelärannikolla. Helsinki-Vantaan 18 cm ei ihan vastaa tienvarsien maisemia. Varsinkin juuri keväällä noissa säilyy pitkään muutama sentti, vaikka lunta olisi enää vain jossain ojanpohjalla.

 3. Miksi tänne palstalle kirjoittelee kaiken maailman mielensäpahoittajat? Eikö voisi pysyä ihan asiassakin?

 4. Masa! samaa minäkin ihmettelen, että jos tuollaisista asioista mielensä pahoittaa, niin ei hyvä päivä ei kateeksi käy :D!

 5. Jo on paljon tyytymätöntä väkeä, tätä jääkäämme ihmettelemään. (Onkohan tämä blogi oikea paikka valitukseen, jos on paha olla.?.. ei millään pahalla . ) Säät ovat olleet tosi hienoja (aivan upeita iltaruskoja, kimaltavia timantteja pakkasella joka paikassa…😍😍😍😍) ja ennusteet osuneet omalla paikkakunnalla kohdilleen. Lumipeitettäkin on ja ”pälviäkin” näkyy, joten kinostuksen ja varjopaikkojen takia ei tosin ole tasapaksua kerrosta, mutta ei se minua haittaa, kun kerstehankea pitkin on päässyt tallustelemaan ….olen pysynyt pystyssä epätasaisuudesta huolimatta 😉

 6. Saisiko lumensyvyyskarttaan kaakkoonkin jonkin lukeman. Nyt koko alue Helsinki-Lappeenranta- ja Kotka-Mikkeli-välillä ilman lukemaa. Ei silti, yhtä huonosti on asiat lounaassa.
  Ja jossain korvessa, jossa ei ketään asu mittausasemat ihan liki.

  Onnistuisikohan vielä näillä lumilla ?

  1. Totta, olisi paljon kolkkia, joista lumensyvyystietoja olisi mukava saada! Meille Forecalle lumitiedot tulevat Ilmatieteen laitoksen hallinnoiman havaintoverkoston kautta, joten valitettavasti meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asemien sijainteihin tai toimintaan. Heille kannattaa toki lähettää pyyntöjä ja kommentteja, jos ja kun sellaisia tulee mieleen!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.