Muutoksen tuulet puhaltavat

Julkaistu

Korkeapaine on pitänyt useamman päivän ajan meillä elohopeat pakkaslukemissa. Sama jatkuu vielä lauantain yli, sen jälkeen tapahtuu säälööppien sanoin ”raju muutos säässä”.

Sama asia meteorologin sanoin: säätyyppi vaihtuu. Korkeapainesää muuttuu länsiluoteiseksi ilmavirtaukseksi ja Föhn-tuuli tuo ensi viikon alkuun maan lounaisosaan jopa yli +5ºC lämpötilan.

Kurkistetaanpa tapahtumiin pätkä kerrallaan:

Perjantai – lauantai (10-11.2.)

 

 

Tämä ja huominen päivä vietetään vielä tutuksi käyneessä poutasäässä. Pilvipeitteen mielenliikkeitä on vaikea ennustaa; pilvilautta kattaa suuren osan Suomea, mutta se rakoilee siellä täällä. Meidän meteorologien harmiksi rakoilu vaikuttaa suuresti lämpötiloihin: tilapäisesti selkeän taivaan alla olevassa paikassa pakkanen laskee nopeasti 5-10 astetta. Pilvistyminen vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan.

 

Sunnuntai – maanantai (12-13.2.)

 

 

Sunnuntai alkaa vielä edellispäivien kaltaisessa säässä, mutta päivän mittaan pilvisyys lisääntyy ja Lappiin alkaa levitä lännestä lumisateita. Lumisadealue on merkki kylmän ja lämpimän ilman rajasta, sen jälkipuolella ilma alkaa lämmetä nopeasti. Maan etelä- ja keskiosassa sateita ei tule joko ollenkaan tai ainakin hyvin vähän, rintama näyttäytyy lähinnä aiempaa paksumman ja tiivimmän pilvikaton muodossa.

Maanantaina meille puhaltaa Norjan vuoristosta päin kuiva ja lämmin Föhn-tuuli. Lapissa tulee vähäisiä sateita, muualla on poutaista ja monin paikoin aurinkoista. Lämpötila nousee maan etelä- ja länsiosassa selvästi aiempaa korkeammaksi, jopa +5ºC yläpuolelle!

 

Tiistai – keskiviikko (14.-15.2.)

Kuva: Foreca

 

Tiistain sää muistuttaa kovasti maanantain säätä. Keskiviikkona Föhn-tuuli alkaa heiketä ja lämpötila laskea korkeimmasta huipustaan. Viikon loppupuolella sää näyttäisi muuttuvan epävakaisempaan suuntaan, mutta ennusteiden tarkentumista kannattaa vielä odotella.

Lopuksi vielä video tuulen voimistumisesta sunnuntaista maanantaihin. Värikkään videon myötä värikästä viikonloppua ja lämmintä viikon alkua kaikille!

 

 

3 vastausta artikkeliin “Muutoksen tuulet puhaltavat”

  1. Ah Föhn-tuuli, tuo kevättalven klassikko. Muutaman vuorokauden säähäiriö on ohi, ja päästään palaamaan tavanomaiseen länsi/lounaisvirtaukseen. Föhn-jakson jälkeen matalapainevyöry palaa vielä hetkeksi, mutta sadekausi alkaa olla loppupuolellaan. Viimeistään maaliskuussa ”nautitaankin” jo föhn-tuulesta ja lämpökorkeapaineista reilusti 10 asteen yläpuolella. Suomen Uudessa Ilmastossa kaikki vuodet ovat samanlaisia.

    Harmi kun Markus ”Terassikeli” Mäntykannas ei enää kirjoita tälle palstalle.

    1. Kovin kuiva on ollut tämä Orlandon ”sadekausi” tänä ”talvena”…:)

      1. Koska talvea ei enää esiinny, sadekausi on mielestäni parempi termi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.