Ensi viikon yllätys – kylmää luvassa!

Julkaistu

Meteorologin elämää!

Tiistaina kirjoitin kuukausiennusteesta, jonka mukaan ensi viikolla sää on Suomessa keskimääräistä lämpimämpää. Uudemmissa sääennustemalleissa itäinen kylmän ilman alue on siirtynyt vähitellen kohti Suomea – lopputuloksena ensi viikko on ennusteiden mukaan kunnon pakkasviikko jopa, oikeastaan erityisesti, maan etelä- ja keskiosassa.

Hyvä muistutus siitä, että ennusteet ovat muuttuvaisia!

Katsotaanpa, miltä viikonloppu ja ensi viikon alkupuoli tämän hetken ennusteiden mukaan näyttävät:

Viikonloppu (4-5.2.)

 

Lauantaina maan etelä- ja keskiosan yli vaeltaa heikohko lumisadealue, runsaimmat sateet ovat odotettavissa idässä. Aluksi sää on koko maassa pilvinen, mutta iltaa kohden Lapissa aurinko (tai kuu) pääsee siellä täällä kurkistamaan pilvilautan välistä.

Etelä- ja länsirannikolla lämpötila nousee nollan tuntumaan tai ihan vähän ylikin, muualla on muutama pakkasaste.

Sunnuntai on poutapäivä koko maassa. Pilvikatto peittää suuren osan Suomea, mutta paikoin pilvipeite repeilee. Lämpötila on koko maassa vähän pakkasen puolella.

 

Maanantai – keskiviikko (6-8.2.)

 

Videolla näkyy ennuste sunnuntain ja maanantain välisestä yöstä seuraavaan yöhön. Videolta näkee oivasti, kuinka itäinen kylmä, kuiva alue työntyy maan etelä- ja keskiosan ylle. Pohjoisen Suomen ylle jää pilvialue, mutta etelämpänä taivas selkenee.

Lapissa pakkanen kiristyy vähitellen, mutta selkeällä alueella reippaammin: maanantain ja tiistain välisenä yönä pakkasta on monin paikoin jo yli 20 astetta! Videon pakkaslukemat ovat suuntaa-antavia, heikkotuulisina pakkasöinä paikalliserot lämpötiloissa ovat suuria. Naapurikunnassa pakkasta voi olla 10-20 astetta enemmän tai vähemmän kuin omassa!

Katsotaanpa vielä karttoja maanantaista keskiviikkoon (kartan ja videon maanantain iltapäivälämpötilalukemat näyttävät paikoin erilaisilta siksi, että lämpötilat on poimittu karttoihin eri pisteistä):

Sääennuste maanantaista keskiviikkoon (Kuva: Foreca)
Sääennuste maanantaista keskiviikkoon (Kuva: Foreca)

 

Hyvää viikonloppua kaikille! :)

 

Pakkaspäivä Suomenlinnassa (Kuva: Joanna Rinne)
Pakkaspäivä Suomenlinnassa (Kuva: Joanna Rinne)

17 vastausta artikkeliin “Ensi viikon yllätys – kylmää luvassa!”

 1. Hienoa pakkassäätä luvassa Suomeenkin. Kyllähän se niin taitaa olla, että pakkanen ja aurinko liittyvät talvisäässä useimmiten yhteen. Moskovassa on tammikuu ollut pääasiassa pakkaskuukausi ja aurinko on hemmotellut säteilyllään.
  Kaunis talvinen sää on mitä mieltäylentävintä ja yksi parhaista asioista, mitä Siperia meille suo.

  1. Eikä ole kovat helteet on kivempia 2010 uusinta olisi kesällä poikaa.

 2. En tykkää…suurin osa ei tykkää. Nolla astetta on ihan riittävän kylmä ilma ja sitä ei tarviis ylittää. Tulis jo kesä ja alkais vaikka maaliskuussa.

  1. Kesä voisi kestää toukokuusta syyskuuhun. Valitettavan usein vielä syys-lokakuussa on kesäistä.

   1. Joo, kyllä tuo Suomen kesä on nykyään niin s..nan pitkä.

   2. Kesä voisi kestää huhtikuun lopusta lokakuun puoleenväliin ja olla kuuma ja kuiva

 3. Aivan mahtavaa! Lunta saisi vielä tulla vähän lisää, muutoin näyttää ensi viikko kunnon talvikeliltä.

  Nollakeliä ja harmaata säätä on ainakin täällä etelässä ollut jo kyllästymiseen asti. Pakkaset saisivat puolestani jatkua vaikka huhtikuulle asti!

  1. Ei ole ollut harmaata liikaa kevät saa alkaa jo maaliskuussa

  2. Suomen Uudessa Ilmastossa talvikauden voidaan katsoa kestävän marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Tästä ajasta ylivoimaisesti suurimman osan vallitsee lauha lounaisvirtaus ja matalapainevyöry Atlantilta. Muunlaista, viileämpää säätyyppiä on korkeintaan 25% ajasta, eli noin 3-5 viikkoa kunkin talvikauden aikana.

   Tällä kaudella talviviikkoja oli kaksi marraskuussa, yksi tammikuussa, ja nyt yksi lisää helmikuussa. Tämän jälkeen palataan takaisin lounaisvirtaukseen, kuten kuuluukin.

   1. Orlando eikös tämä talvi ole ollut kuten 13-14 pakkasjaksot ja lauhat jaksot on vaan tulleet tasaisemmin

 4. Kyllä nykyihmisistä on tullut sairaita ajatuksiltaan…no mikäs se kun voi mennä kotiin sisälle jossa on +20 astetta lämmintä, mutta olisikohan suhtautuminen pakkaseen sama jos pitäisi asua taivasalla jossain luolassa ilman lämpöä kylmästä marraskuusta huhtikuun puoleenväliin.
  Mitä vähemmän pakkasia, sitä vähemmän energiankulutusta, pakkasesta aiheutuvia sairauksia jne…Ihmiselle parhaiten sopiva ulkolämpötila olisi sellainen +15.

  1. Joo, kyllä on järjetöntä ja melkoisen luonnotontakin toivoa jotain kovia pakkasia, jotka ovat Afrikassa kehittyneelle ihmisolennolle vieras elementti ja jotka vaativat suurta sopeutumista, ovat haitallisia terveydelle ja energiankulutusta lisääviä. Toisaalta sitten hieman tavallista huoneilmaa korkeammista lämpötiloista itketään liian kuumina.

 5. ”Hyvä muistutus siitä, että ennusteet ovat muuttuvaisia!”

  Niinpä, vai pitäisikö sanoa että ennusteet ovat perin kehnoja. Jotenkin tuntuu että nämä ennusteet ovat vain huonontuneet vuosien varrella, vai onko kyse vain siitä että ne eivät silti ole tarkentuneet vaikka kuinka supertietokoneet niitä laskee. Edelleenkin yli viiden päivän ennusteilla on näköjään vain lähinnä viihdearvoa, saadaan revittyä otsikoita.

  1. Ei tahdo onnistua edes seuraavan päivän veikkaus

   1. ”jos siä ee pysy tämmösenä niin se muuttuu” sanotaan savossa….Suht varma ennuste

 6. ”Nämä blogit on huippujuttu” Joanna suosikki top1

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.