Korkeapaine tuo poutasään

Julkaistu

Uusi viikko on jälleen käynnissä! Kurkistetaanpa, minkänäköistä säätä tuleman pitää.

Tämän viikon ajaksi Suomen päälle majoittuu korkeapaine. Ennusteiden mukaan se kokee torstaina pienen takaiskun ja matalapaine pääsee livauttamaan meille lumisateita, mutta muuten viikkoa vietetään enemmän tai vähemmän pilvisessä poutasäässä.

 

Tiistai ja keskiviikko

 

Tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona sää on poutainen aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Aurinko näyttäytyy tänään paikoin, huominen on tätä päivää pilvisempi.

Lounaisrannikon tuntumassa lämpötila saattaa käväistä nollan yläpuolella, muuten koko maassa pysytellään pakkasella.

Yöllä selkeillä alueilla Lapissa voi pakastua kunnolla. Pakkasyöt ovat siitä petollisia, että muutaman kilometrin sisällä voi olla jopa parinkymmenen asteen lämpötilaero! Lämpötilaennusteet tarjoavat aina varsin maltillisen ehdotuksen, mutta on hyvinkin mahdollista, että paikoin pakkasta on kymmenisen astetta ennustettua enemmän.

 

Torstai

Sääennuste torstaiksi (Kuva: Foreca)
Sääennuste torstaiksi (Kuva: Foreca)

Torstaina korkeapaine kokee pienen epäuskon hetken, maan pohjois- ja itäosaan leviää lännestä lumisateita. Lapissa sää lauhtuu hieman, muuten lämpötiloissa ei ole suuria muutoksia edellispäiviin nähden.

 

Viikonloppu

Viikonlopun sääennuste (kuva: Foreca)
Viikonlopun sääennuste (kuva: Foreca)

Viikonloppuna enimmäkseen poutainen sää jatkuu. Paikoin aurinko voi vähän vilahtaa, mutta pääosin harmaa pilvipeite kattaa taivaan. Kesällä samankaltainen korkeapaine toisi meille auringonpaisteen, mutta tähän aikaan vuodesta matalalle jäävä aurinko ei jaksa haihduttaa kosteutta ilmasta ja pilvikerros jää taivaalle.

Pakkasen sivutuotteena jäisiä kelejä on odotettavissa etenkin etelässä sivuteillä. Tänä aamuna Forecan toimiston edustalla näytti tältä, liukasta lienee muuallakin. Kypärä päähän ja menoksi!

Forecan toimiston edustalla oli liukasta (kuva: Joanna Rinne)
Forecan toimiston edustalla oli liukasta (kuva: Joanna Rinne)

6 vastausta artikkeliin “Korkeapaine tuo poutasään”

 1. Helmikuuta mennään, eikä täällä Etelä-Pohjanmaan suunnalla ole tarvinnut tehdä lumitöitä kuin yhden ainoan kerran ja silloinkin alle 5cm oli lunta. Eikä muuten taida pariin viikkoon olla tiedossa. Lokakuun alusta alkoi kuitenkin pakkaset ja järvet jäätyi varhain, joten erikoinen on talvi.

  1. Pohjois-Karjalassa lumitöitä on riittänyt. Lumikasat alkavat olla ikkunoiden tasalla. Auraamattomalla mökkitiellä on lunta polven yläpuolelle. Yhtä vain puuttuu, nimittäin aurinkoa. Aurinkoa ei ole näkynyt ainakaan kolmeen vuoteen pidempiä aikoja kerrallaan. Joskus välähtää muutaman tunnin ja sitten vetäytyy taas pilveen ja on aina melkein yhtä pimeää olipa mikä vuodenaika tahansa. Sadetta on riittänyt kolmena edellisenä kesänä ja talvenakin. Ei ole kaivon pohjat päässyt pykimään.

 2. Eilen ennustettiin kuukausiennusteessa että tulee lauhoja viikkoja ja nyt on kunnon talvi tulossa viikonlopun jälkeen, aikamoisia vitsejä nää ennusteet, sääprofeetoilta kysymälläkin saa paremman vastauksen.

 3. Kuukausiennusteet osaavat kyllä hämmästyttävästi skipata suursäätilan muutokset. Vaikka sellainen olisi tulossa 10 pv päästä.

  Olisiko siis aika myöntää ettei kyseisillä ennusteilla ole mitään virkaa toistaiseksi?

  1. Eikös tuo ole jo myös moneen kertaan myönnetty, että niillä ei ole oikein mitään virkaa. Ihmiset nyt haluavat niitä katsoa. Edelleen kannattaa katsella max 5 pv ennusteita. Sateiden osalta ihan muutama tunti riittää.

   1. GFS näyttää noin 10 pv päähän kohtuullisen luotettavasti suursäätilan kehittymisen, mutta siitä eteenpäin alkaa mennä randomiksi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.