Tällainen on joulun sää ja keli!

Julkaistu

 

Elämme parhaillaan vuoden pimeimpiä päiviä, mutta talvipäivänseisauksen jälkeen valoisan ajan määrä hiljalleen lisääntyy, aluksi minuutti kerrallaan, mutta pian tahti jo kiihtyy. Ennen valoisampia aikoja on hyvä pysähtyä kaamoksen keskelle rauhoittumaan ja nauttimaan valon juhlasta. Monet ovatkin suuntaamassa joulun viettoon näinä päivinä, joten tarkastellaan tässä hieman tuoreimpien ennusteiden valossa joulunajan sää- ja keliennusteita.

 

Perjantai, 23.12.

Kokonaisuudessaan aatonaatto näyttäisi menoliikenteen kannalta olevan huomattavasti jouluaattoa parempi vaihtoehto. Perjantaina aamua lukuun ottamatta Suomi nauttii pääasiassa poutasäästä, maan etelä- ja keskiosassa osin aurinkoisestakin. Aamupuolella keskivaiheilla maata paikalliset lumisateet ovat vielä mahdollisia, mutta iltapäivällä ja illalla pitäisi olla jo yleisesti kuivaa poutasäätä. Ilman kirkastuessa erityisesti maan etelä- ja keskiosassa tienpinnan lämpötila laskee nopeasti ja ohut jääpinta uhkaa muodostua suolaamattomille tieosuuksille. Myös kuuraliukkaus on mahdollista. Sää tilapäisesti selkenee ja pakastuu iltaa kohden laajoilla alueilla, pohjoisessa pakkanen voi kiristyä 10 ja 20 asteen välille.

Jouluaatto, 24.12.

Jo aattoyönä tuuli voimistuu ja kääntyy puhaltamaan lounaan puolelle ja nostaa meille runsaampaa pilvisyyttä. Varhain aattoaamuna länsirannikolla alkaa jo sataa räntää tai vettä, sisämaan puolella sateet alkavat lumena. Maan keskivaiheilla sade tulee aattona pääosin lumena tai räntänä, joten ajokeli muuttunee viimeistään iltapäivään mennessä huonoksi tai jopa erittäin huonoksi. Kokkola-Jyväskylä-Lappeenranta -linjan itäpuolella sateen olomuoto näyttäisi olevan yksinomaan lunta, etelä- ja länsirannikolla vettä. Pääkaupunkiseudulla, Turussa, Porissa ja muissa rannikkokaupungeissa aaton sateella tuskin on suurempaa vaikutusta ajokeliin, mutta sisämaassa on syytä olla skarppina.

Illan aikana matalapaine alkaa täyttyä eteläisen Lapin yllä, mutta aattoiltana lunta voi vielä pyryttää sakeasti Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Jouluaattona tuuli voimistuu sen verran, että merialueilla paikoin myrskyää ja maa-alueillakin lounaan puoleiset puuskat voivat yltyä koviksi. Erityisesti maan keskivaiheilla näkyvyys voi paikoin heiketä sakean lumentulon ja voimakkaan tuulen vuoksi.

Joulupäivä, 25.12.

Joulupäiväksi matalapaine on jo heikentynyt ja väistynyt maamme koillispuolelle. Jälkipuolella lunta satelee vielä monin paikoin maan pohjoisosassa, etelämpänä joulupäivästä on tulossa poutainen ja pilvipeitekin voi rakoilla. Lähinnä aivan etelässä pysytään nollan yläpuolella, muualla on heikkoa pakkasta, Lapissa pakkanen kiristyy selvästi iltapuolella sään seljetessä. Iltapuolella eteläisimmän Suomen yli on liikkeellä vielä tässä vaiheessa vaikeasti määriteltävä ja ennustettava matalapaineen sola, joka saattaa paikallisesti tuoda lumi- tai räntäsadetta, mutta tuskinpa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tai etelärannikollakaan tämäkään sadealue enää ehtii pelastaa mustaa joulua, mutta pienen pieni mahdollisuus on olemassa eteläisen Suomen sisäosissa valkealle peitteelle.

Tapaninpäivä, 26.12.

Maanantaina uusi matalapaine sadealueineen on lähestymässä Suomea lännestä. Aikaisemmissa malleissa näytti vielä siltä, että tämä yltyisi kunnon myrskyksi Suomen yllä, mutta uudet mallit tuovat matalapaineen meille hieman heikompana. Yllätyksiä saattaa kuitenkin vielä liittyä matalapaineen sadealueeseen, sen reittiin ja sateen olomuotoon. Erityisesti idässä ja Pohjois-Pohjanmaan suunnalla on potentiaalia ihan kunnon lumipyrylle, mutta tätä kannattaa seurata sivuiltamme tarkemmin vielä viikonlopun mittaan paluuliikennettäkin ajatellen. Kaiken kaikkiaan, jos on mahdollista venyttää paluuliikenteeseen lähtemistä tiistaille, olisi tämä sään ja kelin puolesta rauhallisempi ja turvallisempi päivä valtaosassa maata.

Mitä joulun jälkeen?

Joulupyhien jälkeen sää kylmenee matalapaineiden jälkipuolella, mutta vain tilapäisesti. Kuulumme joulun jälkeenkin laajemmassa mittakaavassa länsivirtausvyöhykkeelle, eikä matalapaineiden vyörylle hetkeen ole näköpiirissä loppua. Loppuvuosi näyttää hyvin lauhalta, sateiden olomuoto vaihtelee ja mukana voi olla ns. föhn-tuulipäiviäkin eli kuivaa ja lämmintä, suorastaan keväistä. Etelä- ja Länsi-Suomeen pysyvää lumipeitettä ei välttämättä saada vielä vuodenvaihteen jälkeenkään.

Rauhallista ja maukasta joulua koko Forecan poppoon puolesta!

2 vastausta artikkeliin “Tällainen on joulun sää ja keli!”

  1. Hei Markus onko Nivalassa valkea joulu nyt on vaan lumisohjoa maassa muutama sentti?

  2. Onneksi joulu on ohi ja loppuu se säätieteilijöiden järkyttävä vaahtoaminen valkoisesta joulusta!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.