Joulu 2016 – musta vai valkoinen?

Julkaistu

Yksi viikko jouluun on, laskin aivan itse tänään…

Mitä tiedetään tällä hetkellä jouluviikon ja itse joulun säästä? Se selviää tästä blogitekstistä!

Katsotaanpa ensin, mitä tuleman pitää ensi viikon arkipäivien aikana, siis maanantaista perjantaihin. Raapustin siitä pienen videon, jossa näkyy ennustettu lämpötila. Video on varsin yksinkertainen tulkittava: keltaisen ja oranssin sävyt = plusasteita, sinisen eri sävyt = miinusasteita.

 

Kuten videolta näkyy, meille virtaa ensi viikon aikana lauhaa ilmaa! Lämpimin päivä on tiistai, jolloin lähes koko maassa lämpötila on ainakin aamulla plussan puolella. Katsotaanpa tuota tiistaiaamua vielä kuvana:

Tiistaiaamun lämpötilat. Oranssin sävyt = plussaa, sinisen sävyt = pakkasta (kuva: Foreca)
Tiistaiaamun lämpötilat. Oranssin sävyt = plussaa, sinisen sävyt = pakkasta (kuva: Foreca)

Kuten näkyy, kylmä ilmamassa pysyy visusti Venäjän puolella. Koko Suomi hehkuu kauniin (tai masentavan) oranssina!

Tiistai-iltaa kohden kaikista lämpimin ilma väistyy ja tulevien päivien aikana plusasteita esiintyy päivisin lähinnä maan etelä- ja keskiosassa, ei enää Lapissa.

Entä joulun pyhät? Ihan yhtä lauhaa ei ole tiedossa, mutta koko maan pakkasjoulu jäänee ainakin tämän ennusteen mukaan toteutumatta. Seuraava video näyttää aatonaaton, aaton ja joulupäivien ennustetun iltapäivälämpötilan samalla ”plussaa vai miinusta?” -tarkkuudella.

 

Aatonaattona ja jouluaattona lämpöasteita näkyy etenkin maan etelä- ja länsiosassa, mutta joulupäivinä pakastuu. Missään osassa Suomea pakkanen ei ole kireää, vaan näyttäisi yksinumeroisilta lukemilta.

Entä sateet? Sadealueiden ennustaminen noin pitkälle on astetta haastavampi tehtävä, siksi kommentoin sade-ennustetta mieluummin sanallisesti kuin videon avulla.

——— . ———

Maanantai-tiistai-akselilla maan pohjoisosan, ehkä myös maan keskiosan, yli liikkuu sateita. Muuten jouluviikon ennuste on varsin vähäsateinen. Tämänhetkisessä ennusteessa maan eteläosan yli viistää aatonaattona sadealue, mutta siihen on vielä sen verran aikaa, että ennusteen muuttuminen suuntaan tai toiseen on varsin todennäköistä. Jouluaatto ja pyhät ovat ennusteen mukaan taas täysin tai lähes sateettomia.

——— . ———

Muutoksia ennusteeseen ehtii vielä toki tulla, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin etelässä pukin kannattaa reen lisäksi varautua matkustamaan autolla tai vaikkapa polkupyörällä. Vai suostuisivatkohan porot kantamaan mustan joulun aikaan pukkia ja lahjoja selässään?

 

Vaikuttaako joulun väri sinun joulusuunnitelmiisi?

8 vastausta artikkeliin “Joulu 2016 – musta vai valkoinen?”

 1. Kun minä olin pieni, niin lumettomina jouluina pukki liikkui helikopterilla.

 2. Kyllä harmittavasti vaikuttaa. Odotin hiihtokelejä -turhaan.
  Nyt vahvasti ymmärrän, miksei venäläisturistit enää saavu joukoittain Suomeen. Täällä Moskovassa on ollut ihana talvi jo puolitoista kuukautta. Miksi lähteä synkkään ja sateiseen Suomeen? Lehtien gallupeissa kukaan ei mainitse matkustavansa Suomeen -kurjaa. No, meitä kantasuomalaisia sinne onneksi saapuu joitakin kymmeniä, ehkä jopa yli sata.
  ps. On mukava katsella suomalaista säätiedotusta TV:stä :) Sitä odotan -ja onneksi en turhaan.

 3. Harmittaa. Minulle joulu ei tule jos ei tule lunta. Tuntuu turhalta pynttäämiseltä ja hössötykseltä kun tunnelma puuttuu. En muista lapsuudesta yhtään lumetonta joulua, mutta ehkä aika kultaa muistot. Eteläkasrjalassa tosin voi ehkä ollakin lunta vaikka täällä lännempänä se kaikki sulaisi pois. Ehkä pitäisi muuttaa lappiin tai edes takaisin itärajan tuntumaan.

 4. Harmittaa vietävästi. Etelään on nyt luvassa kunnon vesisadetta aatoksi. Olemme yleensä puolisoni kanssa käyneet kävelyllä Joulurauhan julistuksen jälkeen, mutta jos sataa vettä, niin enpä tiedä.. No, olipa tuossa pari vuotta sitten jouluna peräti 8 astetta lämmintäkin. Vähän hankala repiä joulumieltä näissä olosuhteissa. Tai sitten pitää pysytellä täysin sisätiloissa ja välttää katsomasta ulos ikkunasta.

  Kai se on tosiaan Lappiin muutettava, jos haluaa valkoisissa ja kauniissa maisemissa joulua viettää.

 5. Viimevuotinen joulu oli hieno, aurinkoista ja viitisen astetta lämmintä eikä lumesta tietoakaan. Itse en kaipaa jouluksi(kaan) lunta, en sitten pätkän vertaa. Ei vesisadekaan kyllä mikään kiva ole, paras olisi kuiva nollakeli. Olen myös viettänyt joulua keskikesällä helteessä, eikä sekään miltään aidolta asialta tuntunut. Kaikesta huolimatta jouluna pitää minusta olla kylmää ja pimeää, vaikken lunta kaipaakaan.

 6. Vihreä joulu se on! Ihanaa! Pakkanen on kamalaa, lumi myös. Köyhän joulu on mukava kun ei ole vilu.

 7. Nyt saadaan olla taas 11 kuukautta rauhassa tuolta raivostuttavalta mantralta, tuleeko valkea joulu. Yks hailee! Mieluummin mahdollisimman lämmintä ja sadetta.

  1. Joulun sään kyselyitä saa nyt taas tosiaan odottaa vajaan vuoden verran! Kohta käännytään juhannuksen säähän… ;-)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.