Parilla klikkauksella menneen ajan säätiedot!

Julkaistu

Hellurei!

Kaipaatko tietoa joulun säästä parin vuoden takaa? Tai säätilasta esikoisen syntymäpäivänä? Kehuskeleeko kaveri muistavansa kuumimman kesäpäivän olleen kesäkuun 25. päivä ja palat halusta näyttää, että kyseessä oli oikeasti 26. päivä? Kaikki tämä tieto löytyy kätevästi uuden havaintohistoria-palvelun avulla!

Havaintohistoria näyttää säätiedot miltä tahansa havaintoasemalta ja minä tahansa päivänä tämän vuosituhannen puolella, tietysti sillä edellytyksellä, että havaintoasema on ollut halutulla hetkellä toiminnassa ja sieltä on tullut dataa.

Mistäkö palvelu löytyy? Pääset sinne osoitteen

www.foreca.fi/havaintohistoria

kautta, tai sivujemme vasemman reunan palkista nuolen ja rinkulan osoittamasta kohdasta:

Havaintohistoria-palvelu löytyy sivuiltamme täältä (kuva: Foreca)
Havaintohistoria-palvelu löytyy sivuiltamme täältä (kuva: Foreca)

Sivu avautuu viimeksi etsimäsi tai automaattisesti avautuvan paikkakunnan mukaiseksi, joten jos haluat etsiä vaikkapa Äkäslompolon säätietoja, kannattaa ensiksi hakea normaalisti Äkäslompolon ennuste ja vasta sitten siirtyä havaintohistoria-palveluun.

Seuraavaksi voit valita haluamasi havaintoaseman listalta (palvelu antaa useita vaihtoehtoja) ja valita päivämäärän:

Havaintohistoria-palvelun valikot (kuva: Foreca)
Havaintohistoria-palvelun valikot (kuva: Foreca)

Ainakin itse käyttämässäni selaimessa päivämäärän valinta onnistuu juohevimmin sinisiä linnunnokka-nuolia käyttäen (päivämäärän vasemmalla ja oikealla puolella). Tuplanokkien avulla voi muuttaa vuosilukua, yksinkertaisten nokkien avulla kuukautta. Kun vuosi ja kuukausi on valittu, kalenterista voi klikata päivämäärää tai sanoa ”näytä koko kuukausi” päivämääräruudukon alta.

Tadaa, nyt aukeaa ikkuna, josta näkee halutun ajankohdan sään! Tätä esimerkkiä varten päätin katsoa, miltä sää näytti jouluaattoiltana 2005 Helsingin Kaisaniemessä:

Havaintohistoria kertoo jouluaattoillan 2005 sään Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalla (kuva: Foreca)
Havaintohistoria kertoo jouluaattoillan 2005 sään Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalla (kuva: Foreca)

Siinähän se! Lämpötila vähän nollan yläpuolella ja vähäistä lumisadetta. Illalla lunta oli maassa 5 cm, kun aiemmin päivällä sitä oli ollut vain sentin verran. Tuuli kävi enimmäkseen etelälounaasta, mutta kääntyi illalla.

 

Näillä tiedoilla kaikki havaintoselaimella leikkimään! Älkääkä unohtako Forecan joulukalenteria, jossa voi nyt käydä kuuntelemassa luukkua 3 (Jingle Bells). Forecan Facebook-sivun postauksessa voit osallistua arvontaan, jossa voit voittaa Intersportin 100€ lahjakortin tai Foreca-jääskraban!

Forecan joululaulukalenterin Jingle Bells -luukku
Forecan joulukalenterin Jingle Bells -luukku

6 vastausta artikkeliin “Parilla klikkauksella menneen ajan säätiedot!”

 1. Hieno uusi toiminto tuo havaintohistoria!
  Sellainen ominaisuus olisi vielä kiva lisä, jos myös koko vuoden lämpötilakäyrän saisi kerralla näkyville halutulta vuodelta. Siitä saisi helposti ja nopeasti katsottua esim. mikäs se olikaan se vuosi, kun oli pakkasta kolme kuukautta putkeen tai kun oli todella lämmin heinäkuu jne. Graafin tarkkuudeksi riittäisi esim. päivän keskiarvolämpötila tai vastaava, tärkeintä kun olisi nähdä yleiset muutokset nopeasti yhdellä vilkaisulla. Jos sitten haluaisi tarkastella jotain tiettyä ajanjaksoa tarkemmin, sen voisi tehdä nykyisten havaintohistorian työkalujen avulla.

 2. Todella kätevä ja hyvä uusi työkalu, kiitos tästä. Hyvää joulun odotusta sinne Forecan väellekkin.

 3. En halua parin vuoden takaisesta fiaskojoulusta tietää mitään 2013 oli timanttisin tältä vuosikymmeneltä

 4. Muuten hyvä, mutta asteet olisi hyvä saada desimaalin tarkkuudella.

  1. Hei,

   Kiitoksia palautteesta, nyt lämpötilat ovat yhden desimaalin tarkkuudella.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.