Pohjoistuuli vie pilvet, tuo kylmän

Julkaistu

Tämän viikon lämpötilajojoilusta edetään nyt muutaman päivän ajan melko muuttumattomana pysyvään säätilanteeseen: ilmavirtaus on kääntynyt pohjoiseen ja meille virtaa nyt kylmempää ilmaa.

Hyvät uutiset: kuiva tuuli luuttuaa taivaan melko puhtaaksi, eli paikallisia pilvilauttoja lukuunottamatta lähipäivinä Suomessa nähdään keskimäärin enemmän selkeää taivasta kuin harmaata pilvikerrosta.

Huonot uutiset, ainakin osalle: pakkanen kiristyy etenkin maan keski- ja pohjoisosassa ihan reilusti ja erityisesti maan pohjoisosassa reipas tuuli saa pakkasen tuntumaan erityisen purevalta. Nyt on tulossa juuri sellainen sää, jolloin lapsena ainakin minulle laitettiin paksu kerros Niveaa naamaa suojaamaan! (Pahoittelut tahattomasta tuotesijoittelusta).

Katsotaanpas videolta, mitä tuleman pitää:

 

Öisin selkeillä alueilla pakkaslukemat saattavat olla etenkin sunnuntai-maanantai-akselilla kartan lukuja kireämpiä. Pakkaset ovat siitä inhottavia ennustettavia, että paikalliserot ovat hyvin suuria. Olenpa nähnyt tilanteita, missä muutaman kilometrin matkalla lämpötilaero on esimerkiksi pilvipeitteen rakoilun takia ollut pari- kolmekymmentä astetta!

Sateet jäävät tulevina päivinä vähäisiksi. Maanantain tienoilla Suomen yli liikkuu pieni sadealue, mutta senkin ennustettu reitti saattaa muuttua vielä tulevien päivien aikana.

Ensi viikon puolella on taas odotettavissa lauhempaa ja sateisempaa, kun ilmavirtaus kääntyy. Toivotaan, että tälle välille osuisi vaikkapa kunnon revontuliöitä, nyt niitä olisi pilvisyyden puolesta mahdollista ihailla!

 

3 vastausta artikkeliin “Pohjoistuuli vie pilvet, tuo kylmän”

  1. Huh, pakkanen tuntuu luonnottomalta, kun koko luonto palelee ilman lunta. Kauniista päivistä ei näin ollen voi täysin nauttia.
    Jos kuitenkin lähtee liikkeelle, niin jäinen maa vaanii (kuukausittain tuhansia liukastumistapaturmia) ja viima puhaltaa joka kolosta. Voi jospa jo sataisi lunta tänne eteläänkin!

    1. Niinpä, luonnon kannalta ei ole hyvä jos lunta ei tule suojaksi. Esimerkiksi täällä itäosissa maata joku talvi sitten isot alat mustikan kasvustoja paleltui lumettoman talven takia. Viime tammikuussa oli 30-35 asteen pakkasia ja vähän lunta, mutta vauriot taisivat jäädä pelättyä pienemmäksi.

  2. Miksi Suomen päällä on aina paksu harmaa pilvimassa? Ei esim. Dubaissa ole juuri koskaan pilviä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.