Lämpötilajojoilua joulukuun alun kunniaksi

Julkaistu

Joulukuun ensimmäinen viikonloppu on alkamaisillaan!

Itse viikonlopun sää on pakkasvoittoinen. Katsotaanpa ensin symbolikarttoja:

Sääennuste viikonlopuksi (Kuva: Foreca)
Sääennuste viikonlopuksi (Kuva: Foreca)

Kuten näkyy, talviselta näyttää (ainakin Ahvenanmaata lukuunottamatta)! Huomenna koko maahan virtaa pohjoisesta kylmää, kuivaa ilmaa. Sen seurauksena saamme nauttia lähes koko maassa auringonpaisteesta, sivutuotteena lämpötila pysyy visusti ja reippaasti pakkasen puolella. Erityisesti lauantain ja sunnuntain välinen yö tulee olemaan kylmä. Lämmintä päälle!

Sunnuntaina Suomea kohti alkaa hiipiä lännestä pilvisyys- ja sadealue. Se ehtii ensiksi Lappiin, mikä näkyy myös symbolikartalla: iltapäivällä lunta sataa pohjoisessa jo monin paikoin. Etelässä on vielä poutaista, monin paikoin aurinkoista ja pakkasta monin paikoin yli 10 astetta.

Seuraavan illan ja yön aikana sadealue ehtii lopulta myös maan etelä- ja keskiosaan, samalla yltyy lounaanpuoleinen tuuli. Voimakkaimmillaan tuuli on sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomenlahdella, jossa todennäköisesti esiintyy ainakin myrskypuuskia, jos ei hetkellisesti jopa myrskyisiä keskituulilukemia! Tänä vuonna myrskyjä on esiintynyt Suomessa keskimääräistä vähemmän, joten katsotaan, saisimmeko tästä myräkästä tasausta kohti keskiarvoa.

Tuuliennuste sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi (Kuva: Foreca)
Puuskaennuste sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi (Kuva: Foreca)

Tämä myräkkä tuo mukanaan myös lauhempaa ilmaa. Etelässä sunnuntain ja maanantain sateista osa tuleekin vetenä (joulukuun vaakavesisade – ihanaa!). Otetaanpa esiin maanantain ja tiistain symbolikartta:

Sääennuste alkuviikoksi (kuva: Foreca)
Sääennuste alkuviikoksi (kuva: Foreca)

Oulun leveysasteiden tienoilla kulkee maanantaina varsin tiukka lämpötilaraja – pohjoisempana on melko pilvistä, mutta lämpötilat selvästi pakkasella, etelämpänä aurinkoista, mutta lauhaa.

Seuraavan yön aikana tuo tiukka lämpötilaraja hivuttautuu etelään, tiistaita eli itsenäisyyspäivää vietetään tämän hetken tiedon mukaan koko maassa raikkaassa ja varsin aurinkoisessa talvisäässä!

___________

Vielä vähän tuotesijoittelua:

Joulukuun kunniaksi julkistimme sääjoululaulujoulukalenterimme ensimmäisen luukun. Mukana on joulun lämpötila-arvauskilpailu, jossa voi voittaa 169€ arvoisen sääaseman!

Jos kiinnostaa osallistua kilpailuun, kannattaa klikata tätä linkkiä.

Vielä pikaisesti napattu kuvanäyte joulukalenterista (pahoittelut kaikille, joiden päässä on lumihiutale)!

Forecan joulukalenterin ensimmäinen luukku (Kuva: Foreca)
Forecan joulukalenterin ensimmäinen luukku (Kuva: Foreca)

8 vastausta artikkeliin “Lämpötilajojoilua joulukuun alun kunniaksi”

 1. Niin näkyy aika vuoristorataa olevan ensi viikko, asuinpaikallani näyttäisi olevan luvassa jopa 20 asteen lämpötilan nousu su-iltapäivän ja maanantaiaamuyön aikana, siis 12 tunnin aikana. Mutta eikös tämän pitäisi olla sitä ”normaalia talvea” meillä päin, koska sijaitsemme meri- ja mannerilmastojen välissä ja nämä tyypit vaihtelevat ilmanvirtausten ja matalapaineiden liikkeiden mukaisesti, eli manner (kireitä pakkasia) ja meri (lauhaa ja sateista). Saa nyt nähdä, kumpi jää vallitsevaksi vai mennäänkö näissä vaihtelevissa merkeissä tämä talvi. Meidän kalastajien kannalta näyttää tulevan taas huono jäätalvi, ainakin täällä missä jäätä on niin lumipeite eristää hyvin jään paksuuntumisen. Pelkona on että lumen takia tulee heikkoa kohvajäätä vahvan teräsjään sijaan.

 2. Minusta on väärin sanoa: saamme nauttia pakkassäässä. En käsitä kuka siitä voi nauttia, ei ainakaan vanha ja sairas köyhä mökinakka. Ei ole varaa lämmittää taloa. Polttopuut maksavat, samoin sähkö. Vanha romuauto ei käynnisty. Onni on lauha vähäluminen talvi ja meteorologin pilkkaama vaakasuora vesisade, vaikka koko talven!

  1. Itsekään en nauti -5 asteen pakkasia kylmemmistä pakkasista. Mielestäni talvisää on ulkoiluun parhaimmillaan, kun pakkasta on vähän. Ei palele, mutta lumi pysyy maassa ihan samalla tavalla pikkupakkasilla kuin mitä se pysyy kovilla pakkasillakin. Jos ajatellaan vaikka hiihtämistä, niin suksi luistaa kaikkein parhaiten pikkupakkasella. Luntakaan ei tarvisisi mielestäni olla koko talvena 30 cm enempää, koska tuo 30 cm riittää talvilajien harrastamiseen sekä talvisen maiseman ja tunnelman luomiseen ihan samalla tavalla kuin vaikka yli metrin hangetkin, mutta vähemmän lunta tietää vähemmän lumitöitä ja vähemmän lunta vaikeuttaa liikkumista huomattavasti vähemmän paksuihin hankiin verrattuna.

  2. Hyvä huomio, sanavalintoja tulee helposti kirjoittaessa tehtyä omien säämielipiteiden mukaan! Suurin osa säätilanteista ovat syystä tai toisesta yksille mieluisia, toisille jopa terveyttä uhkaavia. Toisaalta lohtuna meistä itse kullekin on se, että itselle kaikista inhottavinkin sää tuo todennäköisesti jollekulle muulle hyvän mielen!

 3. Mina nautin pakkasesta,vaikkakin rannikon pakkanen on pahempi kuin sisamaan.Mutta tuohon jojoiluun,sanoohan vsnha kansakin etta ’jos Antti kiristaa niin Anna vetistaa,mutta jos Anttivetistaa noin kylla Anna kiristaa’ ainakin Kustaa Vilkunan mukaan.

 4. Ei niitä kovia pakkasia kaivata myöskään täällä Uudellamaalla, varsinkin kun ei ole lunta.
  Eikä ennusteissa sitä näytä tulevan ainakaan 10 vuorokauteen.
  Hirvittää kun jo viime talven lumettomalla pakkasjaksoilla nuoret ja herkimmät kasvit vahingoittuvat pahasti.
  Myös se vähä lumi joka väliin sataa & sulaa tekee pysyvää jäärataa, niin olisi turvallisempaa vetää luistimet jalkaan, kun lähtee ovesta ulos.

  1. Muistan joskus nähneeni videopätkän, jossa Hollannissa tehtiin juuri niin: ihmiset lähtivät liukkaalla liikkeelle luistimet jalassa. Omasta edellisestä luistelukerrastani on jo sen verran aikaa, että eteneminen saattaisi päättyä niin sanotusti takapuolelleen. ;-)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.