Katsaus heinäkuuhun

Julkaistu

Suomen aktiivisin kesälomakausi on alkanut, joten heinäkuun sää kiinnostaa useita. Paikallissääennusteet ulottuvat aina maksimissaan vain parin viikon päähän, ja niiden luotettavuus heikkenee Suomen oloissa selvästi jo muutamannen päivän kohdalla, joten tänään luodaan katsaus kuukauden pitkän ajan ennusteeseen.

Yksi merkittävimmistä säämallituottajista, ECMWF (European Centre for Medium-Range Forecasts), tekee ”normaalien” ennusteiden lisäksi kuukauden ja vuoden pituisia pitkiä ennusteita.

Pitkät ennusteet eroavat lyhyistä siinä, että niissä ei lainkaan pyritä ennustamaan säätä tietylle ajanhetkelle tietyssä paikassa, vaan niissä pyritään arvioimaan sitä, millä todennäkösyydellä esim. lämpötila, sade ja ilmanpaine ovat laajalla alueella ajankohdan keskiarvoa suurempia tai pienempiä jollakin ajanjaksolla.

Kuukauden mittaisissa ennusteissa arviot annetaan viikkokohtaisesti: maanosakohtaiset kartat näyttävät sinisinä tai punaisina läntteinä ne alueet, joissa tietyllä viikolla arvioidaan esim. sadetta tulevan keskimääräistä enemmän tai vähemmän. Vuoden ennusteet toimivat samalla periaatteella, mutta pidemmällä ajanjaksolla: niissä jakson pituus on peräti kolme kuukautta.

Pitkät ennusteet ovat parhaimmillaan tropiikissa, mutta etenkin kuukauden mittaiset ennusteet ovat varsin hyviä täälläkin antamaan viitettä siitä, mitä tuleman pitää. Puran tässä lyhyesti auki sitä, mitä ennusteet tarjoavat heinäkuulle. Tekijänoikeussyistä kuvia ei saa näyttää blogissa sellaisenaan, joten ennusteiden olennainen sisältö tulee tekstimuodossa.

Kirjoittamista ja lukemista helpottaakseni jaan ennusteajanjakson viikot neljäksi seuraavasti:

Viikko 1: 3-10.7. Viikko 2: 11-17.7. Viikko 3: 18-24.7. Viikko 4: 25-31.7.

Sade

Viikko 1 on Suomessa sateinen. Se näkyy lyhyenkin ajan ennusteissa; sää on epävakainen ja Suomen yli pyyhkii sadealue toisensa jälkeen. Väliin mahtuu onneksi toki aurinkoistakin säätä. Viikko 2 on myös hieman keskimääräistä sateisempi, viikoilla 3 ja 4 lähestytään keskiarvoa. (Tämä käytös on tyypillistä pitkille ennusteille, loppupäässä ennuste aina ”tasoittuu” ja suuria eroja normaaliin nähden ei enää nähdä)

Yhdistettynä ilmapaine-ennusteeseen sade-ennuste näyttää siltä, että alkujakson ajan matalapaineiden reitti pyyhkii suoraan Suomen yli ja sää on epävakainen. Viikkojen 3 ja 4 ennusteiden mukaan pidempiaikainen korkeapaine ei ole täysin poissuljettu, jos ei täysin varmakaan vaihtoehto.

Lämpötila

Viikko 1 on maan länsiosassa keskimääräistä viileämpi, seuraavat kolme viikkoa ollaan lähellä lämpötilan keskiarvoa. Tämän mukaan seuraavien viikkojen sää ei ainakaan sisältäisi massiivisia helleaaltoja, vaan pahimpien sateiden jälkeen parinkympin ympärillä pyöriviä lämpötiloja.

___________

Pitkän ajan ennusteista ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä päätelmiä. Esimerkiksi vaaleanpunainen Suomi lämpötilakartalla ei automaattisesti tarkoita sitä, että on tulossa suuri helleaalto. Se voi tarkoittaa esimerkiksi joko sitä, että joka päivä on asteen verran keskiarvoa lämpimämpää tai sitä, että yksi päivä viikosta on hirmuisen kuuma ja loput normaalia viileämpää! Ennuste ei millään tavoin ota kantaa siihen, tapahtuuko poikkeama keskiarvosta kertarysäyksellä vai hiljaa hissutellen.

Jään itse tämän päivän jälkeen kesälomalle, mutta saatan kirjoitella tänne lomallakin, ihan viimeistään taas kuukauden päästä. Tämä teksti jäi kuvaa vaille, joten keksitäänpäs loppuun vielä jotakin heinäkuuhun sopivaa:

Hyvää heinäkuuta kaikille!

Heinäkuun kunniaksi kuva nimeltä "heinä"! (Kuva: smerikal / Flickr)
Heinäkuun kunniaksi kuva nimeltä ”heinä” (Kuva: smerikal / Flickr)

 

 

6 vastausta artikkeliin “Katsaus heinäkuuhun”

 1. Kaisaniemessä ei ole muuten ollut vielä yhtään hellepäivää. Liekkö tuleekaan tänä kesänä.
  Kaikkien aikojen sade-ennätys tehtiin kesäkuussa. Vuosi sitten kesäkuu oli täällä toisiksi kylmin koskaan.
  Tästä kesästä voi tulla kylmin koskaan hellepäivinä mitattuna Kaisaniemessä. Että ei tulisi, niin vaaditaan että heinäkuu on toisesta viikosta eteenpäin keskimääräistä lämpimämpi. Keskiarvo ei riitä.
  Että joo. Aika rauhallinen on tahti kasvihuoneilmiön.

  1. Tietääkseni Kaisaniemessä ei ole hellepäiviä muutenkaan kovin montaa tilastollisesti kesän aikana meren viilentävän vaikutuksen takia. Useinhan Helsingissä mitataan helteisimmät säät, kun helteiden päätteeksi tuulet puhaltava pohjoisesta.

 2. Kovia sateita on ennustettu Jyväskylään ja Keski-Suomeen viikottain viiden vuorokauden ennusteissa kuten nytkin klo 7.45 3.7.2016, mutta kun siirrrytään reaaliaikaan, niin ei mitään vaan korkeintaan synkkiä pilviä ja muutama pisara tuulen mukana. Mikä tähän on oikein syynä???

  Kun vertaan Forecan tutkaennustettanne Muuramen tutkaan (siis todellinen satelliiti-tutka), niin ei jostain syuystä täsmää?
  Miten ihmeessä tällaisia ennusteita yleensä laaditaan ja aivan turhaan useiksi päiviksi`? Eikö olisi parempaa pitäytyä vain kertomaan yhä enemmän vain menneet säätapahtumat mediassa?

  1. BUHHAHHAA! ”todellinen satelliitti-tutka” Nyt ei voi kun nauraa!

   Tiesitkö Bosse, että sääsatelliitit ja säätutkat ovat ihan eri asioita. Sääsatelliitit lentävät tuolla avaruudessa ja säätutkat makaavat tämän planeetan pinnalla. Toki joissain satelliiteissa on myös tutkia, mutta niitä käytetään kaukokartoituksen välineinä eikä sään seuraamiseen.

   Oletko muuten harkinnut, että koska palstasi sijaitsee (vuosikausia jatkuneiden kommenttiesi perusteella) täysin sateettomalla alueella, niin kannattaisi ehkä hankkia maatilkku jostain muualta?

   1. Taitaa tulla satelliitti-tutkan perusteella koko päivän sadetta viimeinkin vuosikymmeniin.

    http://www.zalama.net/euroblitz/Web/euroblitz_webpage.php

    Tässä sinulle tietämätön sivu, josta voit seurata reaaliajassa eikä tarvii ennustajeukkoja uskoa.
    Näin Suviseurojen aikaan: Jumalan rauhaan! :)……..

    1. Jätän seuraamatta. Sekä Forecan että Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilla on paljon parempia säätutkakarttoja, kuin tuo hirveä viritys.

     Koskettakoon Lentävä Spagettihirviö sinua nuudelimaisilla ulokkeillaan! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.