Utareita taivaalla

Julkaistu

Mammatuspilvet (nimi peräisin latinan kielisestä sanasta, mamma, eli naisen rinta) eli utarepilvet vangitsevat huomion taivaalla. Tämä pilvityyppi poikkeaa monesta muusta pilvien uhkaavan ja provosoivan ulkoasun ansiosta. Mammatuspilvet liittyvät yleensä ukkospilviin, joiden reuna-alueilla voimakkaat nousuvirtaukset ovat kääntyneet laskuvirtauksiksi. Mammatuspilviä esiintyy tyypillisesti 4000-7500 metrin korkeudella ja niihin liittyy voimakasta turbulenssia.

Itse ukkospilvi syntyy, kun lämmintä ja kosteaa ilmaa virtaa ilmakehän ylempiin kerroksiin. Pilven yläosa alkaa levitä sivusuuntaan, kun sen kasvukorkeus saavuttaa stratosfäärin, jonka rajan yli ukkospilvi harvoin pääsee kasvamaan. Stratosfäärissä ilma on vakaampaa ja kuivempaa, ja tämä raja-alue toimii ikään kuin kattona ukkospilvelle. Pilven kasvaessa tarpeeksi korkeutta erkanee siitä sivusuunnassa leviävä alasin, jonka alapuolella on pilvimassaa huomattavasti kuivempaa ilmaa. Kuivan ja kostean ilman rajamailla nousuvirtaukset kääntyvät äkillisesti laskuvirtauksiksi tasoittaakseen epätasapainotilaa. Alasimen alaosaan alkaa muodostua laskuvirtausten aiheuttamia pullistumia eli mammatuspilviä. Ne voivat parhaimmillaan yltää useiden satojen kilometrien päähän itse ukkospilvestä. Todennäköisimmin mammatus- eli utarepilviin törmää lämpiminä vuodenaikoina myöhäisiltapäivästä, jolloin kuuropilvet ovat yleensä kasvaneet täyteen mittaansa.

Lentoliikenteen kannalta kuuropilvet, erityisesti sellaiset, joissa on alasimainen rakenne tai utarepilviä, ovat vaarallisia. Pilvissä ja niiden välittömässä läheisyydessä on voimakasta turbulenssia, joten lentäjät pyrkivät yleensä kiertämään pilvet.

Mammatuspilviä Helsingin yllä keväällä 2016. (kuva: Markus M.)
Mammatuspilviä Helsingin yllä keväällä 2016. (kuva: Markus M.)

4 vastausta artikkeliin “Utareita taivaalla”

 1. koska noita utareita saadaan pk-seudulle ja helteitä kun aina on koleaa ei kai talvesta toipuminen vie ilmakehältä heinäkuutakin nykyään

  1. Kiitos meteorologille hyvästä mammatusten syntytarinasta.

   Taivaanvahdin mukaan pk-seudulla nähtiin mammatuksia eilen eli 5.7.
   http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/54259

 2. Voi kun ei olisi mammatus juttuja kun tulen suomeen ja miehenkin mieli ja kieli olisi jo läsnã maailmassa. Matkani alkaa huomenna fillarilla ja 24 .07 olen helsingissa ja sitten Pieksämäelle. Sää näk6msuosii minua n. 23 astetta poutaa….oli kuuma Ranskassa vähän…harvinaisen viileä loppukuu… Yleensä n. 32 ast. Taitaa sitten tulla intiaani kesä Suomeen …jopa ennätys pitkä…kerran oli 19 astetta lloka kuussa järvivesi….

  Hauska tulla Suomeen kolmen vuoden jälkeen…pakko kun pitää hoitaa sydäntã… Tv Kaitsu

 3. HYVÄÄ LOMAA !!!!! Kolme Intiaani kesää peräkkäin on minun havainto ja tieto.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.