Painostava ilma – mistä puhutaan?

Julkaistu

Katselen tässä työvuorossa tutkakuvassa päivän ensimmäisiä ukkosia ja mieleeni juolahti, kuinka usein käytetään ilmaisua ”onpa painostava ilma”. Painostava ilma liitetään usein siihen ajatukseen, että pian tulee ukkonen, jonka jälkeen ilma tuntuu raikkaammalta.

”Painostava ilma” ei ole termi, jolla olisi tarkkaa meteorologista määritelmää, joten jäin tässä miettimään, mikä saa sään tuntumaan painostavalta? Mikä ero on painostavan ja ei-painostavan ilman välillä?

Ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, on ilmankosteus, virallisemmin ilmaistuna sen sisältämän vesihöyryn määrä. Ainakaan itse en äkkiseltään muista kokeneeni Suomessa montakaan kertaa sitä Välimeren maista tuttua lämmintä, kosteudesta sametinpehmeää ilmaa, joka muodostaa maiseman eteen sinertävän usvan. Kun ilmankosteus alkaa täällä nousta lämpimällä säällä, ilmaa kuulee usein luonnehdittavan painostavaksi.

Toinen asia, yhdessä kostean ilman kanssa, on tuulen puute. Ainakin meikäläisissä lämpötiloissa tuuli viilentää, mutta tuulen puuttuessa tuntuu kuin lämpöä ei pääsisi ulkona karkuun. Lisäksi kaupunkikeskustojen ulkopuolella hyttyset ja paarmat tuntuvat innostuvan meistä, omista kävelevistä lounasravintoloistaan, erityisen paljon. Tai ehkä tuuli ei pääse puhaltamaan niitä pois kurssiltaan matkallaan kohti ateriaa.

Painostavaksi koettu ilma saa monet odottamaan ukkosta, eikä syyttä: olosuhteet ovat ukkoselle varsin otolliset. Muodostuakseen ukkospilvet tarvitsevat lämpöä ja kosteutta, joita on molempia runsaasti tarjolla. Hyvänä esimerkkinä toimivat merelliset trooppisen ilmaston maat, joissa ilma on kosteaa ja kuumaa ympäri vuoden ja ukkosetkin lähes jokapäiväisiä.

Painostava ilma jakaa mielipiteitä. Osalle ihmisistä se on vihoviimeinen vitsaus ja voikin olla epämukavuudessaan valmiiksi heikkokuntoisille jopa terveydelle vaarallinen, osalle se on lahja taivaalta. Itse kuulun jälkimmäiseen joukkoon; viihdyn parhaiten n. 30 asteen lämpötilassa kosteassa säässä, kunhan auringolta pääsee välillä suojaan. Perimääni on tainnut livahtaa vahingossa mukaan viipale trooppista lintua.

Painostavaa ilmaa voi karata vaikkapa uima-altaaseen (Kuva: emilykneeter/Flickr)
Painostavaa ilmaa voi karata vaikkapa uima-altaaseen (Kuva: emilykneeter/Flickr)

2 vastausta artikkeliin “Painostava ilma – mistä puhutaan?”

  1. Itselläni alkaa painostavassa ilmassa helposti päätä särkeä. Ja totta, odotan ukkosta, joka ainakin hetkellisesti laukaisee tilanteen. Pahinta on, jos mitään ei tapahdu, vaan ilma pysyy samanlaisena päiväkausia. Pidän raikkaasta ilmasta ja siitä, että ulkona tuntee olevansa ulkona, eikä esimerkiksi saunassa. Makuja on monia!

    1. Kesällä kuuluukin olla niin hirveä helle että on kamala olo tämä kesä on jo p***a kun täytynyt jatkuvasti sataa ulkona liian vihreaa kuumuuden kulottama keltainen on kesän väri mutta toivottavasti ensi kesästä tulee yhtä kuuma kuin ihana kesä 2010 oli ja yhtä kuiva kuin kesä 2006 ja 2018 kesä olisi kaikkien aikojen kuumin ja kuivin ensimmäinen kerta saisi mennä 39 asteeseen ja ensimmäinen yö yli 25 astetta . Kunpa tuo rakas Hekla uskaltaisi purkautua ja aiheuttaa kesiin saman kuin eyjafjalla eli 2010 ja 2011 kesien täysuusinnan ei mitään pois vähän lisää toki saisi tulla talviin puolestaan saisi aiheuttaa saman kuin pinatubo 1991 eli 91-92 ja 92-93 talvien uusinnan asteen lämpimämpänä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.