Merituuli kumpiaisen pois viepi

Julkaistu

Kevät etenee hyvää vauhtia auringonsäteilyn lisääntyessä. Samalla alkaa ilmaantua auringon lämmitykseen liittyviä sääilmiöitä, jotka helposti ajattelen kevään ja kesän merkkeinä (todellisuudessa niitä voi toki sopivissa olosuhteissa tavata muulloinkin).

Yksi tällainen ilmiö on kesäisen näköiset aurinkoisen päivän kumpupilvet, nuo valkoiset, pohjastaan litteät hattarat. Osa meteorologeista käyttää niistä hellyttävää lempinimeä ”kumpiainen”.

Toinen ilmiö on merituuli, joka syntyy, kun auringon lämmittämän maan ja viileän meren välillä on selvä lämpötilaero. Merituulen synnystä kirjoitin tänne jo viime vuonna, halukkaat voivat käydä lukemassa siitä täältä.

 

Tänään töihin tultuani molemmat ilmiöt näkyvät hyvin sääkartoilla. Korkeapaineen takia sää on aurinkoinen, joten aurinko pääsee tehokkaasti lämmittämään maata. Kuten lämpötilakartasta ja tuulikartasta näkyy, pääkaupunkiseudulla merituuli vaikuttaa lämpötiloihin voimakkaasti:

Lämpötiloja 10.4.2016 n. klo 15 (Kuva: Foreca)
Lämpötiloja 10.4.2016 n. klo 15 (Kuva: Foreca)
Tuulen voimakkuus ja suunta 10.4.2016 n. klo 15 (Kuva: Foreca)
Tuulen voimakkuus ja suunta 10.4.2016 n. klo 15 (Kuva: Foreca)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merituuli puhaltaa mereltä kylmää ilmaa rannikolle, joten Helsinki-Vantaan lentoasemalla lämpötila on 11,2, Helsingin Kumpulassa muutama kilometri rannasta 9,0, mutta Helsingin keskustan Kaisaniemen asemalla vain 5,9 Celsiusastetta! Kaisaniemestä lentoasemalle matkaa on n. 16 kilometriä, sen aikana lämpötila muuttuu peräti 5 asteen verran. Helsinkiä on helppo käyttää esimerkkinä merituulesta puhuttaessa, sillä mittausasemat ovat tarpeeksi tiheässä näyttämään lämpötilaeron, mutta sama ilmiö esiintyy sopivalla tuulensuunnalla ja säällä Suomen koko pitkällä rannikolla.

Merituuli laskee rannikon lämpötiloja, mutta sen hyvä puoli on ”siivoava” vaikutus: nousevia ilmavirtauksia ei merituulen vaikutusalueella synny ja kumpiaiset pysyvät poissa. Tämä näkyy hyvin toimistolla juuri ottamassani valokuvaparissa, joista toinen on otettu merelle, toinen mantereelle päin, aikaroa kuvien ottohetkien välillä on alle minuutti:

Mantereen suuntaan (kuva: Joanna Rinne / Foreca)
Meren suuntaan (Kuva: Joanna Rinne / Foreca)

 

 

 

 

 

 

 

Hauskaa viikonloppua ja alkavaa viikkoa!

13 vastausta artikkeliin “Merituuli kumpiaisen pois viepi”

 1. En tiijä kumpiaisista, mutta mihin katosi se helleaalto, jota niin kovasti hehkuteltiin jo viikko sitten tulevaksi ja kuulemma pitvielä jatkua jopa viikkotolkulla? Oliko se sitä metereologien hehkutusta ja pätemisen tarvetta mediassa?

  Nyt kyllä mättää ennustukset aika pahasti. Senpä takia blogien onkin syytä käsitellä sitä vanhaa teoriapuolta.:)

  1. Olisi kiva nähdä missä muka meteorologit ovat hehkuttaneet ”helleaaltoa”? Iltapäivälehtien tapa uutisoida on usein täysin vastuuton, mutta siitä ei voi meteorologeja syyttää, eikä noiden lehtien otsikoihin pidä sokeasti luottaa. Itä-Euroopassa on kyllä ollut viime päivinä ajankohtaan nähden poikkeuslämpöä, yli 20 astetta, eikä ole pidetty mahdottomana vaikka sitä ulottuisi meillekin aivan eteläisempään Suomeen, mutta koko ajan on todettu olevan todennäköisempää etteivät nuo lämmöt tänne pohjoiseen saakka ulotu. Sitä paitsi sielläkin tilanne on jo normalisoitumassa ensi viikon mittaan eli mennään tavanomaisempaan suuntaan (10-15 astetta loppuviikosta).

  2. Helteen raja on +25,1 °C. Bossella on laajempi käsitys helteestä?

 2. Iltapäivälehtien etusivun sääuutisten on tarkoitus myydä paljon, kun muuten uutiset luetaan netistä, eikä lehtiä osteta. Ja se ken odottaa kevättalvella helteitä ostaa lehden ja pettyy näköjään pahasti, haukkuu seurauksena säänennustajat eli meteorologit!?

 3. Lööppien ”sääennustukset” ovat täyttä tuubaa, joihin jokainen järkevä ihminen suhtautuu suurella varauksella. Juttuja voi lukea viihteenä samoin kuin horoskooppeja. Realistiset ennustukset ovat sitten asia erikseen.

  1. Normaalia lämpimämmästä huhtikuun säästä (siis ” helleaalto”huhtikuuulle) kertoivat iltapäivälehtien lisäksi myös useat meteorologitkin mm. Kerttu Kotakorpi, Matti Huutonen ja monet muutkin tutut nimet ruuduista.
   Vanhat ihmiset sanoivat aikoinaan, että kun talitintti lauleloo kuin ”viilaten”, niin kevät on vielä lämpöineen kaukana.:)
   Tänäkin aamuna sanomalehteä laatikolta hakiessani talitintti viilasi äänekkäästi. Ja taitaa kylmät jatkua ainakin täällä Jyväskylän seudulla.?

   1. Kerropa nyt, milloin ovat mainitsemasi henkilöt hehkuttaneet ’helleaaltoa’. Asiahan on erittäin helppo näin jälkikäteen tarkistaa YLE Areenasta. Jos näin on todella tapahtunut, on syytä toki ilmoittaa heidän esimiehelleen Ilmatieteen laitoksella, että he ovat käyttäytyneet epäammattimaisesti.

    Jos ovat kertoneet vain ’normaalia lämpimämmästä’ säästä, niin oikeassahan ovat olleet. Jopa siellä Jyväskylässä, missä sinun mielestäsi mikään meteorogin tekemä sääennuste ei koskaan toteudu. Katso vaikka itse:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4#Climate
    http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/jyv%C3%A4skyl%C3%A4 (Vuorokausiarvot-graafi)

    1. Talitintti jatkoi ”viilaustaan” tänäkin aamuna. Eli luotan siihen. Ei tule pettymystä, kun luontokappale tietää kylmenemisen riittävän paljon etukäteen.:) :)

     1. No … jotkut meistä luottavat tieteeseen ja jotkut taikauskoon. Tiede lennättää ihmisen kuuhun, taikausko päin pilvenpiirtäjää. Olen valinnut sen tien mitä seuraan, niinkuin sinäkin tahollasi olet. Onnea matkallesi.

     2. Minä olen kaikkiruokainen eli hyväksyn luonnonvinkit ja myös korkeastikoulutettujen tietovinkit tiettyyn realistiseen pisteeseen asti.:)

     3. Kylla vanhan kansan ennusteissa joskus tietonsakin on.Mutta virallinentieto on se,etta huhtikuun ainoa hellelukema Suomessa on mitattu juuri Jyvaskylassa kaukana merituulen vaikutusalueilta.

 4. Minä olen kaikkiruokainen eli hyväksyn luonnonvinkit ja myös korkeastikoulutettujen tietovinkit tiettyyn realistiseen pisteeseen asti.:)

 5. No johan nyt on erikoisia vänkääjiä. Kirjoittaahan ne lehdet niitä lööppejä joo mut metronomit tietoa sinne syöttää. Vaikea ymmärtää? Iltasanomissa Juha Föhr sanoo että kylmää vappua vaikea saada aikaiseksi. Onko toimittajan lööppi?
  Kannattaa lukea muutakin kun se otsikko ja avautua vasta sitten. Ja ei, ennusteet osuu hyvin harvoin kohdilleen, paitsi saman päivän veikkaukset.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.