Viikonlopun sääennuste

Julkaistu

Viikonloppu lähestyy!

Viime päivinä sää on ollut paljon esillä mediassa – sekä lyhyen että pitkän ajan sääennusteet ovat loistaneet otsikoissa. Itse en tässä tekstissä ota kantaa siihen, mitä pitkän ajan ennusteissa sanotaan, sen sijaan nyt on hyvä aika vilkaista, mitä ensi viikonlopun säässä tapahtuu.

Suuren mittakaavan tilannetta katsottaessa nähdään, että laajat korkeapaineet pysyttelevät kaukana, Välimeren ja Atlantin tuntumassa. Sekä Suomen itä- että länsipuolella sijaitsevat laajat matalapaineen alueet, perjantain ja lauantain ajan Suomi sijaitsee niiden välissä olevat kapean korkean selänteen alla. Lauantai-illan ja sunnuntain aikana länsipuolinen matalapaine ottaa voiton ja hilautuu vähitellen Suomen päälle tuoden mukanaan pilviä ja sateita.

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

 

Ensimmäiseksi Perjantai:

Perjantai on suuressa osassa maata poutapäivä, ainoastaan maan itäosan yli liikkuu lumisadealue. Kaakonkulman sateet jättävät väliin, iltapäivällä lumisadealueen on ennustettu sijaitsevan kuvan mukaisella alueella:

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

 

Korkeapaineen selänteen ansiosta muualla Suomessa sää on poutainen, Keski- ja Pohjois-Lappia lukuunottamatta varsin aurinkoinenkin. Lämpötilat jäävät parhaimmillaankin n. +6 Celsiusasteeseen, pääosassa maata pysytään 0…5 asteen välimaastossa. Vielä sama kuvamuodossa:

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

Lauantai:

Lauantaina sää alkaa perjantain kaltaisena, päivän mittaan pilvisyys lisääntyy etelässä ja maan länsiosassa korkeapaineen selänteen väistyessä ja Suomen länsipuolella sijaitsevan matalapaineen lähestyessä. Illalla maan länsiosaan leviää kuurosateita, Länsi- ja Pohjois-Lappiin paikallisia lumikuuroja. Kuvassa sade-ennuste myöhäisillalle (kuuroja saattaa todellisuudessa olla hieman enemmän erityisesti pääkaupunkiseutu-Tampere-alueella):

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

Lämpötilat ovat selvästi edellispäiviä korkeammat, etelässä palataan reiluun 10 asteeseen, maan keskivaiheilla 5…10 asteen paikkeille ja Lapissakin on muutama lämpöaste.

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

 

Sunnuntai:

Sunnuntai on viikonlopun sateisin päivä. Läntinen matalapaine työntää korkeapaineen selänteen pois ja tuo meille pilviä ja sateita. Runsaimmat sateet tulevat iltaa kohden maan eteläosassa, mutta ei maan keski- ja pohjoisosakaan täysin osattomaksi jää. Ennustekartassa loppuvat kuvat kesken, illan kuvaa ei ole valitettavasti täältä kotikonttorista käsin tarjolla, mutta iltapäivän tilanne näyttää tältä:

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

Lämpötilat eivät pilvien takia pääse nousemaan lauantain tasolle, vaan pysyttelevät taas koko maassa alle 10 asteessa.

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

 

Mikäli ei ole kiinnostunut nimenomaan sadesäästä, suuressa osassa maata ulkoilupäiväksi kannattaa siis valita perjantai tai lauantai. Mukavaa viikonloppua kaikille!

 

 

2 vastausta artikkeliin “Viikonlopun sääennuste”

  1. Saapas nähdä paljonko luvatusta lumisateesta tuloo lunta Joensuu-Parikkala-linjalle. Näyttää aamun tutkien perusteella siltä, että torstaina hehkutettu lumisadealue vetäytyykin yllätys yllätys Putinin Venäjälle.:)

    1. Näin siinä näyttää käyneen – meteorologisessa mittakaavassa pieni, yksittäisen ihmisen mittakaavassa merkittävä 100 km ero ennusteen ja matalapaineen todellisen reitin välillä vei tällä kertaa sadealueen lähes kokonaan Suomen ulkopuolelle. Itäisessä Pohjois-Karjalassa lunta on tänään sadellut, mutta jos ei yllätyksiä tapahdu, lännemmäksi tuskin yltävät.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.