Lumisade-ennätys rikottu! Miltä näyttää ensi viikko?

Julkaistu

Viimeksi blogissa kirjoitin sääilmiöistä, joita sula meri ja pakkanen yhdessä saattavat aiheuttaa. Ennakko-odotukset palkittiin, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla viime päivinä on ollut mahdollista bongata koko kolmen sarja. (*meteorologi tuulettaa*)

Rannikkokonvergenssilumisateiden koko voima koettiin toissapäivänä 8.1. Merikarvialla, jossa olosuhteet olivat suotuisat koko päivän kestäneeseen lumisateeseen. Tuuli kävi meren puolella viistosti rannikkoa kohti eli lounaasta päin, maan puolella puolestaan kaakosta osin meren tuulta vastaan. Sulan meren tuottama kuuronauha jumittui juuri Merikarvian ympäristöön koko päiväksi.

Merikarvian ympäristön tutkakuva ja tuulensuunta iltapäivällä 8.1.2016 (Kuva: Foreca)
Merikarvian ympäristön tutkakuva ja tuulensuunta iltapäivällä 8.1.2016 (Kuva: Foreca)

Suotuisten olosuhteiden seurauksena sadetta riitti – peräti Suomen mittaushistorian ennätykseen asti! Seuraavan aamun virallisissa havainnoissa mitattiin huima 73 sentin lumikertymä edellisen vuorokauden aikana. Mittaus kertoo mittausaseman kohdalla sataneen lumen määrän, mutta erityisesti höttöisen pakkaslumen sataessa paikalliserot ovat suuret, mittauspisteen ulkopuolella lunta on paikoin tullut aivan varmasti enemmänkin. Tutkakuvan perusteella arvioidun vuorokauden sademäärän kartassa Merikarvia erottuu selvästi (vaikka sademäärä olikin todellisuudessa vielä korkeampi):

Suomen 24 tunnin sadekertymä tutkakuvan perusteella alkaen 8.1.2016 klo 08 (kuva: Foreca)
Suomen 24 tunnin sadekertymä tutkakuvan perusteella alkaen 8.1.2016 klo 08 (kuva: Foreca)

Etelärannikolle rannikkokonvergenssisateet parkkeerasivat eilen, tätä kirjoittaessani lunta sataa edelleen. Sademäärästä ei ole vielä tietoa, koska tilanne jatkuu. Tilanne on osapuilleen samannäköinen kuin Merikarvian kohdalla (joskin lunta ei tule yhtä paljoa, auraajien onneksi): pakkasta ja sula meri, tuuli käy merellä kaakosta eli viistosti rannikkoa päin ja maalla koillisesta eli osin meren tuulta vastaan.

Etelärannikon tutkakuva ja tuulihavainnot aamupäivällä 10.1.2016 (Kuvat: foreca.fi)
Etelärannikon tutkakuva ja tuulihavainnot aamupäivällä 10.1.2016 (Kuvat: foreca.fi)

Entä mitä lähipäivät tuovat tullessaan?

Maan etelä- ja keskiosaa lähestyy lumisadealue, joka kahisee meille lisää lunta etenkin tiistain ja keskiviikon aikana. Sateen pohjoispuolella sää jatkuu tämänhetkisen kaltaisena eli pilvisyys vaihtelee, pakkasta on ja sää on enimmäkseen poutainen.

Sama tieto kuvin – ensin koko Suomen lähipäivät:

Sääennustekartat koko Suomeen 10-12.1.2016 (Kuva: foreca.fi)
Sääennustekartat koko Suomeen 10-12.1.2016 (Kuva: foreca.fi)

…ja vielä piste-ennusteita. Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

Lähipäivien sääennuste Helsinkiin, Tampereelle ja Jyväskylään (Kuva: foreca.fi)
Lähipäivien sääennuste Helsinkiin, Tampereelle ja Jyväskylään (Kuva: foreca.fi)
Lähipäivien sääennuste Ouluun, Rovaniemelle ja Utsjoelle (Kuva: foreca.fi)
Lähipäivien sääennuste Ouluun, Rovaniemelle ja Utsjoelle (Kuva: foreca.fi)
Kuva: Timo Newton-Syms / Flickr
Kuva: Timo Newton-Syms / Flickr

10 vastausta artikkeliin “Lumisade-ennätys rikottu! Miltä näyttää ensi viikko?”

 1. Onneksi olkoon profeetallisesta aiemmasta rannikkolumisadekirjoituksesta. :)

   1. Alkoi hieman kiinnostaa tämmöinen asia:
    Ainakin TV1:n uutisissa on joskus ilmanlaatu ennusteita, tai lienevätkö ilmoituksia kun siinä käytetään sanaa ilmanlaatu on.
    Mitä kriteereitä siinä tarkkaillaan, ovatko pienhiukkaset pahin ilmanlaatua heikentävä tekijä, vai onko siinä muitakin tekijöitä? Mitkä ovat todennäköiset ongelmien aiheuttajat, liikenne, puun poltto pientaloissa… jne? Tuulinen ilma kai parantaa ilmanlaatua?
    Siitä voisi joskus kirjoittaa melkeinpä blogiartsun.

    1. Vilkaisepa tätä. Saattaa antaa liätiwetoa asiasta:
     http://www.ilmanlaatu.fi/ilmansaasteet/indeksi/indeksi.php

    2. Tämä ei nyt liity suoranaisesti edelliseen kommentoijaan, mutta haluaisin kuitenkin mainita puunpolton päästöistä että se ei ole mitenkään yksiselitteinen asia.

     Ihan ensiksi täytyy huomata, että ”puun polton päästöistä” käytännössä iso osa on oikeasti roskanpolton päästöjä. Toinen suuri siivu tulee ”tervanpoltosta”, jota jotkut tulisijoissaan harrastelevat. Ja käytännössä tällainen kaikenlainen tulisijojen väärinkäyttö vastaa todennäköisesti valtaosaa kaikista ”puunpolton” päästöistä.

     Tämä olisi mielestäni syytä huomata julkisessa keskustelussa mm. silloin kun ehdotetaan esimerkiksi päästörajoja uusille tulisijoille… En sinänsä vastusta tulisijojen kehittämistä, miksi vastustaisinkaan, kun käytännössä päästöjen alentaminen tarkoittaa tulisijoilla hyötysuhteen parantamista. Mutta paraskaan tulisija ei mahda mitään sille että sitkeä tervanpolttaja tukkii kaikki mahdolliset ilmareiät vaikka väkisin, ja työntää vielä aimo annoksen muovia sekaan.

     Kaikista tehokkain tapa vähentää puunpolton päästöjä olisi valistaa ihmisiä puunpolton oikeista menetelmistä. Eikä tässä kohdin tarvitse ottaa edes mitään kantaa alta/päältäsytytys inttämiseen… Sytyttäkää miten sytytätte, mutta polttoaineeksi kuivaa puuta, ja sen kaveriksi riittävästi ilmaa, niin säästyvät niin omat puut, rahat kuin naapurien keuhkotkin.

     1. Olet varmaankin aivan oikeassa, mutta ongelmana on että suurin osa ihmisistä ei muuta typeriä tapojaan, vaikka heitä kuinka yrittäisi valistaa.

      Olisiko vastaus esimerkiksi jokaiseen savupiippuun asennettu kaasuanturi, joka ensin muistuttaa käyttäjää ja jos ei muistutus auta, niin hälyttää viranomaiset paikalle? Minulle sopisi kyllä, koska täällä tieheästi rakennetulla omakotialueella saa kireillä pakkassäillä jatkuvasti kärsiä huonosti palavan puun kärystä. Mutta luultavasti enemmistö tästä katajaisesta kansasta kuvittelee edelleen asuvansa korpien kätköissä, jossa oma toiminta ei muita haittaa.

     2. Saatiinpa aikaan keskustelua. Olen tuntenut huonoa omaatuntoa varaavan takan käytöstä lämmitykseen. Yritän kyllä toimia poltto-ohjeiden mukaan, mutta ilmeisesti puulämmittäjä ei voi välttyä pienhiukkaspäästöiltä.

  1. No tietenkin olisi, täällä kun ei ole samalla lailla tilaa lumelle

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.