Lunta tupaan!

Julkaistu

Lumipyry, jihuu!

Lumisade jakaa mielipiteitä, mutta kunnon lumimyräkkä tuulineen ja vaakaviistopystylumisateineen on yksi suosikki-ilmoistani. Lumisade muuttaa normaalisti näkymättömät tuulen hienot pyörteet näkyviksi – vaikea muistaa, että samanlaisia kuvioita liikkuu ympärillämme ilmassa koko ajan! Tietenkään en toivo sään puolesta kenellekään ongelmia; uutiset kolareista, viivästymisistä ja aurausongelmista muistuttavat, että hienolla säällä on aina varjopuolensa.

Tämänpäiväinen lumimyräkkä inspiroi tekemään pienen kokeen aiheesta ”miksi Suomessa ei ikinä käytetä sateenvarjoa lumisateella?”. Otin varjon työmatkalle ja odotin sen vähintään jumittuvan, jäätyvän ja kaatavan päähäni spontaaneja pieniä lumikasoja, mutta yllättäen varjo oli mainio apu tuulesta huolimatta! Näkyvyys parani olennaisesti ja lumisateen ainoa varjopuoli, kasvojen kuorruttuminen sulavalla lumikerroksella, jäi toteutumatta. Tämän kokeilun perusteella suosittelen lämpimästi. (Onko jollakulla teistä huonompia kokemuksia? Yksi testikerta ei vielä ole tieteellisesti järin merkittävä)

 

Asiasta kukkaruukkuun, lumisateiden etenemiseen (erityisesti maan etelä- ja keskiosassa liikkuville suunnattu teksti, pohjoisessa sää on poutainen, monin paikoin selkeäkin):

Lumisadealue on vähitellen painottumassa maan itäosaan, jossa ovat odotettavissa lähivuorokauden voimakkaimmat lumisateet. Ennustekartalla Suomen lumikertymä ensi yöstä huomisiltapäivään näyttää tältä:

Ennuste lumen kertymisestä 13.1. klo 02-14 välisenä aikana
Ennuste lumen kertymisestä 13.1. klo 02-14 välisenä aikana (Kuva: Foreca)

Runsaimmat kertymät on siis odotettavissa Pohjois-Karjalan seudulla. Muuallakin lumisade vaikuttaa ajokeliin merkittävästi. Ennuste huomisaamun työpaikkaliikenneruuhkan eli aamukahdeksan ajokelistä näyttää tältä:

Ajokeli aamulla 13.1.2016 (Kuva: Foreca)
Ajokeli aamulla 13.1.2016 (Kuva: Foreca)

Työpaikalle siirtymiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa ja pitää ajonopeudet kelin mukaisena.

Lopuksi vielä animaatio lumisadealueen etenemisestä ensi yön ja huomispäivän aikana.

Lumisateiden eteneminen lähivuorokauden aikana (Kuva: Forecan Twitter-tili)
Lumisateiden eteneminen lähivuorokauden aikana (Kuva: Forecan Twitter-tili)

Yksi ajatus artikkelista “Lunta tupaan!”

  1. Hei Joanna!

    Kiitos postauksestasi!

    Miltä näyttää tällä hetkellä lähivuorokauden tilanne tuon rannikkokonvergenssisateen syntymisen mahdollisuuden kanssa samoilla Kristiinankaupungin-Merikarvian seuduilla kun nuo edelliset hirmusateet. Katsoin, että viitteitä tällaiseen voisi taas olla kun tuuli on kääntynyt viistosti mereltä ja pakkanen kiristyy. Tämä näkyy myös ennusteissanne. Kiinnostaa kun meillä mökki siellä. Jäämme seuraamaan jännityksellä! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.