Onko hanget korkeat, nietokset?

Julkaistu

Joulu on jo ovella! Forecan blogissa joulun säätä on pohdittu useassa tekstissä, tässä tuorein päivitys tilanteesta. Pitemmittä puheitta itse asiaan:

Keskiviikko 23.12. (kuva: Foreca)
Aatonaatto, keskiviikko 23.12. (kuva: Foreca)

Aatonaatto ke 23.12.

Maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu aamulla ja aamupäivällä sadealue, kuvan iltapäivään mennessä se on edennyt jo varsin pitkälle pohjoiseen. Sade tulee ainakin osin lumena Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, pohjoisempana pelkkänä lumena. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee nyt jo tutuksi käyneessä olomuodossa, vetenä.
Iltaa kohden Lapin osuus sateista kuivahtaa ja Pohjois-Pohjanmaan sateet väistyvät illan ja yön aikana itään.

Etelässä aurinko paistaa paikoin, muualla on enimmäkseen pilvistä; iltaa kohden etelänkin taivas pilvistyy jälleen.

Lämpötilat ovat iltapäivällä kuvan mukaiset, yöllä pari astetta viileämmät.

 

 

 

 

 

Jouluaatto, torstai 24.12. (kuva: Foreca)
Jouluaatto, torstai 24.12. (kuva: Foreca)

Jouluaatto, torstai 24.12.

Jouluaattona sää on koko maassa poutainen, etelässä, lännessä ja Länsi-Lapissa myös selkeä. Idässä pilvisyys vaihtelee, iltaa kohden myös maan länsiosaan kulkeutuu ainakin paikallisia pilviä lännestä. Ulkoilusää siis näyttää hyvältä, vaikka ei lunta maasta löytyisikään! (Olen kuullut viime päivinä metsistä löytyneen suppilovahveroita, ehkäpä joulusienestyksestä tulee uusi hittilaji?)

Päivälämpötilan nollaraja kulkee maan keskivaiheiden yil, korkeimmat lämpötilat maan lounaisosassa ovat +5 asteen paikkeilla; Kainuussa, Koillismaalla sekä Lapissa on muutama pakkasaste.

Jouluyönä sää pilvistyy, lounaistuuli voimistuu ja lämpötilan nollaraja siirtyy pohjoisemmaksi.

 

 

 

Ensimmäinen joulupäivä, perjantai 25.12. (kuva: Foreca)
Joulupäivä, perjantai 25.12. (kuva: Foreca)

Joulupäivä, perjantai 25.12.

Joulupäivänä Perämeren pohjoispuolitse liikkuu matalapaineen keskus kohti koillista. Siihen liittyvä sadealue pyyhkäisee koko maan yli, runsaimmat sateet tulevat tämän hetken tiedon mukaan maan pohjoisosassa. Maan etelä- ja keskiosan sateet tulevat vetenä, pohjoisen sateet enimmäkseen lumena.

Matalapaineen keskukseen liittyy voimakas lounaistuuli. Tämän hetken ennusteen mukaan myräkkä on pahimmillaan Merenkurkun ja Perämeren tienoilla, mutta koko maassa kannattaa varautua tuulen voimistumiseen.

Päivälämpötilat ovat koko maassa nollassa tai plussan puolella, lauhtuminen tulee heikentämään ajokeliä ainakin Lapissa.

 

 

 

 

 

Tapaninpäivä, lauantai 22.12. (kuva: Foreca)
Tapaninpäivä, lauantai 26.12. (kuva: Foreca)

Tapaninpäivä, lauantai 26.12.

Lauantain ennuste näyttää ennustemalleissa vielä varsin erikoiselta. Saman vuorokauden sisään mahtuu voimakas matalapaineen keskus sateineen ja tuulineen, sään äkillinen selkeneminen ja pakastuminen koko maassa. On täysin mahdollista, että ennusteen sää toteutuu sellaisenaan, mutta kokemuksen perusteella tuonnäköiseen ennusteeseen ei kannata suhtautua vielä täysin kirjaimellisena tietona.

Silti, tuleva pakastuminen näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä, yksityiskohtia voidaan jäädä odottelemaan.

 

 

 

 

 

Kaikkiaan Suomen tämän joulun säähän mahtuu kaikenlaista: aurinkoa ja tyyntä, pilviä, tuulta ja sateita kaikissa olomuodoissa. Sää edustaa siis ainakin Suomen sään vaihtelevuutta, vaikka ei olisikaan keskiarvoinen joulusää.

 

Tämän blogitekstin myötä toivotan sekä omasta puolestani että Forecan puolesta kaikille oikein hyvää, lämmintä, rauhallista ja onnellista joulua! Tästä tietokoneen ääreltä livahdan itsekin joulupuuhiin, viimeistelemään joululeivonnaisia. Nam.

Sekä Forecan että tämän blogin puolesta hyvää joulua kaikille! (kuva: Joanna Rinne)
Sekä Forecan että tämän blogin puolesta hyvää joulua kaikille! (kuva: Joanna Rinne)

4 vastausta artikkeliin “Onko hanget korkeat, nietokset?”

 1. Kiitos jouluennusteesta.

  Hyvää joulua kaikille!

  Zoli
  (Koillis-Unkarista)

 2. Suomen on irtauduttava Pariisin ilmastosopimuksesta. Antaa vain lämmetä. Luonto kiittää. Tänäänkin oli mahtava ilma pelata joulupäivän golfia.

  1. Ei tarvinne irtaantua. Kyllä muut maat lämmittävät ilmakehää meitä enemmän vaikka kuinka vöyhöttäismme täällä.
   Kaikki vöyhötys täällä on kepulaisten saalistajien touhuilua, jotta ilmaston lämpenemisen kustannuksella pääsisivät rikastumaan omistamillaan metsillä muka bio–energia-verukkeella. Suomen touhuilut eivät vaikuta pätkääkään maapallon eko-systeemiin, mutta hankaloittavat ja kallistavat köyhien elämää ”isänmaassamme”.:)…

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.