Revontulet – tuliketun hännän vilahdus?

Julkaistu

Syksyn pimenevät illat ovat otollista aikaa revontulten seuraamiselle, niitä on tänäkin syksynä nähty eteläisintä Suomea myöten. Mikä loimuavat taivaan värit oikein aiheuttaa?

Revontulet syntyvät aurinkotuulen eli auringosta virtaavien korkeaenergiaisten hiukkasten vuorovaikuttaessa maan yläilmakehän atomien kanssa. Revontulet eivät ole ainoastaan maapallolla tapahtuva ilmiö, vaan niitä on nähtävissä kaikilla aurinkokuntamme planeetoilla, joilla on tarpeeksi tiheä kaasukehä. Allaolevassa kuvassa Saturnuksen revontulia:

Myös Saturnuksella esiintyy revontulia (kuva: NASA / Flickr)
Myös Saturnuksella esiintyy revontulia (kuva: NASA / Flickr)

Kuten kuvassa Saturnuksella, myös Maassa revontulet näkyvät magneettisten napojen ympärille muodostuvilla osapuilleen pyöreillä vyöhykkeillä. Vyöhykkeiden leveys ja tarkka sijainti vaihtelee, ns. aurinkomyrskyjen aikana revontulia näkyy normaalia etäämpänä navoista. Voimakkain mitattu aurinkomyrsky, vuoden 1859 ”Carringtonin tapahtuma”, vei revontulet peräti Havajille ja Karibianmeren saarille asti! Nykyiselle teknologiasta riippuvaiselle yhteiskunnalle vastaava maahan osuva aurinkomyrsky olisi tuhoisa: merkittävä osa maailman satelliiteista, sähköverkoista  ja -laitteista rikkoutuisi riittämättömän suojauksen takia.

Onneksi valtaosa revontulista ei merkitse haittaa, vaan tuottaa silmäniloa. Revontulia esiintyy useissa väreissä, joista vihreä on yleisin, mutta lisäksi mahdollisia ovat esim. punainen, vihreä, keltainen, pinkki ja sininen sekä ihmissilmälle näkymättämät ultravioletti ja infrapunainen. Väri riippuu auringosta lähteneen hiukkasen energiasta sekä siitä, mihin ilmakehän atomiin tai hiukkaseen se törmää.

Oletko sinä päässyt ihailemaan revontulia tänä syksynä?

 

 

Vihreä on revontulten yleisin väri (Kuva: Steve-K / Flickr)
Vihreä on revontulten yleisin väri (Kuva: Steve-K / Flickr)
(Kuva NASA/Flickr, kuvateksti mukana) NASA image captured September 26, 2011 Many aurora appear green, but sometimes — as in this image from the International Space Station — other colors such as red can appear. The colors depend on which atoms are causing the splash of light seen in the aurora. In most cases, the light comes when a charged particle sweeps in from the solar wind and collides with an oxygen atom in Earth’s atmosphere. This produces a green photon, so most aurora appear green. However, lower-energy oxygen collisions as well as collisions with nitrogen atoms can produce red photons -- so sometimes aurora also show a red band as seen here. Karen Fox NASA's Goddard Space Flight Center Credit: NASA
(Kuva NASA/Flickr, kuvateksti mukana)
NASA image captured September 26, 2011
Many aurora appear green, but sometimes — as in this image from the International Space Station — other colors such as red can appear. The colors depend on which atoms are causing the splash of light seen in the aurora. In most cases, the light comes when a charged particle sweeps in from the solar wind and collides with an oxygen atom in Earth’s atmosphere. This produces a green photon, so most aurora appear green. However, lower-energy oxygen collisions as well as collisions with nitrogen atoms can produce red photons — so sometimes aurora also show a red band as seen here.
Karen Fox
NASA’s Goddard Space Flight Center
Credit: NASA