Patricia – miten syntyy maailman voimakkain hurrikaani?

Julkaistu

Tiettävästi kaikkien aikojen voimakkain läntisellä pallonpuoliskolla syntynyt trooppinen hirmumyrsky, Patricia, iskeytyi lauantaiyönä Suomen aikaa Meksikon länsirannikolle. Patricia voimistui torstain ja perjantain aikana trooppisesta myrskystä 5. luokan hurrikaaniksi, mutta toisaalta myös heikkeni nopeasti rannikolle iskeydyttyään.

Satelliittihavaintojen mukaan tuulen nopeus on ollut jopa yli 90 m/s (325 km/h), ja viisiportaisella hurrikaanien voimakkuutta mittaavalla Saffir-Simpson -asteikolla Patricia täyttää kirkkaasti 5. luokan hurrikaanin määritelmän. Pitää kuitenkin muistaa, että tämä mitattu tuulen nopeus on vain yhden minuutin keskituulen nopeus, joten se ei suoraan ole verrannollinen paremmin tuntemaamme ja käyttämäämme 10 minuutin keskituulen nopeuteen.

Tällä hetkellä käytetty Saffir Simpson -asteikko on viisiportainen, mutta herää kysymys, olisiko Patricia oikeutettu jopa 6. luokan hurrikaanin titteliin. 5. luokan hurrikaanin rajatuulennopeus (1 min) on 252 km/h – Patricia ylittää sen 1,3-kertaisesti.

Patricia jatkaa matkaansa subtrooppisen suihkuvirtauksen ohjaamana kohti Yhdysvaltojen Teksasin etelärannikkoa. Meksikonlahti tulee tarjoamaan heikentyneelle Patricialle suuren lämmön- ja kosteudenlähteen, joten rankkasateet ovat pian ongelmana myös Yhdysvaltojen eteläisten osavaltioiden sisämaassa saakka.

Kuva 1: Patricia-hurrikaani oli voimakkaimmillaan pe 23.10.2015 (kuva: NASA).
Kuva 1: Patricia-hurrikaani oli voimakkaimmillaan pe 23.10.2015 (kuva: NASA).

Itäisen Tyynenmeren hurrikaanien ja Patrician syntymekanismi

Trooppisista hirmumyrskyistä puhuttaessa monelle tulevat ensimmäisenä mieleen Meksikonlahden tai Atlantin hurrikaanit ja Filippiinien taifuunit. Itäinen Tyynimeri on unohdettu alue, vaikka siellä keskimäärin trooppisten myrskyjen ja hirmumyrskyjen esiintyvyystiheys on suurin heti läntisen Tyynenmeren jälkeen. Useimmiten hurrikaanit ajautuvat Väli-Amerikan länsipuolella syntyessään virtausten mukana kohti luodetta, missä on avomerta, eikä siis välitöntä uhkaa asutukselle. Sen sijaan Patricia-hurrikaanin reitti suuntautuikin suoraan kohti Meksikon rannikkoa, ja yllättävää oli myös Patrician poikkeuksellisen nopea voimistuminen.

Tässä viisi tekijää, jotka vaikuttavat itäisen Tyynenmeren hurrikaanien syntyyn:

1) Itäinen aalto, Afrikan ”siemen”

Poikkeamat Pohjois-Afrikan yllä vaeltavassa suihkuvirtauksessa voivat laukaista nk. itäisen aallon, joka toimii ”siemenenä” useille Atlantin hurrikaaneille. Tämä itäinen aalto etenee troposfäärissä usein Meksikonlahdelle ja on arveltu, että sen vaikutus yltää myös itäisen Tyynenmeren alueelle, jossa se toimii provokaattorina trooppisille myrskyille. Itäinen aalto syntyy pohjoisen Afrikan länsiosan voimakkaan lämpötilaeron seurauksena (rannikko vs. Sahara).

2) Mesoskaalan konvektiiviset järjestelmät, MCS:t

Valtavat, usean sadan kilometrin halkaisijan omaavat mesoskaalan konvektiiviset järjestelmät, ns. monisolu-ukkoskuurot, voivat myös toimia alkulähteenä hurrikaanin syntymiselle. Pitkäikäisiin MCS:hin voi kehittyä pyörteisyyttä ja ikään kuin keskus, jota tuulet alkavat kiertämään matalapaineen tavoin. Hyvin lämpimän merialueen ylle ajauduttuaan pitkäikäinen ja voimakas systeemi voi voimistua trooppiseksi hirmumyrskyksi saakka.

3) Lämmin merivesi

Nykyilmastossa trooppiset myrskyt vaativat syntyäkseen vähintään 27-asteista merivettä tarpeeksi paksussa kerroksessa. Merenpinnasta tapahtuu voimakasta vesihöyryn haihtumista ja kosteudensiirtoa ylemmäs ilmakehään, jossa tiivistymislämmöllä on merkittävä rooli hurrikaanin voimistumisessa. Patricia-hurrikaanin nopean voimistumisen saattoi mahdollistaa El Nino -ilmiön myötä tavanomaista lämpimämmäksi lämmennyt merivesi paksuhkossa pintakerroksessa Meksikon länsipuolella. Satelliittihavaintojen mukaan merivesi alueella on yli 30-asteista.

4) Heikentynyt tuuliväänne

Hurrikaanin synty vaatii myös heikon tuuliväänteen, sillä muutoin lämpö ja kosteus ”tuulettuvat pois” matalapainealueelta. El Nino -vuosina tuuliväänne pienenee itäisellä Tyynellämerellä ja voimistuu keskisellä Atlantilla.

5) El Nino

El Ninolla on todettu olevan suuri merkitys hurrikaanien esiintyvyyteen: voimakkaina El Nino -vuosina Atlantin puolella hurrikaanien määrä vähenee, kun taas itäisellä Tyynellämerellä hurrikaaneja syntyy herkemmin ja osa hurrikaaneista on myös hyvin voimakkaita. Syksyn edetessä hurrikaanikausi kuitenkin hiipuu Väli-Amerikan molemmilla puolilla.

Kuva 2: Afrikan itäaalto voi matkata aina itäiselle Tyynellemerelle saakka, jossa se voi joko itsessään tai MCS:n avustamana lämpimän merialueen yllä toimia provokaattorina hurrikaanille. Patrician syntyseutuvilla meren pintaveden lämpötila oli jopa yli 30-asteista (kuva: Markus M/Foreca)
Kuva 2: Afrikan itäaalto voi matkata aina itäiselle Tyynellemerelle saakka, jossa se voi joko itsessään tai MCS:n avustamana lämpimän merialueen yllä toimia provokaattorina hurrikaanille. Patrician syntyseutuvilla meren pintaveden lämpötila oli jopa yli 30-asteista (kuva: Markus M/Foreca)

 

9 vastausta artikkeliin “Patricia – miten syntyy maailman voimakkain hurrikaani?”

 1. Patricia on iskeytynyt Meksikon itärannikolle tai Meksikonlahden länsirannikolle, mutta ei kuitenkaan Meksikon länsirannikolle.

  Muuten kiitos analysoivasta artikkelista.

  Viikonlopputerveisin!

  1. Mitä sinä nyt horiset? Kyllä se Meksikon länsipuolelle osui. Tai sitten minun pitää ottaa silmä käteen.

 2. Kiitos Tuomas mielenkiintoisesta kirjoituksestasi.

  Minua kiinnostaa tietää miksi ns. ilmaston muutoksen yhä edelleen kerrotaan lisäävän hurrikaanien määrää tai ainakin voimakkuuksia, eli kerrotaan että ”äärevyys” lisääntyisi, kun kuitenkin tilastot kertovat toista. Esimerkiksi USA:n alueelle ei ole yli kymmeneen vuoteen iskenyt ainuttakaan yli kategorian 2 hurrikaania. Tornadojenkin lukumäärissä näyttää olevan sama trendi. Oheisesta linkistä löytyy lisää tilastotietoja.

  Osaatko sinä Tuomas kertoa mistä tämä johtuu?

  http://wattsupwiththat.com/2015/10/24/al-gore-and-the-media-were-wrong-u-s-major-hurricane-drought-now-one-decade-and-counting/

  1. Kenestä Tuomaksesta sinä oikein horiset, Ville?

   1. Oho, kappas. Markuksellehan tuo kiitokseni ja kysymys on tietenkin tarkoitettu.

    Kiitos huomiosta Vakinainen kulkija ;-)

  2. Kalle, kiitos palautteestasi, joka ilmeisesti kuitenkin oli suunnattu Markukselle, ei Tuomakselle? ;)

   Kukaan ei osaa varmuudella sanoa, miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan hurrikaanien esiintyvyystiheyteen tai -voimakkuuteen. On ajettu erilaisia valtameri-ilmakehä -mallisimulaatioita, mutta tulokset vaihtelevat. Ennen kaikkea olennaista on se, miten käy tulevaisuudessa hurrikaanien syntyyn vaadittavien alkuhäiriöiden. Meren lämpötilan kohoaminen jää toissijaiseksi seikaksi, jos joillakin alueilla tuulisuusolot (ennen kaikkea jos tuuliväänne kasvaa) muuttuvat. Tiedetään, että El Nino -vuosina tuuliväänne kasvaa Atlantin ja Karibian puolella, jolloin hurrikaanit jäävät vähäisemmiksi ja heikommiksi. Voi olla, että merenpinnan lämpötilan muutokset vaikuttavat paikallisesti tuulisuusoloihin ja näin ollen myös myrskyjen esiintyvyyteen tropiikissa. Myös trooppisten hirmumyrskyjen esiintyvyysalueet voivat muuttua tulevaisuudessa.

   Tornadoihin en nyt äkkiseltään osaa ottaa kantaa, en ole katsonut tilastoja pitkiin aikoihin. Kaiketi voimakkaita tornadoja on viime vuosinakin tavattu ympäri maapallon, ja ilmastonlämpenemisen myötä niiden painopisteen arvioidaan pohj. pallonpuoliskolla siirtyvän hieman nykyistä pohjoisemmas.

 3. Kiitos Markus vastauksestani ja pahoitteluni nimisekoilustani.

  Kerrot, ettei tiedetä lisääntyykö. Tilastojen pohjalta näyttää siltä, että lisääntymistä ei ole havaittavissa. Katsoitko linkkiäni?

  Kysymykseni kuitenkin oli miksi erityisesti viime aikoina myrskyjen yhteydessä aina suoraan kerrotaan, että myrsky johtuu ilmaston lämpenemisestä? Näin uutisoitiin tästä Patriciasta sekä Ylen, että Maikkarin säätiedotuksissa.

  Jos lisääntyminen johtuisi ilmaston lämpenemisestä, niin eikö silloin ilmaston pitäisi ensin lämmetä?
  Nythän lähes kahteenkymmeneen vuoteen mitään merkittävää lämpenemistä ei ole tapahtunut kuten linkistä näkyy.
  http://wattsupwiththat.com/global-temperature/

  1. Kalle, vilkaisin linkkisi – täytyy perehtyä ajan kanssa.

   En osaa sanoa, miksi tällä tavalla uutisoidaan. Ehkä se on ajan henkeä, kun unohdetaan se fakta, että suurin osa rajuistakin sää- ja ääri-ilmiöistä kuuluu normaaliin vaihteluun. Toki ilmastonmuutoksen arvellaan voimistavan ääripäitä, mutta trooppisten myrskyjen lisääntymiseen (tai vähentymiseen) en osaa ottaa kantaa perehtymättä asiaan.

   Patrician voimakkuus johtui suurelta osin El Nino -ilmiöstä: merivesi Väli-Amerikan länsipuolella on nyt tavanomaista lämpimämpää ja suotuisissa olosuhteissa trooppisella häiriöllä on kaikki edellytykset voimistua erittäin voimakkaaksi trooppiseksi hirmumyrskyksi. Toki ilmaston lämmetessä – mikäli tietyillä trooppisilla alueilla myös meriveden pintalämpötila kohoaa – on trooppisilla myrskyillä käytettävissään yhä enemmän ”energiaa”, joten yhä voimakkaammat myrskyt ovat mahdollisia. Tosin sitä emme tiedä, miten käy myrskyjen syntyyn vaikuttavien alkuhäiriöiden.

 4. Miten syntyy maailman voimakkain hurrikaani ?
  Kerroit sen hienosti itse , numeroilla pelaamista ja kikkailua. Tämä selitys keskitululista !
  Myös toinen näkökohta kerrotaan weatherbell.com ja Joe Bastardin Saturday Summary , 24.10. kannattaa katsoa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.