Marraskuun lämpöennätys uhattuna alkuviikolla?

Julkaistu

Tekstiä päivitetty 1.11.2015.

Jälleen on yksi vuoden 2015 kuukausista paketissa, kiitos lokakuu. Vuosi lähestyy loppuaan ja edessä on marraskuu. Vaikka Miljoonasateen nimikkokappaleen, Marraskuun, kuuleminen radiosta toikin tänään hyvänmielenpuuskan, en koskaan ole ollut liiemmin innostunut itse kuukaudesta. Marraskuun alkaminen ja talviaikaan siirtyminen päättävät tietyllä tapaa jonkin määrittelemättömän vuodenajan, jonka jälkeen pimeys ja harmaus iskevät toden teolla päin tajuntaa. Elättelen joka syksy ja kevät toiveita siitä, että kellojen siirtelystä jossain vaiheessa luovuttaisiin. Ei tee hyvää.

Tänä vuonna lokakuu yllätti kuitenkin valoisuudellaan – MTV:n mukaan kulunut lokakuu on ollut paikoin jopa ennätyksellisen aurinkoinen. Tilastotkin puhuvat puolestaan: esimerkiksi Kruunupyyssä, Kiikalassa ja Kauhavalla lokakuun keskimääräinen pilvisyys on ollut vain 25-35 %.

Länsituulet hallitsevat marraskuun alkua

Marraskuulle ominaista on matalapainetoiminnan vilkastuminen pohjoisen pallonpuoliskon keskileveysasteilla, kun tropiikin ja pohjoisen napa-alueen välinen lämpötilaero kasvaa. Samalla myös syysmyrskyjen todennäköisyys suurenee, ja marraskuu onkin joulukuun ohella tuulisinta aikaa Suomen merialueilla.

Tänäkin vuonna marraskuun alku on tuomassa meille tuulisemman ja epävakaisemman säätyypin, mutta ei tyypillistä marraskuun harmautta. Vallitseva tuulensuunta näyttäisi olevan koko ensi viikon ajan lännen ja luoteen välinen – tavanomaista lauhempaa on, mutta länsi ja luode eivät ole niitä kosteimpia ilmansuuntia, joten marraskuista auringonpaistettakin mahtuu joukkoon. Se on kyllä ihan toivottu ilmiö, sillä marraskuun keskimääräinen pilvisyys on 80 % luokkaa.

Kuva 1: Voimakas läntinen suihkuvirtaus asettuu Suomen ylle viikonvaihteessa ja kuulumme keskileveysasteiden lämpimän ilmamassan piiriin. Useatkin föhntuulipäivät ovat mahdollisia (kuva: Foreca).
Kuva 1: Voimakas läntinen suihkuvirtaus asettuu Suomen ylle viikonvaihteessa ja kuulumme keskileveysasteiden lämpimän ilmamassan piiriin. Useatkin föhntuulipäivät ovat mahdollisia (kuva: Foreca).

Viikonloppuna Etelä- ja Keski-Suomeen työntyy eteläisestä Euroopasta ”helleilmamassaa”. Vastaavassa tilanteessa lämpötila kohoaisi auringonpaisteessa keskikesällä yli 25 asteen, mutta nyt lämmin ilmamassa näyttäytyy lähinnä runsaana pilvisyytenä lauantaina. Siellä, missä auringon teho läntisessä Euroopassa riittää vielä murtamaan pilvisyyteen aukkoja, kohoaa lämpötila lähelle 20 astetta, Ranskassa suomalaisittain jopa lähelle hellelukemia. Sunnuntaina kylmän rintaman ylityksen jälkeen on tiedossa mahdollisesti föönausta: tuuli käy Skandien yli ja tuo meille laskeutuessaan lämpimän ja aurinkoisen syyspäivän. Lännessä päästäneen yli 10 asteeseen.

Marraskuun lämpöennätys uhattuna alkuviikolla (Päivitetty 1.11.2015)

Marraskuun alun lämpimin hetki näyttäisi ajoittuvan Etelä- ja Keski-Suomessa maanantaihin ja tiistaihin. Jo sunnuntaina lämpötila ennätti kohota Vaasan Klemettilässä 11,6 asteeseen – alkuviikolla päästään todennäköisesti vielä korkeampiin lukemiin.

Syynä marraskuun lämpöön on alkuviikon voimakas föhn-ilmiö. Skandeille, erityisesti Norjan rannikolle, on alkuviikolla odotettavissa hyvin suuria sadekertymiä: jopa 100-150 mm muutamassa vuorokaudessa. Vuorten itärinteillä ilma lähtee laskevaan liikkeeseen ja samalla kuivuu ja lämpenee. Nyt lämpöä jaksaa advektoitua kunnolla myös Suomeen saakka, sillä perusvirtaus on tarpeeksi voimakas ja tulee täydellisestä suunnasta kunnon föhn-ilmiön kannalta.

Sekä maanantaina että tiistaina lämpötila kohoaa ylimmillään maan etelä- ja länsiosassa 10-12 asteeseen, eikä ole täysin poissuljettua, että jossain mitattaisiin jopa 13 astetta. Mikäli 13 astetta ylittyy, rikotaan alkuviikolla Suomen kaikkien aikojen marraskuun lämpöennätys, joka on peräisin vuodelta 1999 (Jomala, +13,0 astetta, 12.11.1999). Ja vaikka marraskuun lämpöennätys ei menisikään uusiksi, saattaa useallakin havaintoasemalla syntyä uusia marraskuun paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä. Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa esimerkiksi Helsinki-Vantaan ja Lahden nykyiset marraskuun lämpöennätykset ovat 11,3 astetta (v. 2011), ja nämäkin ennätykset ovat pian vaarassa rikkoutua.

Kuva 1: Marraskuulle tyypillinen harmaus ja tihkusateet jäävät toistaiseksi tulematta (kuva: Markus Mäntykannas).
Kuva 2: Marraskuu alkaa tänä vuonna poikkeuksellisen leutona. Föhn-ilmiö lämmittää ja kuivattaa Suomea. Tyypillistä marraskuun harmautta ja tihkusateita saadaan vielä odotella (kuva: Markus Mäntykannas; Helsinki, Mustikkamaa 11/2014).

 

Ps. Seuraa Forecaa Twitterissä @forecasuomi ja Instagramissa @forecaweather

31 vastausta artikkeliin “Marraskuun lämpöennätys uhattuna alkuviikolla?”

 1. Komppaan täysin tuota Markuksen marraskuusta toteamaa .. en tykkää itsekkään koko kuukaudesta ja vielä vanhenee moisessa kuussa… Toivon myös itse ainakin lämmintä / leutoa ja aurinkoisia päiviä marraskuussa.. se on monelle pahin kuukausi, itsellä ainakin joulukuu hurahtaa nopeaan, jo Joulun vuoksi. Tammikuu on toinen pitkä kuukausi, yleensä myös lokakuu ei miellytä, mutta nyt oli ihana lokakuu valoisuudellaan ja aika lauhana todella mieleeni. Tammikuussa ehkä lämpimään suunnattava, talvi tällöin jäisi todella lyhyeksi. viime talvi jäikin kun oli kaksi kuukautta suht lämpimässä, tosin sielläkin oli jopa mittaushistorian kylmin talvi aika. :) että näin ne säät reistaa eikun siis vaihtelee. Markukselle ja koko sää-tiimille oikein Hyvää Pyhäinpäivä viikonloppua ja leutoja säitä :)

  1. Jep, Jani, tuttu tunne. Onneksi marraskuussa on ”vain” 30 päivää. ;)

 2. Onko olemassa jotain nettipalvelua josta löytyisi pilvisyystilastoja? Olen niitä yrittänyt surffailla mutta huonolla menestyksellä. Mieluusti tietysti globaalilla kattavuudella.

  1. Hei! En äkkiseltään löytänyt kaipaamasi tietoa, mutta tältä sivustolta näyttäisi voivan ainakin kaupunkikohtaisesti tarkastella keskimääräistä pilvisyyttä (”median cloud cover”; ”cloud cover type”).

 3. Meitä on kyllä moneen lähtöön, itse olen täysin päinvastaista mieltä.. marraskuu nimenomaan on kaikista vuoden kuukausista se romanttisin ja kaunein. Eikä tässä ole hiventäkään ”läppää” mukana, olen täysin tosissani. Kesää, lämpöä ja auringonpaistetta yliarvostetaan aivan liikaa. En minäkään kesää vihaa, mutta sillä on ennestään niin paljon hehkuttajia, että olen ottanut asiakseni tarkoituksella syksyn ja talven hehkuttamisen. Se pimeämpi vuodenpuolisko on nimenomaan se ”omin” minulle. Valittiin ihan tarkoituksella vaimon kanssa Halloween häidenkin ajankohdaksi, koska kummankin mielestä nyt on vuoden tunnelmallisin aika meneillään. Pimeys ja luonnon karuus on joillekkin masennuksen lähde, toisille se on voimavara, inspiraation, rakkauden ja mielenrauhan lähde. Oli pakottava tarve kommentoida juuri siksi, kun halusin omalta osaltani tuoda ilmi, että meitä tosiaan on erilaisia ihmisiä. Ja hyvä niin.

  1. Kiitos kommentistasi, Jani. Se olisikin tylsää, jos kaikki olisivat samaa mieltä. Mukava kuulla myös positiivinen näkemys marraskuusta!

 4. Kesäaika on juuri mahdollistanut nauttia vielä iltaisin auringosta ja syksyn väreistä. Töistä kotiin polkupyörän selässä on ollut yhtä juhlaa ja pihaakin on ehtinyt vielä laittaa iltaisin kuntoon – päivänvalossa.
  Nyt kun aamulla sekä illalla on pimeää päivät menevät kuin horroksessa. Runsaat kolme kuukautta pitää vain jotenkin taapertaa eteenpäin. Kynttilänpäivän aikaan helmikuussa valo taas voittaa pimeyden.

  1. Jussi, samat fiilikset täällä… Ehkäpä joskus kellojen siirtelystä vielä luovutaan ja ainakin meidän murheet helpottavat.

 5. Just niin …. pimeää muutenkin ja sitten kelloa vielä väännettiin niin, että pimeys alkaa jo neljän jälkeen painamaan päälle lailla pommikonelaivueen (Juice Leskinen). Voi kun tuo föhn häipyisi pian ja saataisi lunta. Lumipeite sentään toisi vähän valoa ja iloa. Kivoja tietoiskuja ja jutustelu foorumeita nämä teidän blogit !! Kiitos

  1. Urpo, kiitos kommentistasi – tervetuloa lukemaan ja osallistumaan keskusteluun vastaisuudessakin!

 6. Sinänsähän marraskuu on otollista aikaa uusille ennätyksille, sillä on tavallista, että marraskuun lämpimimpinä päivinä lämpötila kohoaa 10-12 asteeseen (t. FMI:n tilastot). Joten läheltä piti -tilanteita on ollut vuosien varrella rutkasti, esim. 60 -luvulla 12 astetta ja ylikin on ollut n. 4 kertaa (http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu). Tämä myös kertoo sen, että tähän aikaan vuodesta kaikki on mahdollista ja keskiarvojakaan ei kannata liian tarkasti tuijotella.

  1. Tätä olen itsekin pitkään pohtinut. On vain ajan kysymys milloin marraskuun alkuun osuu juuri tämänhetkisen kaltaiset ilmavirtausvirtaus + föhn -olosuhteet ja kuukauden lämpöennätys menee rikki. Vanha ennätyshän ei ole edes mitattu marraskuun alussa ja on muutenkin vain reilun asteen korkeampi kuin helmikuun ennätys ja reilun kaksi astetta korkeampi kuin joulu- ja tammikuun ennätykset.

   Yhtälailla luultavasti lokakuun ennätys on helposti rikottavissa, muistelisin että syyskuun viimeisenä on mitattu joku vuosi yli kolme astetta korkemapi lämpötila kuin lokakuun lämpöennätys.

   Marraskuu on hienoa aikaa!

   1. Matti, juurikiin niin. Hyvä yhteensattuma, kun kuuluimme keskileveysasteiden lämpöiseen ilmamassaan ja siihen päälle vielä voimakas föhntuuli. Ajoituskysymyksiä ennen kaikkea.

    Lokakuun uusi lämpöennätys oli tosiaan lähellä v. 2011, kun 30.9. mitattiin Porvoossa 22,3 astetta. Jos tämä lukema olisi mitattu päivää myöhemmin, olisi aikaisempi lokakuun lämpöennätys ylitetty jopa liki 3 asteella.

    1. itse asiassa tässä syksyssä näkyy hyvin se että vasta marraskuussa alkaa muistuttamaan vuoden 2011 syksya kun kesäkin alkoi vasta elokuussa muistuttaa 2011 kesää ollaan kyllä hyvässä tahdissa vuoden 2011 kanssa voisiko markus joulukuun 2006 ja 2011 kaltainen hyperlauha joulukuu toistua jo näinkin pian. Tilastoa puolesta 2001, 2005 ja 2009 oli talvisia joulukuita ja joulun pyhiä etelässäkin kuusi vuotta noista eli 2007, 2011 ja 2015? ei talvea näköpiirissäkään joulukuussa joulusta saattaisi näin ollen tulla lumeton

     Myös mielenkiintoinen yksityiskohta 1.12.2001 ja 2007 oli Lauantai
     1.12.2005 ja 2011 oli Torstai
     1.12.2009 ja 2015 on Tiistai

   2. Lämpöennätykset on tehty rikottaviksi ja joka vuosi niitä myös rikotaan. Huikeaa ja mahtavaa, kuten Markus sanoisi.

    1. Kerropas meille muillekin mitä lämpöennätyksiä on viime vuosina rikki, jos niitä kerran joka vuosi rikotaan? 2010 rikkoutui toki sekä heinä- että elokuun lämpennätykset. Vanhin voimassa oleva kuukausikohtainen lämpötilaennätys Suomessa on huhtikuun hellelukema (25,5 astetta) vuodelta 1921. Lähes sata vuotta vanha siis.

     1. itse asiassa 2014 rikottiin jo heinä-elokuun vaihteessa keskilämpötila ja helleputki ja +30 asteen ylitysennätykset

      13.7-12.8 välinen aika Kaisaniemessä 2010 +21,6 vs. 2014 +22,0
      asemakohtainen helleputki (pisin) 2010 21 vs. 2014 28
      yli +30 asteen päiviä 2010 17 vs. 2014 22

      myös 2014 saavutettiin jokaisena kuukautena 30 raja jossain päin suomea

      toukokuu 2010 0 ylitystä, kesäkuu 2010 0 ylitystä, heinäkuu 2010 14 ylitystä ja elokuu 2010 3 ylitystä

      toukokuu 2014 2 ylitystä kesäkuu 2014 1 ylitys, heinäkuu 2014 14 ylitystä, ja elokuu 2014 5 ylitystä

      2010 jäi vain +37,2 ja elokuun +33,8 voimaan

      +30 putki heinäkuu 2010 6 päivää
      heinäkuu 2014 7 päivää
      elokuu 2010 2 päivää
      elokuu 2014 5 päivää

      rikottu on melkein kaikki 2010 kesän ennätykset. KESÄ 2010 ei ole enää se viimeisin superkesä vaan KESÄ 2014 joka oli parempi myös siksi että tuli lauhan ja vähälumisen talven ja lumettoman joulun jälkeen.

 7. Itse kaipaisin vuoden 2010 toisintoa eli pakkasia ja lunta, mutta sellaista ei tosiaankaan ole luvassa. Mistähän mahtaa johtua, että tässä on luultavasti tulossa jo viides peräkkäinen hyvin lauha marraskuu? En kyllä löydä pitkän ajan tilastoista yhtä pitkää putkea. Siis aina on väliin tullut kylmempikin marraskuu.

  1. Jussi, vaikea sanoa tarkalleen, mistä johtuu. Liekö sattumaa, vai onko jo ilmaston lämpenemisellä vaikutusta asiaan. Ilmaston lämpeneminenhän näkyy ja tuntuu parhaiten kylminä vuodenaikoina. Suomea ympäröivät merialueet ovat tällä hetkellä 1-3 astetta tavanomaista lämpimämmät, joten tämä tulee myös ainakin rannikkoalueilla hidastuttamaan talven alkamista tänä vuonna.

  2. Marraskuun keskilämpötila Kaisaniemessä vuosina 1934-1938: 3,8 ; 3,4 ; 3,5 ; 3,4 ; 5,2.

   Etelä-Suomessa siis ainakin on koettu viisi lämmintä marraskuuta peräkkäin. Esim. vuoden 2014 marraskuun keskilämpötila (3,2) olisi ollut tuon sarjan kylmin.

   1. Jep. ”Osattiin” sitä ennenkin, http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu, melkoisen vaakatasossa on nuo pitkän ajan trendit sekä Sodankylässä että Helsingissä..
    Kun moni täällä tykkää näköjään tehdä päätelmiä tulevasta talvesta jo marraskuun alun säästä, niin katsokaapa marraskuuta 1986.. kaikki alkuvuoden 1987 eläneet varmasti tietävät, mistä puhun ;-)

   2. Eli Pohjois Atlantin lämmin vaihe aiheuttaa lämpöisiä marraskuita todennäköisemmin ja varsinkin nouseva lämmin vaihe. Laskeva lämmin vaihe taas tekee marraskuusta kylmempiä kuten 1960-luvun talvet :
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Atlantic_Multidecadal_Oscillation.svg/2000px-Atlantic_Multidecadal_Oscillation.svg.png

 8. Tänään (2.11) taisi tulla ainakin paikallisia marraskuun lämpöennätyksiä?

  1. Tänään mitattiin uusi marraskuun lämpöennätys: Jomalassa ja Porvoossa 13,3 astetta. Aikaisempi ennätys oli vuodelta 1999, myös Jomalassa, tasan 13 astetta. Myös paikkakuntakohtaisia ennätyksiä lienee syntynyt – Jyväskylän lentoaseman 13,2 astetta on huikean korkea lukema. Ilmatieteen laitos vahvistanee tiedot vielä myöhemmin.

 9. Tästä helmikuuhun mennään jatkuvan matalapainevyöryn alla, kuten tähän aikaan vuodesta kuuluukin.

  Tämä lämpöaalto alkoi jo keväällä 2013 ja yltyy yltymistään.

  1. KEsällä oli vain 3 viileää kuukautta, ja sitten tosi kuumat elo ja syyskuu. VEikkaan että tämä lämpöalto kestää vielä 2016 vuoden loppuun, sitten aletaan menemään normaalimpaan päin jo semisti.

  2. Heh, en tiennytkään että Suomessa oli huhtikuusta elokuun alkuun lämpöaalto.

   Tälläkin palstalla kiroiltiin moneen otteeseen, koska sitä lämmintä tulee eikä sitä sitten tullut. Orlandon keksimä lämpöaalto päättyi keväällä. Nyt marraskuun alusta *saattoi* alkaa uusi, mutta sen näyttää vasta aika. On myös säämalleja, jotka ennustavat kylmää talvea loppupäästään hieman samoin kuin 2012.

 10. Markus, pitikö olla vielä joku linkki :). Mutta noilla avainsanoilla toki jotain gookkelista löytyy, täytyy taas etsiskellä.

  Kysyin muutama viikko sitten voiko täällä Italiassa ja Suomessa olla yhtäaikaa lämmintä ja aurinkoista, vastasit että vaatii laajaan korkeapaineen oikeaan kohtaan. Nythän näin näyttäisi olevan, tosin en saa selvää meteo.it sivustoja tutkiessani ovatko ne samaa korkeapainetta.

  Täällä Toscanassa on nyt ja luvassa loppuviikollekin jopa yli 20 astetta ja kirkasta auringonpaistetta. Aivan mahtavaa, kuin heinäkuisia päiviä Suomessa. Meitä on moneksi, itse en kaipaa päivääkään vuodessa harmautta enkä kylmyyttä.

  1. Oho, linkki oli tipahtanut. Uusi yritys: https://weatherspark.com/averages/28670/Helsinki-Uusimaa-Finland

   Kyllä, nyt korkeapaine oli tarpeeksi laaja ja sijaitsi sopivalla paikalla sen kannalta, että sekä Suomessa että Italiassa on tavanomaista lämpimämpää. Italiaan kävi lämmin syöttö etelästä ja toisaalta ilma lämpeni korkeapaineen alla (aurinko lämmittää vielä tarpeeksi, samalla teholla kuin eteläisessä Suomessa elo-syyskuun vaihteessa, tietysti riippuen siitä missä päin Italiaa olet). Suomen korkeat lukemat selittää ennen kaikkea föhn-ilmiö, jonka vaikutus tuntuu parhaiten kylminä vuodenaikoina. Aurinko ei enää kovin paljoa nosta päivälämpötiloja. Kesällä vastaavassa tilanteessa Italia olisi todennäköisesti paahtavan kuuma, kun taas Suomessa olisi jopa tavanomaista viileämpää.

 11. Vielä piti kirjoittaa että kun seuraan Ilmatieteen laitoksen ja Forecan yölämpötilaennusteita tänne, niin Foreca on ennusteissaan huomattavasti tarkempi. Jostain syystä Ilmatieteen laitos systemaattisesti ennustaa tänne vain muutaman asteen yölämpötiloja kun taas Foreca ’tietää’ että alin yölämpötila on ollut viime viikkoina 8-12 astetta. Mistähän noin iso ero?

  1. Mukava kuulla, kiitos palautteesta. Eroja aiheutuu, kun käytetään erilaisia operatiivisia malleja ja toisaalta meteorologeilla voi olla näkemyseroja ennusteita tehtäessä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.