Marraskuun lämpöennätys rikki!

Julkaistu
Syyslämpöä (kuva: Bark/Flickr)
Syyslämpöä
(kuva: Bark/Flickr)

Viime blogitekstissä Markus kirjoitti mahdollisesta tulevasta marraskuun lämpöennätyksestä. Lämpöennätys todellakin rikottiin, peräti kahteen kertaan! Maanantaina 2.11. mitattiin Ahvenanmaan Jomalassa sekä Porvoossa +13,3 Celsiusasteen lämpötila,  tiistaina 3.11. ennätys meni jo uusiksi: Kemiössä havaintoasemalla mitattiin lukema +14,3 Celsiusastetta.

Suomi on kuulunut viime päivät vuodenaikaan nähden erityisen lämpimän ilmamassan alueeseen. Ilma on virrannut meille Norjan vuorten yli aiheuttaen ns. Föhn-ilmiön, jossa vuoret ylittänyt kuivunut ilma lämpenee (föhn-ilmiöstä lisää mm. wikipedia-artikkelissa täällä ). Lisäksi sää on ollut aurinkoinen. Nämä tekijät yhdessä edesauttoivat marraskuisen lämpöennätyksen syntyä.

Lämmin sää ei ole rajoittunut ainoastaan Suomeen: myös Iso-Britanniassa mitattiin sikäläinen marraskuun lämpöennätys sunnuntaina, peräti +22,4 Celsiusastetta! Näin lämpimästä säästä saatiin nauttia maan länsiosassa Walesissa. Samaan aikaan mm. Lontoossa kärsittiin sankoista sumuista, esimerkiksi Lontoon Heathrow’n lentokentällä osa lennoista jouduttiin perumaan.

Nautitko sinä yllättävästä syyslämmöstä vai kaipaisitko jo talvea?

 

 

14 vastausta artikkeliin “Marraskuun lämpöennätys rikki!”

  1. Nautin näistä lämpimistä keleistä! Ei ole ikävä talvea. Koskaan ollut kovin kuuma kesä takana joten periaatteessa haluaisi kesän tulevan mutta pitää odottaa 2016 puolelle sitten. :) Heijastin kuitenkin ehdoton MUST kun on niin pimeää eikä lunta valkaisemassa tienvarsia tai muuten autoilijat voivat huonolla tuurilla ajaa varpaan päältä..

  2. Aivan ihanaa ! En kaipaa pätkääkään talvea. Tälläinen talvi sopisi minulle. Huomasin itsestäni tänään, että olin aivan valtavan energisellä tuulella,jota normaalisti marraskuulla en ole. Kiitos aurinkon ja lämmön.

  3. En nauti näistä lämmöistä koska se muistuttaa aina siitä miten saastutamme ilmastoa ja tuhoamme maapalloa. Kesällä nautin auringonpaisteesta ja lämmöstä, talvella lumesta ja pakkasesta.

    1. Ei ilmaston lämpeneminen maapalloa tuhoa. Täällä on ollut paljon lämpimämpääkin.

      1. Olen samaa mieltä. Ilmastonmuutos on ollut luonnollista ilman ihmistäkin…

  4. Aivan samaa mieltä ”Mies”kanssa-kesällä saisi olla kesää ja syksyllä syksy, talvella talvi. Odotan jo sään kylmenemistä ja lunta. Kesällä olisi pitänyt olla lämmin mutta olikin tavanomaista kylmempää, nyt taas kun pitäisi olla +5, on lämpimänpää. En tykkää.

    1. Ei ollut ensimmäinen kerta Suomessa, että kesä oli koleaa. Ja että on muutama ’sunny’ päivää syksyllä korkeapaineen ansiosta. Sää ei ole galluppia. Sorry to say…

  5. Ihmettelen vain noita sade-ennusteitanne esim. Keski-Suomeen, tarkoitan lähinnä Jyväskylän seutuville. Miten ihmeessä tänne ei tule vettä ennusteidenne mukaisesti?
    Nim. kaivot huutavat tyhjyyttä!

    Ps. Jättäkää ennusteistanne pois sademäärät, jos teillä ei ole parempaa tietoa.:)

    1. Kyllä minä niin kauheasti nyt mieleni pahoitan kun ei edes sääennusteet osu 100% oikein, AINA!

      1. No ei ne osu edes lähelle 100% oikein. Anna toisten kommentoida ja sanoa mielipiteensä. Ihmeellinen höpöttäjä

  6. Miten maanantaina rikottiin lämpöennätys kun oli viileämpää kuin Maarianhaminassa vuonna 1999?

    Hakutermillä ”Lämpimin marraskuun arvo koko maassa” löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta seuraavaa:
    Lämpimin marraskuun arvo koko maassa 14,1 astetta mitattiin 2.11.1999 …

    1. Kannattaisi katsoa pelkän Googlen hakutuloksien tekstin (joka tulee välimuistista eikä siis suoraan hakutuloksen sivulta) lisäksi linkin takaa mitä siellä sanotaan:

      ”Lämpimin marraskuun arvo koko maassa 13,0 astetta mitattiin 12.11.1999 Jomalassa.”

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.